Έντυπη Έκδοση

Πριν από ένα χρόνο το πετρέλαιο μεσουρανούσε

Περί τις 14.000 κιλοβατώρες ετησίως (13.994 KWh) καταναλώνει το μέσο νοικοκυριό της χώρας για θέρμανση, ηλεκτρική ενέργεια και άλλες χρήσεις, όπως η ψύξη χώρων, το μαγείρεμα, το ζεστό νερό κ.λπ.

Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν από έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στο διάστημα Οκτωβρίου 2011-Απριλίου 2012, σύμφωνα με την οποία οι Ελληνες καταναλώνουν 55% περισσότερο πετρέλαιο από ηλεκτρικό ρεύμα! Αυτά, όταν ήδη από τότε εμφανίζονται να θερμαίνονται κατά 18% με καυσόξυλα και πελέτες. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε τώρα, μοιάζει η έρευνα αυτή να είναι εντελώς ξεπερασμένη, έπειτα από μόλις δύο χρόνια Μνημονίου!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι 10.244 κιλοβατώρες καταναλώνονται για θέρμανση και οι 3.750 για ηλεκτρική ενέργεια! Στην έρευνα γίνεται διαχωρισμός σε θερμική και ηλεκτρική ενέργεια. Θερμική είναι η ενέργεια από μετατροπή, όπως η καύση καυσίμου ή ο ηλιακός θερμοσίφωνας, ενώ ως αμιγώς ηλεκτρική θεωρείται αυτή που παράγεται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Προκύπτει έτσι ότι για θέρμανση χώρων το μέσο νοικοκυριό καταναλώνει το 63,7% της ενέργειας. Για το μαγείρεμα το μέσο νοικοκυριό καταναλώνει το 17,3% επί της συνολικής ενέργειας που χρησιμοποιεί κάθε χρόνο, ενώ οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές απορροφούν ποσοστό 10,4% της ενέργειας που καταναλώνει το μέσο νοικοκυριό.

Το ζεστό νερό απορροφά το 5,7% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει το μέσο νοικοκυριό, ενώ συνολικά 3% είναι η κατανάλωση για ψύξη και φωτισμό.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 26,8% της ενέργειας που καταναλώνει το μέσο νοικοκυριό της χώρας είναι ηλεκτρική ενέργεια, έναντι του πετρελαίου θέρμανσης (44,1%), των καυσόξυλων (17,4%) και του φυσικού αερίου (5,4%).

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Καύσιμα/Ενέργεια
Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)
Θέρμανση
Ερευνες & μελέτες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΟΓΑ
Συντάξεις του ΟΓΑ από το... 2028
Εφορία
Ερχονται πακέτο τέλη κυκλοφορίας και χαράτσι
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
«Μαζέψτε τα ληξιπρόθεσμα του 2013»
Αεροπορικές Εταιρείες
Ιπτάμενος παπάς ενώνει Αθήνα-Νέα Υόρκη
Καύσιμα/Ενέργεια
Πριν από ένα χρόνο το πετρέλαιο μεσουρανούσε
Παγκόσμια Τράπεζα
Προτιμούν την Γκάνα και όχι την Ελλάδα για δουλειές
Τράπεζες
Τράπεζα Πειραιώς: Φεύγουν οι Πορτογάλοι
Χαμηλή προσφορά της Fairfax
Καταθέσεις
Μειώνονται οι καταθέσεις των Ευρωπαίων
Δάνεια
Ανάσα λίγων μηνών στις εταιρείες με κόκκινα δάνεια
Βιομηχανία
ΒΙΟΧΑΛΚΟ
ΔΕΗ
Ξεκινά 1/11 το χειμερινό νυχτερινό ρεύμα
Αλιεία
Επενδύσεις 6,5 δισ. για την αλιεία