Έντυπη Έκδοση

Ανάσα λίγων μηνών στις εταιρείες με κόκκινα δάνεια

Δύο ενθαρρυντικά νέα και τρία αποθαρρυντικά συντηρούν το κλίμα αναμονής και αβεβαιότητας στον τραπεζικό κλάδο. Το σημαντικό για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα έρχεται από το μέτωπο των ελέγχων της Black Rock και αφορά στα αναχρηματοδοτούμενα δάνεια.

Αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά πως οικονομικό επιτελείο, ΤΧΣ και τραπεζίτες ανησυχούσαν πως οι έλεγχοι του αμερικανικού οίκου θα αποκάλυπταν βαθύτατη έκθεση του τραπεζικού συστήματος. Εύλογες ανησυχίες για ανοίγματα πολύ μεγαλύτερα απ' αυτά που θα μπορούσε να αντέξει και εν τέλει να καλύψει ο κλάδος.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η Black Rock φέρεται να αναγνωρίζει πως η αναχρηματοδότηση των συστημικών τραπεζών πραγματοποιήθηκε στηριζόμενη σε εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, που όμως δεν επιβεβαιώθηκαν.

Αλλωστε οι ίδιοι οι δανειστές πλειστάκις έχουν αναγνωρίσει τα... λάθη και τα... σφάλματά τους στην ακολουθούμενη «λαθεμένη» οικονομική συνταγή.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η τρόικα ειδικά στο θέμα των αναχρηματοδοτούμενων δανείων θα φανεί ελαστική, δίνοντας επιπλέον χρόνο στις τράπεζες να επαναξιολογήσουν τα δάνεια. Πρόκειται κυρίως για κεφάλαια που έχουν χορηγηθεί σε εταιρείες, επιχειρηματίες και αντιμετωπίζουν πρόβλημα αναχρηματοδότησης. «Ανάσα» λοιπόν μερικών μηνών για τράπεζες και επαγγελματίες της αγοράς, που ωστόσο θα πρέπει να εξεύρουν λύση σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα μέσα στο τρίμηνο του 2014.

Προς την κατεύθυνση της χρονικής παράτασης συντείνει και η πληροφορία του Bloomberg πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να αναβάλει την έγκριση των κανόνων για τα stress tests μετά την αντίδραση των σκανδιναβικών χωρών.

Το δεύτερο ενθαρρυντικό έρχεται πάλι από την Black Rock, καθώς οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως τα μέχρι τώρα ευρήματα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το... άνοιγμα των συστημικών τραπεζών δεν ξεπερνούν τα 5 με 5,5 δισ. ευρώ. Πρακτικά στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν κεφάλαια περισσότερα από αυτά που προέβλεπε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο υπουργός Οικονομικών υπολόγιζε ως διαχειρίσιμα.

Μειώθηκαν οι καταθέσεις

Ωστόσο τα νεότερα απ' όλα τα υπόλοιπα μέτωπα είναι ανησυχητικά, καθώς τον Σεπτέμβριο οι καταθέσεις μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, η χρηματοδότηση επιχειρήσεων & νοικοκυριών ήταν αρνητική, τα καταναλωτικά - πιστωτικά δάνεια αν και ελαφρώς μειωμένα εμφανίζουν υψηλότατο βαθμό μη εξυπηρέτησης.

Επιπλέον και τα ξένα funds, που ενδιαφέρονται να «αγοράσουν» χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων προσφέρουν από 5% έως το πολύ 10% για καταναλωτικά δάνεια και (κατά μέσο όρο) 20-25% για στεγαστικά.

Να σημειωθεί πως τον Σεπτέμβριο έφυγαν άλλα 861 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες (κυρίως λόγω των φορολογικών υποχρεώσεων των καταθετών), με τις καταθέσεις να περιορίζονται στα 161,347 δισ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα το συνολικό χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών έφθανε στα 220,9 από 231,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2012.

Αναλυτικότερα το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια υποχώρησε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 102,5 δισ. ευρώ (-3,6% σε σχέση με πέρυσι). Επί μέρους το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων μειώθηκε σε 71,9 δισ. ευρώ (-3,2%) ενώ το αντίστοιχο των πιστωτικών καρτών & καταναλωτικών δανείων μειώθηκε κατά 4,8% στα 29 δισ. ευρώ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)
Επιχειρήσεις
Δάνεια
Τράπεζες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΟΓΑ
Συντάξεις του ΟΓΑ από το... 2028
Εφορία
Ερχονται πακέτο τέλη κυκλοφορίας και χαράτσι
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
«Μαζέψτε τα ληξιπρόθεσμα του 2013»
Αεροπορικές Εταιρείες
Ιπτάμενος παπάς ενώνει Αθήνα-Νέα Υόρκη
Καύσιμα/Ενέργεια
Πριν από ένα χρόνο το πετρέλαιο μεσουρανούσε
Παγκόσμια Τράπεζα
Προτιμούν την Γκάνα και όχι την Ελλάδα για δουλειές
Τράπεζες
Τράπεζα Πειραιώς: Φεύγουν οι Πορτογάλοι
Χαμηλή προσφορά της Fairfax
Καταθέσεις
Μειώνονται οι καταθέσεις των Ευρωπαίων
Δάνεια
Ανάσα λίγων μηνών στις εταιρείες με κόκκινα δάνεια
Βιομηχανία
ΒΙΟΧΑΛΚΟ
ΔΕΗ
Ξεκινά 1/11 το χειμερινό νυχτερινό ρεύμα
Αλιεία
Επενδύσεις 6,5 δισ. για την αλιεία