Έντυπη Έκδοση

ΡΕΚΟΡ ΔΙΚΟΜΑΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ 750.000 ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2009

«Προφυλακίσεις με μέτρο»

Συστάσεις προς τους συναδέλφους του να είναι φειδωλοί στις προφυλακίσεις και να μην ασκούν καταχρηστικά το μέτρο, απηύθυνε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Συστάσεις του εισαγγελέα του Α. Πάγου Ι. Τέντε στη γ.σ. της Ενωσης Εισαγγελέων Συστάσεις του εισαγγελέα του Α. Πάγου Ι. Τέντε στη γ.σ. της Ενωσης Εισαγγελέων Είναι από τις λίγες φορές που ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ομολογεί ότι γίνεται υπερβολική χρήση του θεσμού της προσωρινής κράτησης (το 1/3 του συνολικού αριθμού των κρατουμένων είναι υπόδικοι), γεγονός που απέδωσε στην πεποίθηση των δικαστών ότι θα ελεγχθούν για την επιείκειά τους, αλλά και στις πιέσεις εκ μέρους του Τύπου. «Θεωρώ ότι είναι σκόπιμο οι εισαγγελικοί λειτουργοί, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους στην προδικασία, να συμβάλλουν ώστε η προσωρινή κράτηση να επιβάλλεται με μέτρο και την επιβαλλόμενη φειδώ», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στους ανεπαρκείς δικαστές, είπε ότι «η δικαιοσύνη πρέπει πρωτίστως να αποδίδεται μέσα στη δικαιοσύνη».

Για άλλη μια φορα το καυτό θέμα της βραδύτητας στην απονομή της δικαιοσύνης βρέθηκε στο επίκεντρο της γενικής συνέλευσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων, Σωτ. Μπάγιας, το 2009 αναμένεται να κατατεθούν περίπου 750.000 μηνύσεις σε όλη την Ελλάδα, αριθμός-ρεκόρ, ενώ μόνο στην Αθήνα ο αριθμός αναμένεται να αγγίξει τις 300.000. Από αυτές μόνον το 10% κρίνονται σημαντικές, ανέφερε ο κ. Μπάγιας, ο οποίος καταλόγισε διαχρονική αδιαφορία και απάθεια στις εκάστοτε κυβερνήσεις που επιχείρησαν να λύσουν συσσωρευμενα προβλήματα δεκαετιών, με ορίζοντα δύο ή τριών ετών.

Ο Χ. Καστανίδης, στην πρώτη του εμφάνιση στη γενική συνέλευση των εισαγγελέων ως υπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε ότι το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης βρίσκεται σε κρίση, με τον πολίτη να στερείται δικαστικής προστασίας και τους δικαστές να έχουν την εντύπωση ότι δεν τους επιτρέπεται να κάνουν τη δουλειά τους, εξαιτίας της αποτυπωμένης προσπάθειας χειραγώγησής τους κατά περιόδους. Δεσμεύθηκε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν θα σας ζητήσει δόλιες εξυπηρετήσεις, όπως κατά περίπτωση συνέβη στο παρελθόν» και εξήγγειλε την επαναφορά του αυτοδιοίκητου με το νέο έτος, την αλλαγή του τρόπου ηγεσίας της δικαιοσύνης, αλλά και τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων κατά τις υπηρεσιακές μεταβολές των δικαστικών λειτουργών.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδας επανέφερε την πρόταση για παράταση του ωραρίου των δικαστηρίων, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Π. Πικραμμένος πρότεινε τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής για την αναδιάρθρωση της Δικαιοσύνης, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δ. Παξινός, σημείωσε ότι υπήρξαν υπουργοί Δικαιοσύνης που πέρασε η θητεία τους «και δεν πήραν μυρωδιά» για το τι γίνεται στη Δικαιοσύνη.

* Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης κατήγγειλε ότι επί υπουργίας Παπαληγούρα έγινε χαριστική ρύθμιση προκειμένου να εξαγοράσει πολυετή φυλάκιση μεγαλοεκδότης και να μην πάει φυλακή. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
WWF
Πώς θα σώσουμε τα δάση μας
Ανανέωσιμες Πηγές Ενέργειας
Στοίχημα για τις ανανεώσιμες πηγές η επιλογή Ζερβού στη ΔΕΗ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πέτρες - μολότοφ και φωτιά σε εκσκαφέα
Διαδίκτυο
Μόνο 4 στα 10 νοικοκυριά «μπαίνουν» στο Διαδίκτυο
Δικαστικό ρεπορτάζ
6 χρόνια σε Στεφανάκο-Σκαφτούρο για «συνδικάτο του εγκλήματος»
Εισαγγελέας Αρείου Πάγου
«Προφυλακίσεις με μέτρο»
Λογισμικό
Στα... άχρηστα το ανοιχτό λογισμικό!
Μετανάστευση
Ερευνητικό πρόγραμμα από ΕΛΙΑΜΕΠ
Μεταναστευτική πολιτική
Τι αλλάζει στην πολιτική για τους μετανάστες
Νέα γρίπη
Εμβόλια για όλους από αύριο
«Δεν αρκούν προσλήψεις στις ΜΕΘ, χρειάζεται και εκπαίδευση»
Πλημμύρες
SOS για Ραφήνα και Ν. Μάκρη
Συνέντευξη: Γκρασιέλα Τσιτσιλινίσκι
Πράσινο Νιου Ντιλ ακούμε αλλά δεν βλέπουμε...
Άλλες ειδήσεις
Ελληνικό: Προσφυγή για τις άδειες
Πράσινος χάρτης σωτηρίας
4ωρη στους δήμους της Βοιωτίας
Βραβείο από την Κρητική Εστία
Η ραπτική έχασε έναν πραγματικό μετρ
Σκότωσαν και λήστεψαν 75χρονη