Έντυπη Έκδοση

ΤΟ 70,5% ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΛΛΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ

Η γεωργία ελκύει τους νέους

Οι νέοι και οι άνεργοι θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, να ασχοληθούν με τη γεωργία και τον πρωτογενή τομέα, αλλά θέλουν την πολιτεία σύμμαχό τους, με κίνητρα που θα τους επιτρέψουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα και να πετύχουν.

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα, το 70,5% των νέων δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά να βρουν δουλειά εδώ. Νέοι και άνεργοι επιθυμούν να ασχοληθούν με τη γεωργία και τον πρωτογενή τομέα, αλλά ζητούν κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα (97,2%), για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων (95,9%) και παροχή συμβουλών για τη μετεγκατάσταση και τις δυνατότητες άσκησης δραστηριότητας στην ύπαιθρο (88,4%).

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα της «ΚΑΠΑ RESEARCH Α.Ε.» σε 3.234 άντρες και γυναίκες, άνω των 28 ετών, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του διαδικτυακού καναλιού για την καινοτομία και την ανάπτυξη www.ka-business.gr, η οποία στηρίχθηκε πάνω σε ερωτήματα αναγνωστών του διαδικτυακού καναλιού, στο πλαίσιο του 5ου πολυσυνεδρίου «Καινοτομία και Ανάπτυξη» που διοργανώνει το ka-business.gr στις 2 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.

5.000 ευρώ για ξεκίνημα

Οπως προκύπτει από την έρευνα, οι νέοι και οι άνεργοι κρίνουν αρνητικά την αγροτική πολιτική της Ε.Ε. σήμερα κατά 71,6% και 72% αντίστοιχα. Μόλις το 22,5% και 23,5% αντίστοιχα την κρίνουν θετικά. Το 78,9% δεν θεωρούν λύση στο πρόβλημα της ανεργίας τις προσλήψεις στο Δημόσιο ή στους δήμους (76,9%). Θέλουν να επιστρέψουν στον αγροτικό τομέα, αλλά με κίνητρα όπως ο δανεισμός, χωρίς αυστηρά κριτήρια, για την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας (76,7%), η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, όπως ΦΑΠ, τέλη κυκλοφορίας κ.τ.λ. (74,8%), οι μικρές ενισχύσεις ώς 5.000 ευρώ για τη μετεγκατάσταση (59,2%) και μικρά δάνεια ίσου ύψους για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας (56,8%).

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, κάλεσε του νέους «να διοχετεύσουν την ενέργειά τους στη δημιουργικότητα και την καινοτομία» και πρόσθεσε ότι η νέα ΚΑΠ 2014-2020 τετραπλασιάζει τα κονδύλια που διατίθενται για έρευνα, εκπαίδευση και συμβουλευτική των νέων αγροτών. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ποιότητα στον τουρισμό και τη γεωργία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας και της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Λακασά, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιγράψει τα πετυχημένα παραδείγματα σύνδεσης έρευνας και πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις.

«Στα ελληνικά πανεπιστήμια είχαμε υπερπαραγωγή γνώσης για τη γνώση. Και έρευνα στοχευμένη κυρίως στις επιστημονικές δημοσιεύσεις και όχι στην αγορά. Οταν η χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι μόλις 0,6% του ΑΕΠ, έναντι 9% στην Κίνα, πρέπει να κάνεις σωστή διαχείριση», τόνισε.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Ηλίας Τ. ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ έγραψε: (πριν 6 έτη)
Τώρα με το Ιντερνετ το να ζεις στο χωρίο είναι Ηλύσιο .

Γιατί και τα πράγματα είναι φτηνότερα , και η ζωή είναι πιο ανθρώπινη , και είναι τόσο παρθένες οι κοινωνίες που μπορείς να επενδύσεις στα πάντα , μόνο ιδέες να έχεις .

Αν διαθέτεις ένα σπίτι εκεί και ίσως και μερικά χωράφια έστω και εγκαταλελειμμένα μην το σκέφτεστε καθόλου αν ειδικά δεν έχετε κάποια εργασία και ψάχνετε απελπισμένα για εργασία στους λαβύρινθους των πόλεων .

Έφυγα λίγο από το γεωργικό θέμα και το πήγα στο αστικό και στην αποκέντρωση αλλά νομίζω ότι είναι το ίδιο πράγμα .

Μικρές Ιδέες
http://mikresidees1.blogspot.gr/
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νέοι Αγρότες
Ερευνες & μελέτες
Απασχόληση και ανεργία
Οικονομική κρίση
Θεσσαλονίκη
Επιχειρηματικότητα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Κύπρος
Ρουμάνος ο «Μπεν» είπε και το DNA
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Προικίζουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με δημόσια επιδότηση
ΕΟΠΥΥ
59 γιατροί εκτός ΕΟΠΥΥ για υπερσυνταγογράφηση
«Κλειστά» για ΕΟΠΥΥ και τα διαγνωστικά κέντρα
Υγεία
Θυσιάζουν έρωτα για τρυφερότητα
11.000 από την Υγεία στο βωμό της τρόικας
Δημόσιος Τομέας
«Αντίο» κάρτα, «καλώς ήλθες» barcode στο Δημόσιο
Πολεοδομία
Η ένοχη σχέση κράτους - ιδιοκτητών
Αρχή Προστασίας Δεδομένων
«Οχι» στο φακέλωμα των ψυχικά ασθενών
Θεσσαλονίκη
Η γεωργία ελκύει τους νέους
Ανθρώπινα
Προτρέπει τους νέους να μάθουν ιμβριώτικα
Η Ξανθίππη του Σωκράτη
Η «Αλισάχνη» της Σαββέριας