Έντυπη Έκδοση

Προτιμούν την Γκάνα και όχι την Ελλάδα για δουλειές

Αφού πέρασαν δύο δεκαετίες ιδιόμορφου καπιταλισμού στην Ελλάδα, στη διάρκεια των οποίων η χώρα έπεσε στον Καιάδα του επιχειρείν, τώρα πανηγυρίζουμε γιατί η ελληνική οικονομία ανέβηκε 6 θέσεις τον τελευταίο χρόνο ή 28 θέσεις την τελευταία διετία στην κατάταξη «Doing Business 2014», που δημοσιεύει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 72η θέση μεταξύ 189 χωρών, έχοντας από πάνω της την Αντίγκουα (71η θέση), το Αζερμπαϊτζάν (70η), την Τουρκία (69η), η Κιρζία (68η), την Γκάνα (67η) και το Τρίνινταντ-Τομπάγκο (66η). Αμέσως μετά την Ελλάδα είναι η Ρουμανία, το Βανουάτου, η Τσεχία και η Μογγολία. Στη χειρότερη θέση της Ε.Ε. είναι η Μάλτα (103η).

Η κύρια αιτία για τη φετινή άνοδο της χώρας μας είναι τα μέτρα που ελήφθησαν για τη διευκόλυνση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, για την προστασία των επενδυτών και τη διευκόλυνση του εμπορίου. Συγκεκριμένα:

1 Η Ελλάδα κατέστησε ευκολότερη τη σύσταση εταιρείας καθιερώνοντας μία απλούστερη μορφή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, την Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ), και κατήργησε τους περιορισμούς που υπήρχαν για τη συλλογή ελάχιστου κεφαλαίου για τις ΕΠΕ και Α.Ε. Στη συγκεκριμένη κατηγορία η Ελλάδα έκανε άλμα και κατατάχθηκε στην 36η θέση από την 146η πέρυσι. Μάλιστα, η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει τη χώρα μας ως παράδειγμα καλής πρακτικής.

2 Ενίσχυσε την προστασία των επενδυτών εισάγοντας περιορισμούς (προηγούμενη έγκριση από τη διεύθυνση) στη διενέργεια συναλλαγών των εταιρειών με συνδεόμενα μέρη. Στη συγκεκριμένη κατηγορία παραμένει η χώρα μας σε χαμηλή θέση (80ή).

3 Διευκόλυνε το εμπόριο εκτός συνόρων μέσω της εγκατάστασης συστήματος που επιτρέπει τη διεκπεραίωση με τα τελωνεία (52η θέση στη συγκεκριμένη κατηγορία).

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Απασχόληση και ανεργία
Επιχειρηματικότητα
Παγκόσμια Τράπεζα
Εκθέσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΟΓΑ
Συντάξεις του ΟΓΑ από το... 2028
Εφορία
Ερχονται πακέτο τέλη κυκλοφορίας και χαράτσι
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
«Μαζέψτε τα ληξιπρόθεσμα του 2013»
Αεροπορικές Εταιρείες
Ιπτάμενος παπάς ενώνει Αθήνα-Νέα Υόρκη
Καύσιμα/Ενέργεια
Πριν από ένα χρόνο το πετρέλαιο μεσουρανούσε
Παγκόσμια Τράπεζα
Προτιμούν την Γκάνα και όχι την Ελλάδα για δουλειές
Τράπεζες
Τράπεζα Πειραιώς: Φεύγουν οι Πορτογάλοι
Χαμηλή προσφορά της Fairfax
Καταθέσεις
Μειώνονται οι καταθέσεις των Ευρωπαίων
Δάνεια
Ανάσα λίγων μηνών στις εταιρείες με κόκκινα δάνεια
Βιομηχανία
ΒΙΟΧΑΛΚΟ
ΔΕΗ
Ξεκινά 1/11 το χειμερινό νυχτερινό ρεύμα
Αλιεία
Επενδύσεις 6,5 δισ. για την αλιεία