Έντυπη Έκδοση

Χόρτασαν από υποσχέσεις οι μικρομεσαίοι

Η κυβέρνηση υπόσχεται fast track επενδύσεις για λίγους και εκλεκτούς και χορταίνει μόνο με υποσχέσεις τον μικρομεσαίο επιχειρηματία που βλέπει τη θέση του να δυσχεραίνει όλο και πιο πολύ.

Ο λόγος για τα φιλόδοξα σχέδια τόνωσης της επιχειρηματικότητας που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Με έναν συνδυασμό πρωτοβουλιών θα απλοποιούσαν το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα έδιναν κίνητρα για επενδύσεις, όχι από λίγους, αλλά από τη μεγάλη μάζα των μικρομεσαίων. Αυτών που δίνουν δουλειά στους πολίτες και λεφτά στην οικονομία και στο κράτος.

Ωστόσο, τα μέτρα ακόμη είναι στο «ψυγείο», με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να μοιράζουν απλά υποσχέσεις προεκλογικού τύπου για πρωτοβουλίες που θα πάρουν και μέτρα που θα στηρίξουν την ασθμαίνουσα αγορά.

Ως εκ τούτου, ενώ οι κάνουλες της τραπεζικής ρευστότητας είναι βέβαιο ότι θα περιοριστούν περισσότερο, οι εγγυήσεις 4,8 δισ. ευρώ του ΤΕΜΠΜΕ μένουν στα αζήτητα. Οι επιδοτήσεις και κρατικές δανειοδοτήσεις προς το παρόν... εξαγγέλλονται. Οσοι επενδυτές περιμένουν τα λεφτά τους για έργα που έχουν ήδη πληρώσει είναι μήνες στην... αναμονή, με τις τράπεζες να τους αρνούνται αναχρηματοδότηση.

Οσο για το νέο και ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο... το περιμένουμε. Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Μάιο για την ίδρυση εταιρείας με μία στάση μένει ανεφάρμοστο, με αποτέλεσμα η χώρα να κατρακυλά παγκοσμίως στους σχετικούς δείκτες ανταγωνιστικότητας και γραφειοκρατίας. Το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση... περιμένει κι αυτό, αφού στη Βουλή συζητείται το fast track για τους λίγους που θα έρθουν να επενδύσουν.

Από αναβολή σε αναβολή οδεύει και ο αναπτυξιακός νόμος. Το καλοκαίρι «πέρασε» από το υπουργικό συμβούλιο αλλά πήρε «παράταση» για τον Δεκέμβριο. Κουβέντα δεν ακούγεται για το εμπορικό σήμα ποιότητας, το νέο πλαίσιο για τα βιομηχανικά πάρκα και για άλλες πρωτοβουλίες που είχε «τάξει» η κυβέρνηση για το 2010.

Αντιθέτως, οι ψίθυροι πληθαίνουν για ένα μεγάλο κύμα από «λουκέτα». Λουκέτα επιχειρηματιών που χάνουν κάθε ημέρα που περνά την ελπίδα να βρουν «ρευστό» και στήριγμα για να μην κλείσουν, να μην απολύσουν. Να μην επιβεβαιώσουν όσους πιστεύουν ότι η έκρηξη ανεργίας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το 15% που «βλέπει» η κυβέρνηση...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία
Ρεκόρ στην ευρωανεργία, που πλησίασε τα 16 εκατ.
Κτηματαγορά
Σημάδια κρίσης και στα ενοίκια γκαρσονιέρας
Περικοπή επενδυτικών κονδυλίων
Πονάει έλλειμμα - κόβει δημόσιες επενδύσεις
Συνέντευξη: Δ. Κουσελάς
Αύξηση του αφορολόγητου πρώτης κατοικίας μαζί με τις αντικειμενικές
Τεχνο-οικονομία
Το «παγκόσμιο χωριό» έφτασε τα 2 δισ. ψηφιακούς κατοίκους
Τα Apple Store δημιουργούν θέσεις εργασίας
WiMAX: Ακόμη δεν το είδαμε και 4G το βγάλανε
Τράπεζες
800 εκατ. ευρώ και με καταβολή μετρητών, η αύξηση μετοχικού της Πειραιώς
Κόλπα προ εισαγωγής ευρώ ξεθάβουν οι τράπεζες
Φουντώνουν τα δημοσιεύματα
Ανέβασαν το έλλειμμα στο 8,9% και μονιμοποίησαν την εξάρτηση
Φυσικό αέριο
Στηρίζουμε τον «Ποσειδώνα» αλλά κλείνουμε το μάτι και στον Trans Adriatic
Άλλες ειδήσεις
Στασιμότητα στους επιβάτες, μείωση στα εμπορεύματα
Κατά 9% μειώθηκε ο τζίρος λιανικής πλην καυσίμων
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή αποκτά μόνιμο προσωπικό
Είδε φως ύστερα από τριάμισι χρόνια φαγούρας
Χόρτασαν από υποσχέσεις οι μικρομεσαίοι