Έντυπη Έκδοση

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΣΤΗ ΔΕΗ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Νέα χαστούκια στο χαράτσι

Φρένο στο χαράτσι των ακινήτων βάζει και το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, που με προσωρινή διαταγή του -η πρώτη που εκδίδεται στην Αθήνα- υποχρεώνει τη ΔΕΗ να μην «κόψει» το ρεύμα σε πολίτη. Αντίστοιχες αποφάσεις ελήφθησαν και από τα Πρωτοδικεία Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων.

Αντίστοιχες αποφάσεις και από τα Πρωτοδικεία Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων Αντίστοιχες αποφάσεις και από τα Πρωτοδικεία Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων Στην προσφυγή της προς το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου η δημόσια υπάλληλος υποστηρίζει ότι «λόγω των αλλεπάλληλων και συνεχόμενων φόρων» έχει ήδη εξαντληθεί η φοροδοτική της ικανότητα, καθώς έχει υποστεί μεγάλες περικοπές στον μισθό της το τελευταίο έτος.

Αναφέρει χαρακτηριστικά πως αδυνατεί να καταβάλει το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας ακινήτων, γιατί «το ποσό που καλούμαι να καταβάλω ανέρχεται στο ποσό των 1.104 ευρώ, βρίσκεται δηλαδή σε προφανή δυσαναλογία με την οικονομική μου δυνατότητα, καθώς μοναδικό μου βιοποριστικό μέσο είναι ο μισθός μου από το Δημόσιο». Επισημαίνει μάλιστα ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει ως μέσο εξαναγκασμού στην καταβολή των επιβαρύνσεων αυτών την επιβολή μέτρων που καταλήγουν στην προσβολή της ίδιας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ανάλογες είναι και οι αποφάσεις των Πρωτοδικείων Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε αυτές της Καλαμάτας και της Αλεξανδρούπολης, που εκδόθηκαν τις προηγούμενες μέρες. Συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλονίκη

* Με προσωρινή διαταγή το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απαγορεύει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε πτηνοτροφική μονάδα, ο ιδιοκτήτης της οποίας κλήθηκε να πληρώσει «χαράτσι» ύψους 27.484 ευρώ, σε δύο δόσεις, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου δέχτηκε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση εξαιρείται από την καταβολή του συγκεκριμένου φόρου, όπως ορίζουν τα άρθρα και οι διατάξεις του σχετικού νόμου.

Η παραπάνω απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλε στα πολιτικά δικαστήρια και αναμένεται να συζητηθεί τον ερχόμενο μήνα. Επιπλέον ο ιδιοκτήτης της πτηνοτροφικής μονάδας, που έχει έκταση 3.500 τ.μ. και βρίσκεται στην Ασσηρο Θεσσαλονίκης, έχει καταθέσει, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης επιβολής του Ειδικού Τέλους Ακινήτων, που προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 7 Δεκεμβρίου.

«Υφίσταται άμεσος κίνδυνος και προσβολή των δικαιωμάτων του ιδιοκτήτη από τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην προκειμένη περίπτωση, όπου επιβλήθηκε το ειδικό τέλος σε ακίνητο που υπάγεται στις περιπτώσεις (αγροτικές, βιοτεχνικές, κτηνοτροφικές και βιομηχανικές χρήσεις) που απαλλάσσονται σύμφωνα με το νόμο», δήλωσαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του αιτούντος, Δημήτρης Καραγιάννης και Μαρία Αρχοντή.

Στα Γιάννινα

* Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων απαγόρευσε τη διακοπή του ρεύματος σε 28χρονη άνεργη και μητέρα δύο παιδιών, μέχρι τουλάχιστον την 13η Ιανουαρίου του 2012, οπότε και θα εκδικαστεί η υπόθεση.

Το αίτημα που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο στήριξε νομικά με παράστασή του και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, στηρίζοντας την επιχειρηματολογία του στο ότι το κράτος δεν μπορεί να υπεισέρχεται σε μια ιδιωτικού δικαίου σχέση, όπως αυτή του καταναλωτή με τη ΔΕΗ, και να ζητάει ουσιαστικά έναν επιπλέον φόρο μέσω αυτής.

Κατάληψη στα γραφεία της ΔΕΗ, στην οδό Παπαναστασίου, έκαναν χθες κάτοικοι από τις περιοχές Τούμπα και Χαριλάου. Με την παρουσία τους σταμάτησαν κάθε συναλλαγή και την πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ που περιέχουν το χαράτσι ακινήτων.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΕΗ
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Παράνομες μεταμοσχεύσεις
Μαφίες παράνομων μεταμοσχεύσεων και κοινωνίες του ενός νεφρού
ΔΕΗ
Νέα χαστούκια στο χαράτσι
Δήμος Αθηναίων
Κα-μίνι Χριστούγεννα
Ηλέκτωρ
Τα ερωτηματικά της «Ηλέκτωρ» και τα έργα προς ανάθεση
Ναρκωτικά
Ξεπουλάει η «κόκα των φτωχών»
Μετανάστες
Μεθαύριο στο ΣτΕ ο νόμος περί ιθαγένειας
«Δεν γίνεται κοινωνική ένταξη μεταναστών χωρίς ιθαγένεια»
Χρέος Ελλάδας
«Παζαρέψτε εκ νέου το χρέος σας»
ΑΓΝΟ
Ανακάλεσαν απολύσεις συνδικαλιστών
Κτηματολόγιο
Υποθηκοφύλακες: Αστοχίες και λάθη στο Κτηματολόγιο
Λιμενικό Σώμα
Αναδιπλώνεται το Λιμενικό για τα σχέδια κατά της πειρατείας
3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού
Φεστιβάλ που στάζει μέλι
Απεργία
Γενική απεργία κατά του μνημονιακού προϋπολογισμού
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Γκαζάκια
Μήνυμα- απάτη σε κινητά
Πυρκαγιές σε οχήματα στο Χαλάνδρι
ΕΥΔΑΠ
Ιδρύθηκε η ΕΥΔΑΠ Νήσων
Θέματα ζώων
Φλαμίνγκο ετών 21
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Καλούν για εκπαίδευση ενεργειακών επιθεωρητών
Άλλες ειδήσεις
Προσεχώς η διάλεξη
Εκαναν «φτερά» 700 σχάρες χυτοσίδηρου από τα φρεάτια της ΕΥΑΘ
Για το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του ισραηλινού απαρτχάιντ