Έντυπη Έκδοση

«Οχι» στο φακέλωμα των ψυχικά ασθενών

«Κόκκινη κάρτα» έβγαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο υπουργείο Υγείας που ζητούσε την άδειά της για τη δημιουργία αρχείου με ευαίσθητα στοιχεία πολιτών που προσφεύγουν στις μονάδες ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με την απόφασή της (υπ' αριθμ.126/2013), το αίτημα του υπουργείου για να συστήσει ειδική ηλεκτρονική βάση δεδομένων δεν στηρίζεται σε ειδική νομοθετική πρόβλεψη και επομένως οι σχετικές υπουργικές βάσεις που εκδόθηκαν δεν μπορεί να θεωρηθούν ότι συνιστούν την απαραίτητη νομική βάση για τη διαβίβαση των στοιχείων.

Το υπουργείο υποστήριζε ότι σκοπός του αρχείου είναι ο έλεγχος των δαπανών των μονάδων ψυχικής υγείας που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο. Και γι' αυτό ζητούσε να του διαβιβαστούν τα προσωπικά δεδομένα πολιτών που λαμβάνουν τις υπηρεσίες των μονάδων ψυχικής υγείας και περιλαμβάνουν ονοματεπώνυμο, φύλο, ηλικία, τόπο μόνιμης κατοικίας, ΑΜΚΑ, ασφαλιστικό φορέα, ένδειξη εάν πρόκειται για νέο ή επαναλαμβανόμενο λήπτη, αριθμό επισκέψεων και θεραπευτικών πράξεων μηνιαίως, λειτουργικότητα ασθενούς, ύπαρξη οικογενειακού περιβάλλοντος, διάγνωση, υποστηρικτικό περιβάλλον κ.λπ.

Η Αρχή, η οποία εξέτασε την υπόθεση ύστερα από καταγγελίες, κατ' αρχήν ξεκαθαρίζει ότι η επεξεργασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων υγείας από το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να ελεγχθούν οι κρατικές δαπάνες, πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και της αρχής της νομιμότητας. Με βάση αυτή την αρχή, αναφέρει ότι για να είναι νόμιμη η επεξεργασία τέτοιων αναλυτικών προσωπικών στοιχείων, θα πρέπει να προβλέπεται σε διάταξη νόμου όπου θα περιγράφονται οι αρμοδιότητες ελέγχου και εποπτείας των μονάδων ψυχικής υγείας, ο υπεύθυνος επεξεργασίας και ο σκοπός της, ο χρόνος τήρησης των δεδομένων κ.λπ. Τέτοια όμως διάταξη δεν έχει εκδοθεί, με συνέπεια να μην μπορεί να χορηγηθεί η άδεια.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ψυχολογία και Ψυχιατρική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Κύπρος
Ρουμάνος ο «Μπεν» είπε και το DNA
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Προικίζουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με δημόσια επιδότηση
ΕΟΠΥΥ
59 γιατροί εκτός ΕΟΠΥΥ για υπερσυνταγογράφηση
«Κλειστά» για ΕΟΠΥΥ και τα διαγνωστικά κέντρα
Υγεία
Θυσιάζουν έρωτα για τρυφερότητα
11.000 από την Υγεία στο βωμό της τρόικας
Δημόσιος Τομέας
«Αντίο» κάρτα, «καλώς ήλθες» barcode στο Δημόσιο
Πολεοδομία
Η ένοχη σχέση κράτους - ιδιοκτητών
Αρχή Προστασίας Δεδομένων
«Οχι» στο φακέλωμα των ψυχικά ασθενών
Θεσσαλονίκη
Η γεωργία ελκύει τους νέους
Ανθρώπινα
Προτρέπει τους νέους να μάθουν ιμβριώτικα
Η Ξανθίππη του Σωκράτη
Η «Αλισάχνη» της Σαββέριας