Έντυπη Έκδοση

WiMAX: Ακόμη δεν το είδαμε και 4G το βγάλανε

Σε αναζήτηση των επόμενων λαμπερών αρχικών και ακρωνυμίων που θα υπόσχονται τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας, την ταχύτερη πρόσβαση στο Internet, την... άμεση δημοκρατία και την εξάλειψη της πείνας, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών βιάζονται να αναδείξουν τις νέες τεχνολογίες. Σαν να βιάζεστε, τους διεμήνυσε η Διεθνής Ενωση Τηλεπικοινωνιών (ITU).

Μη βιάζεστε να βαφτίσετε τις νέες τεχνολογίες, διαμηνύει η ITU Μη βιάζεστε να βαφτίσετε τις νέες τεχνολογίες, διαμηνύει η ITU Ο οργανισμός είναι κατά κάποιον τρόπο ο παγκόσμιος φορέας που συντονίζει τα πάντα γύρω από τις τηλεπικοινωνίες.

WiMAX και LTE

Πριν από λίγες ημέρες τα μέλη ενός οργάνου της ITU συνεδρίασαν με μόνο θέμα στην ατζέντα τους την αναζήτηση μιας απάντησης στην ερώτηση «ποια τεχνολογία θα πρέπει να ονομαστεί 4G;» και αφού έφαγαν κάμποσες ώρες συζητώντας και αναλύοντας, κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα-χρησμό.

Ο περίζηλος τίτλος θα δοθεί στις επόμενες εκδόσεις των τεχνολογιών WiMAX και LTE. Οπου WiMAX εστί μια ασύρματη λύση που μοιάζει λίγο στα γνωστά μας wi-fi (τα ασύρματα τοπικά δίκτυα δηλαδή), με τη διαφορά ότι καλύπτει μεγαλύτερες σε έκταση περιοχές και εξασφαλίζει μεγάλες ταχύτητες.

Στη χώρα μας ο ΟΤΕ έχει δημιουργήσει κάποια πιλοτικά δίκτυα τεχνολογίας WiMAX και μιας που το 'φερε η κουβέντα, ένα απ' αυτά βρίσκεται στο Αγιον Ορος.

Το LTE, τώρα, σημαίνει Long Term Evolution (Μακροπρόθεσμη Εξέλιξη, άβυσσος η ψυχή των νονών) και αποτελεί την εξέλιξη στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Προσέξτε τώρα τη λεπτομέρεια.

Η ITU είπε πως η χρήση του 4G θα επιτρέπεται για τις μελλοντικές εκδόσεις των δύο τεχνολογιών και όχι για τις ήδη υπάρχουσες, οι οποίες έχουν κάποιες δυσκολίες (ή δυστροπίες) στην εφαρμογή τους.

Ας το 'λεγαν σχεδόν 4G...

Αυτή η λεπτομέρεια, όμως, διέφυγε από την προσοχή των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, που όλο και πιο πιεστικά προσπαθούν να πείσουν πως έχουν βάλει στις υποδομές τους τεχνολογία 4G. Αν ήταν ειλικρινείς, θα μπορούσαν να πουν «σχεδόν 4G» ή «3.9G» για να το σαχλαμαρίσουν και λίγο.

Εχοντας όμως ήδη διαπιστώσει πως πολλοί καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευτούν κάτι μόνο και μόνο επειδή έχει την αίσθηση του φρέσκου, πάνε διά της πλαγίας οδού να επιβάλουν τη δική τους ελαφρώς διαστρεβλωμένη εκδοχή της πραγματικότητας.

Φαίνεται πως όλη αυτή η προσπάθεια έχει γίνει αντιληπτή από την ITU, το κατά πόσο όμως αυτή θα είναι διατεθειμένη να επιβάλει κυρώσεις για προσπάθεια παραπλάνησης των καταναλωτών θα το δούμε στο μέλλον.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα
Σχετικά θέματα: Τεχνο-οικονομία
Το «παγκόσμιο χωριό» έφτασε τα 2 δισ. ψηφιακούς κατοίκους
Τα Apple Store δημιουργούν θέσεις εργασίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία
Ρεκόρ στην ευρωανεργία, που πλησίασε τα 16 εκατ.
Κτηματαγορά
Σημάδια κρίσης και στα ενοίκια γκαρσονιέρας
Περικοπή επενδυτικών κονδυλίων
Πονάει έλλειμμα - κόβει δημόσιες επενδύσεις
Συνέντευξη: Δ. Κουσελάς
Αύξηση του αφορολόγητου πρώτης κατοικίας μαζί με τις αντικειμενικές
Τεχνο-οικονομία
Το «παγκόσμιο χωριό» έφτασε τα 2 δισ. ψηφιακούς κατοίκους
Τα Apple Store δημιουργούν θέσεις εργασίας
WiMAX: Ακόμη δεν το είδαμε και 4G το βγάλανε
Τράπεζες
800 εκατ. ευρώ και με καταβολή μετρητών, η αύξηση μετοχικού της Πειραιώς
Κόλπα προ εισαγωγής ευρώ ξεθάβουν οι τράπεζες
Φουντώνουν τα δημοσιεύματα
Ανέβασαν το έλλειμμα στο 8,9% και μονιμοποίησαν την εξάρτηση
Φυσικό αέριο
Στηρίζουμε τον «Ποσειδώνα» αλλά κλείνουμε το μάτι και στον Trans Adriatic
Άλλες ειδήσεις
Στασιμότητα στους επιβάτες, μείωση στα εμπορεύματα
Κατά 9% μειώθηκε ο τζίρος λιανικής πλην καυσίμων
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή αποκτά μόνιμο προσωπικό
Είδε φως ύστερα από τριάμισι χρόνια φαγούρας
Χόρτασαν από υποσχέσεις οι μικρομεσαίοι