Έντυπη Έκδοση

Ενα πρώτο βιολί πήγε στον παράδεισο

Εφυγε στα 78 του χρόνια ο Δημήτρης Βράσκος

Πολλοί μουσικοί παραμένουν «ανώνυμοι» ήρωες στο πλευρό των δημιουργών. Η περίπτωση του Δημήτρη Βράσκου, που πέθανε την Πέμπτη στα 78 του χρόνια, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, διέφερε.

«Μεγάλος Ερωτικός», «Μπαλάντες της οδού Αθηνάς», «Η εποχή της Μελισσάνθης»... Ο Δημήτρης Βράσκος, πρώτο βιολί του Χατζιδάκι, ήταν πάντα εκεί στις ηχογραφήσεις των μεγάλων έργων «Μεγάλος Ερωτικός», «Μπαλάντες της οδού Αθηνάς», «Η εποχή της Μελισσάνθης»... Ο Δημήτρης Βράσκος, πρώτο βιολί του Χατζιδάκι, ήταν πάντα εκεί στις ηχογραφήσεις των μεγάλων έργων Είχε συνεργαστεί με πολλούς συνθέτες σε συναυλίες και ηχογραφήσεις και είχε μια εξίσου σημαντική παρουσία στη συμφωνική μουσική. Κυρίως, όμως, τον θυμόμαστε ώς το πρώτο βιολί του Μάνου Χατζιδάκι κι έναν από τους σταθερότερους συνεργάτες του. Παίζοντας βιολί ή μαντολίνο, συμμετείχε σχεδόν σε όλες τις ηχογραφήσεις των έργων του.

Γεννήθηκε το 1931 στα Ιωάννινα κι εκεί πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ελληνικό Ωδείο και πήρε το δίπλωμά του και πρώτο βραβείο. Ως σολίστ συνεργάστηκε με την Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής, την ΚΟΑ, την ΚΟΘ, τη Συμφωνική της ΕΡΤ (όπου ήταν εξάρχων από το 1984 έως το 1992), την Πειραματική Ορχήστρα και την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Συμμετείχε σε πολλές ηχογραφήσεις, με σημαντικότερες αυτές των έργων δωματίου του Νίκου Σκαλκώτα.

Εκτός από τόν Χατζιδάκι, συνεργάστηκε και με τους συνθέτες που συνδέονταν μ' αυτόν: ήταν παρών στην ηχογράφηση της «Λιλιπούπολης» της Πλάτωνος, σε δίσκους του Κυπουργού κ.λπ. Είχε επίσης συνεργαστεί με τους Ελ. Καραΐνδρου, Δ. Μούτση, Θ. Μικρούτσικο, Δ. Σαββόπουλο κ.ά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Εικαστικά
Η άλλη όψη του reality
Εκδόσεις Καστανιώτη
Το βιβλίο νίκησε την κρίση
Εκθεση φωτογραφίας
Οι δρόμοι της Νέας Υόρκης και ο μοναχικός φωτογράφος
Μιούζικαλ
Στα φτερά του μιούζικαλ και του έρωτα
Μουσική
Ενα πρώτο βιολί πήγε στον παράδεισο
Συνέντευξη: Γιασμίν Λεβί
Το φλαμένκο δίνει πάθος στα σεφαραδίτικα τραγούδια
Συνέντευξη: Γουστάβο Οτ
Ο Τσάβες είναι αποτυχημένος θεατρικός συγγραφέας
Τηλεόραση
Ταξίδι στην Ελλάδα
Επιστρέφει στις 9 το κεντρικό δελτίο του Σκάι