Έντυπη Έκδοση

SOS για Ραφήνα και Ν. Μάκρη

Ανυπεράσπιστοι απέναντι σε ενδεχόμενη νεροποντή είναι η παραλιακή ζώνη της Ανατολικής Αττικής από τη Ραφήνα ώς τη Νέα Μάκρη, όπου κατά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού χάθηκε ένα μεγάλο μέρος δασοκάλυψης στις πλαγιές γειτονικών βουνών.

Τα σωστικά μέτρα που προωθήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο από το τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ επικεντρώθηκαν στη ζώνη γύρω από τη λίμνη Μαραθώνα, όπου ο κίνδυνος είναι διπλός, για πλημμύρα και μεταφορά τοξικών ουσιών στη δεξαμενή εφεδρείας για την υδροδότηση του Λεκανοπεδίου.

Στη Ραφήνα καταλήγουν τα νερά από τον Γέρακα, την Ανθούσα, την Παλλήνη και το Πικέρμι, τα οποία περνάνε από δασικές ζώνες που αφανίστηκαν στις πυρκαγιές. Η αντιπλημμυρική θωράκιση θα γίνει με μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις στο Μεγάλο Ρέμα, όπου ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες. Εχουν γίνει εργασίες καθαρισμού και κάποιες διευθετήσεις, αλλά σε αρκετά σημεία η κοίτη έχει μειωθεί από καταπατητές. Δύο είναι τα επικίνδυνα σημεία, όπου απαιτούνται άμεσες επεμβάσεις:

* Στο ρέμα Πετρέζας, όπου μάλιστα τα προβλήματα έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της εκτροπής μέρους του Ποδονίφτη. Η γέφυρα στον δρόμο Σπάτων-Πικερμίου είναι χαμηλή και στην πρώτη δυνατή βροχή ο δρόμος γίνεται αδιάβατος.

* Στη διασταύρωση Ραφήνας, στο ύψος της οδού Αρίωνος, η γέφυρα βρίσκεται κυριολεκτικά στον... αέρα, αφού τα θεμέλιά της έχουν έρθει στην επιφάνεια από παλιότερες πλημμύρες. Στη μια πλευρά της «διχάλας» του δρόμου έχει τοποθετηθεί σιδερένια γέφυρα ως προσωρινή λύση. Στην άλλη πλευρά, όμως, δεν έχουν ληφθεί μέτρα.

Στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Μάκρης και Μαραθώνα η απειλή προέρχεται από δύο ρέματα, της Αγίας Τριάδας και της Οινόης. Παρεμβάσεις απαιτούνται και στο φράγμα της Ραπεντώσας.

Την Παρασκευή επισκέφθηκε την περιοχή του Μαραθώνα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και επιθεώρησε τα έργα. Ορισμένα έχουν ολοκληρωθεί, ενώ τα υπόλοιπα κατασκευάζονται και έχουν φτάσει στο 90%. Στη συνέχεια οι Δ. Ρέππας και Γ. Μαγκριώτης πήγαν στη νομαρχία και άκουσαν τα προβλήματα της περιοχής από τον νομάρχη Λεωνίδα Κουρή και 14 δημάρχους.

Στη συνάντηση ετέθη και το θέμα των διοδίων που έχουν φορτωθεί στους κατοίκους της ΝΑ Αττικής. Οι φορείς ζητούν ως πρώτο βήμα να μετακινηθεί ο σταθμός από τις Αφίδνες προς την πλευρά της Μαλακάσας ώστε να μην πληρώνουν για τοπικές μετακινήσεις στις κρατικές υπηρεσίες. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
WWF
Πώς θα σώσουμε τα δάση μας
Ανανέωσιμες Πηγές Ενέργειας
Στοίχημα για τις ανανεώσιμες πηγές η επιλογή Ζερβού στη ΔΕΗ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πέτρες - μολότοφ και φωτιά σε εκσκαφέα
Διαδίκτυο
Μόνο 4 στα 10 νοικοκυριά «μπαίνουν» στο Διαδίκτυο
Δικαστικό ρεπορτάζ
6 χρόνια σε Στεφανάκο-Σκαφτούρο για «συνδικάτο του εγκλήματος»
Εισαγγελέας Αρείου Πάγου
«Προφυλακίσεις με μέτρο»
Λογισμικό
Στα... άχρηστα το ανοιχτό λογισμικό!
Μετανάστευση
Ερευνητικό πρόγραμμα από ΕΛΙΑΜΕΠ
Μεταναστευτική πολιτική
Τι αλλάζει στην πολιτική για τους μετανάστες
Νέα γρίπη
Εμβόλια για όλους από αύριο
«Δεν αρκούν προσλήψεις στις ΜΕΘ, χρειάζεται και εκπαίδευση»
Πλημμύρες
SOS για Ραφήνα και Ν. Μάκρη
Συνέντευξη: Γκρασιέλα Τσιτσιλινίσκι
Πράσινο Νιου Ντιλ ακούμε αλλά δεν βλέπουμε...
Άλλες ειδήσεις
Ελληνικό: Προσφυγή για τις άδειες
Πράσινος χάρτης σωτηρίας
4ωρη στους δήμους της Βοιωτίας
Βραβείο από την Κρητική Εστία
Η ραπτική έχασε έναν πραγματικό μετρ
Σκότωσαν και λήστεψαν 75χρονη