Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΧΡΕΗ ΥΨΟΥΣ 6,188 ΔΙΣ.

«Μαζέψτε τα ληξιπρόθεσμα του 2013»

Αυξάνονται διαρκώς οι πιέσεις στους οφειλέτες με απειλές για μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Ομως δέχονται ακόμη και... έναντι της οφειλής

Νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 1,1 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα μόνο για το 2013 να ανέλθουν σε 6,188 δισ. ευρώ και στο σύνολό τους να υπερβούν τα 61 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2013 το Δημόσιο κατάφερε να εισπράξει 1,150 δισ. για παλαιά χρέη έως το 2012 και μόλις 985 εκατ. από όσα δημιουργήθηκαν μέσα στο 2013.

«Πληρώστε ό,τι έχετε», το σύνθημα των Εφοριών «Πληρώστε ό,τι έχετε», το σύνθημα των Εφοριών Η τρομακτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών έχει οδηγήσει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με την τρόικα να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να τραβήξουν «κόκκινη γραμμή» στα χρέη του παρελθόντος και οι ελεγκτικές υπηρεσίες να ασχοληθούν πλέον αποκλειστικά με τα νέα ληξιπρόθεσμα που γεννήθηκαν μέσα στο 2013.

Σε αυτό το πλαίσιο αυξάνονται διαρκώς οι πιέσεις προς τις εφορίες, να «απειλούν» τους οφειλέτες με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ώστε να προχωρήσουν σε αποπληρωμή ή ρύθμιση των χρεών τους.

Παράλληλα, έχουν σταλεί εντολές στα δικαστικά τμήματα των εφοριών να δέχονται ακόμα και μικρές πληρωμές «έναντι» της οφειλής, για να παγώσουν τα πιο σκληρά μέτρα, όπως κατασχέσεις κ.λπ.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποδεικνύουν ότι η αγορά ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας, με αποτέλεσμα ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες να μην υποβάλει εμπρόθεσμα περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Ειδικά στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου από τις 3.850.018 δηλώσεις ΦΠΑ που έπρεπε να υποβληθούν συνολικά, υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 3.018.332 δηλώσεις.

Στο ίδιο διάστημα από τους 9.284 ελέγχους για απόδοση ΦΠΑ, βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 200.540.000 ευρώ, με τις εισπράξεις όμως προς το παρόν να ανέρχονται μόλις σε 74.440.000 ευρώ. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί συνολικά 11.000 έλεγχοι ΦΠΑ και να έχει εισπραχθεί το 20% των βεβαιωμένων φόρων.

Εκτός στόχων όμως κινούνται και οι φορολογικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς στο 9μηνο ολοκληρώθηκαν μόλις 204 τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις από τους 596 που έχει θέσει ως στόχο το Μνημόνιο. Απογοητευτικά είναι και τα στοιχεία για τις εισπράξεις από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, καθώς από τους ολοκληρωμένους τακτικούς ελέγχους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 117,8 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 53 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα από τους 680 προσωρινούς ελέγχους που θα πρέπει να γίνουν φέτος σε μεγάλες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν πραγματοποιηθεί 377 έλεγχοι. Σε αυτούς τους ελέγχους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 117,3 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 62,5 εκατ. ευρώ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Τρόικα
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Υπουργείο Οικονομικών
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΟΓΑ
Συντάξεις του ΟΓΑ από το... 2028
Εφορία
Ερχονται πακέτο τέλη κυκλοφορίας και χαράτσι
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
«Μαζέψτε τα ληξιπρόθεσμα του 2013»
Αεροπορικές Εταιρείες
Ιπτάμενος παπάς ενώνει Αθήνα-Νέα Υόρκη
Καύσιμα/Ενέργεια
Πριν από ένα χρόνο το πετρέλαιο μεσουρανούσε
Παγκόσμια Τράπεζα
Προτιμούν την Γκάνα και όχι την Ελλάδα για δουλειές
Τράπεζες
Τράπεζα Πειραιώς: Φεύγουν οι Πορτογάλοι
Χαμηλή προσφορά της Fairfax
Καταθέσεις
Μειώνονται οι καταθέσεις των Ευρωπαίων
Δάνεια
Ανάσα λίγων μηνών στις εταιρείες με κόκκινα δάνεια
Βιομηχανία
ΒΙΟΧΑΛΚΟ
ΔΕΗ
Ξεκινά 1/11 το χειμερινό νυχτερινό ρεύμα
Αλιεία
Επενδύσεις 6,5 δισ. για την αλιεία