Έντυπη Έκδοση

EUROGROUP: Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΜΗΤΗ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΑΦΗΣΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πήραμε 6η δόση, ψυχόδραμα για την 7η τον Γενάρη

Μια ωραία ατμόσφαιρα: Βενιζέλος, Σόιμπλε, Ρεν, Γιουνκέρ και Μόντι
Η πολυσυζητημένη 6η δόση των 8 δισ. απελευθερώθηκε χθες από το Γιούρογκρουπ, ενώ απομένει η τυπική έγκρισή της από το ΔΝΤ.

Οι Ευρωπαίοι δανειστές -και κυρίως ο επίτροπος Ολι Ρεν- υπενθύμισαν στον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι πρέπει να τηρηθούν κατά γράμμα οι ελληνικές δεσμεύσεις για το νέο Μνημόνιο με τα νέα μέτρα σκληρής λιτότητας, καθώς και η διαδικασία του PSI. Από σήμερα αρχίζει το νέο ψυχόδραμα για την 7η δόση 5 δισ. στα μέσα Ιανουαρίου.

Πλήρες θέμα...

 • Alapis

  • 900 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ Ντόμινο Λαυρεντιάδη για 12 τράπεζες
   Βόμβα Alapis (Λαυρεντιάδης) απειλεί με 900 εκατ. ευρώ 12 ξένες και ελληνικές τράπεζες. Εμπορική, Εθνική, Πειραιώς, Τ.Τ., Κύπρου, από τις ελληνικές, RBS, ΒΝΡ Paribas, από τις ξένες, κλονίζονται από τα φέσια εν όψει του κουρέματος και των ελέγχων της Black Rock.
 • Εφεδρεία

  • ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΡΕΠΠΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: «ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ» Ομολογία Ρέππα για το αίσχος με την εφεδρεία
   Γούβ... ΑΜΑΡΤΗΣΑ... για την 6η δόση, λέει τώρα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του αναγνωρίζει ότι το μέτρο της εφεδρείας δεν είναι ορθό και δεν εφαρμόζεται με απόλυτα δίκαιο τρόπο, καθώς επιβλήθηκε με διαδικασίες οριζόντιες και σε σαρωτικά γρήγορους ρυθμούς. Τα κριτήρια της εφεδρείας δεν είναι αξιοκρατικά, είναι όμως αντικειμενικά, φέρεται να έχει δηλώσει ο κ. Ρέππας, αναπτύσσοντας έναν ιδιότυπο προβληματισμό, τη στιγμή μάλιστα που το μέτρο της εφεδρείας περνάει ήδη στη δεύτερη φάση του.
 • ΠΑΣΟΚ

 • Ευρωζώνη

  • Σόιμπλε: Λόγω απορρήτου παρακάμπτεται το Κοινοβούλιο
   Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπεραμύνθηκε ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης την ανάγκη ύπαρξης μιας μίνι κοινοβουλευτικής επιτροπής, που θα παίρνει ταχείες αποφάσεις για θέματα διάσωσης της ευρωζώνης και μάλιστα σε καθεστώς μυστικότητας. «Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά λεπτή και τεταμένη κατάσταση κι έχουμε μια μεγάλη ευθύνη έναντι του ευρώ», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας: «Η εμπιστευτικότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούμε να δρούμε».
  • ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΟΝ ΚΛΟΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ * ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΑΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ Επιτόκια-φωτιά για Ιταλία, υπό υποβάθμιση 87 τράπεζες
   Ο Γιουνκέρ με τον Γάλλο Μπαρουάν και πίσω σκυφτός ο Σόιμπλε ακούει τον Ιταλό Μόντι Το 8% άγγιξε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, την ίδια στιγμή που η Γαλλία φαίνεται να μετρά μέρες πριν χάσει την υψηλή αξιολόγησή της (ΑΑΑ). Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών διέθεσε χθες 7,5 δισ. ευρώ σε ομόλογα τριετούς και δεκαετούς διάρκειας, με το επιτόκιο στα τριετή ομόλογα να φτάνει στο ρεκόρ του 7,89% από το 4,93% που ήταν στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ αυτό στα δεκαετή διαμορφώθηκε στο 7,56% από 6,06%.
 • Τράπεζα της Ελλάδος

  • ΠΕΡΙΠΟΥ 14 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ 2 ΜΗΝΕΣ Υφεση κοντά στο 6% βλέπει τώρα ο Προβόπουλος
   Γ. Προβόπουλος Μεγαλύτερη ύφεση για φέτος βλέπει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Ο κ. Προβόπουλος, παρουσιάζοντας χθες τη Βουλή την Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, εκτίμησε ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας φέτος θα πλησιάσει το 6%, υπερβαίνοντας έτσι την επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης (-5,5%), ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού ενδέχεται να υπερβεί το 9%.
 • Σύμφωνο Λισαβόνας

  • «Ντροπαλό» ελληνικό ναι στην αλλαγή Ευρωσυνθηκών
   Ηελληνική κυβέρνηση συμφωνεί στην ανάγκη μερικών αλλαγών του Συμφώνου της Λισαβόνας, αλλαγές που προωθούν Γαλλία και Γερμανία, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, μετά τη συνάντησή του με το Γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε στο Βερολίνο.
 • Κρατικές Επιχορηγήσεις

  • ΜΕ ΥΠΟΘΗΚΗ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΤΩΝ Εισαγγελική έρευνα για τα δάνεια των κομμάτων
   Προηγείται η Ν.Δ. με 120 εκατομμύρια, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ... Οι δανειοδοτήσεις που έλαβαν τα πολιτικά κόμματα από διάφορα τραπεζικά ιδρύματα μπαίνουν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, καθώς χθες ο επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος, Γρ. Πεπόνης, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.
 • Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

  • Και η Ιρλανδία μιλούσε μυστικά με το ΔΝΤ
   Πριν πεινάσουν τα «θύματά» του μαγειρεύει το ΔΝΤ στην τρέχουσα ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Μετά τις αποκαλύψεις της περασμένης άνοιξης ότι ο τέως πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλούσε μυστικά για το ενδεχόμενο χορήγησης οικονομικής βοήθειας στη χώρα με τον τέως επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν από τον Νοέμβριο του 2009 -περίπου 5 μήνες δηλαδή πριν η ελληνική κυβέρνηση υποβάλει επίσημα το σχετικό αίτημα- χθες έγινε γνωστό ότι κάτι ανάλογο συνέβη και στην περίπτωση της Ιρλανδίας.
  • Προειδοποίηση ΔΝΤ για την Κύπρο
   Η Κύπρος αντιμετωπίζει αποθαρρυντικές οικονομικές προκλήσεις λόγω της μειωμένης εξωτερικής ζήτησης, της αυξανόμενης έκθεσής της στην αναταραχή που επικρατεί στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, και της επιδείνωσης των εγχώριων οικονομικών συνθηκών, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στα συμπεράσματά του για την Κύπρο, σε έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη.
 • Πράσινη Ανάπτυξη

 • Δίκη Focus

  • Αρχισε η δίκη του Focus
   Με επτά από τους συνολικά 13 κατηγορουμένους να παρίστανται μέσω συνηγόρων και με τους υπόλοιπους έξι να «απεμπλέκονται» από την υπόθεση, ξεκίνησε χθες στο Β' Αυτόφωρο Τριμελές Αθήνας η δίκη κατά του γερμανικού περιοδικού «Focus», για το περιβόητο -πλέον- εξώφυλλο που παρουσίαζε την Αφροδίτη της Μήλου να κάνει άσεμνη χειρονομία.
 • ΣΥΡΙΖΑ

  • Τα «χαράτσια» στη συζήτηση Τσίπρα- Παπαδήμου
   Να ανακαλέσει το «χαράτσι» της ΔΕΗ ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Λουκά Παπαδήμο στη συνάντηση που είχαν χθες στο μέγαρο Μαξίμου. Στις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έξω από το μέγαρο Μαξίμου είπε ότι, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, εξέφρασε την ανησυχία του «για την εμμονή σε αυτήν την πολιτική (σ.σ. της λιτότητας), καθώς επίσης του θέσαμε ξανά ένα θέμα που έχει να κάνει με τη δημοκρατική νομιμοποίηση αυτών των κρίσιμων επιλογών, δηλαδή τη δημοκρατική νομιμοποίηση της συγκυβέρνησης και της Βουλής». Οπως είπε ο ίδιος, πρόκειται για «ένα θέμα δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας».
 • Καταθέσεις βουλευτών

 • Άλλες ειδήσεις

  • Κούρεμα αρμοδιοτήτων για τον καπετάν Αδωνι
   Υφυπουργός περιορισμένων αρμοδιοτήτων θα είναι ο Α. Γεωργιάδης, καθώς σύμφωνα με την κοινή απόφαση του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου και του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδη, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 25ης Νοεμβρίου, στερείται τη δυνατότητα ανάληψης σημαντικών πρωτοβουλιών.