Έντυπη Έκδοση

Υποθηκοφύλακες: Αστοχίες και λάθη στο Κτηματολόγιο

Για «προβληματική πορεία, αστοχίες και λάθη», που έχουν γίνει στο σχεδιασμό του Κτηματολογίου, κάνει λόγο η Ενωση Αμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος, καταγγέλλοντας τις «καθ' ολοκληρίαν ανεφάρμοστες» μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνταξή του και προτείνοντας μια σειρά από λύσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης, Χρήστο Χριστόπουλο, οι αιτίες του προβλήματος εστιάζονται σε δύο βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος έχει να κάνει με την άσκοπη -κατά την άποψη των υποθηκοφυλάκων- ανάμιξη του τεχνικού μέρους με το νομικό, καθώς «η χώρα διαθέτει μεν νομικό κτηματολόγιο, στερείται εντούτοις τεχνικού κτηματολογίου σε ολοκληρωμένη, ορθή και αδιαμφισβήτητη μορφή». Δεν υπάρχει δηλαδή ένας συνολικός, ακριβής χάρτης στον οποίο είναι αποτυπωμένα όλα τα ακίνητα της χώρας. Ο δεύτερος παράγων αφορά την «προδικασία και τη διαμόρφωση της κτηματογράφησης» -με λίγα λόγια οι υποθηκοφύλακες αμφισβητούν την ακρίβεια και την πιστότητα της αρχικής κτηματολογικής εγγραφής από τους πολίτες, εφ' όσον δεν συνοδεύεται από τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.

Παράλληλα, η Ενωση επισημαίνει ότι προβλέφθηκε, σε τροπολογία που πέρασε το καλοκαίρι πάνω σε νομοσχέδιο για το θαλάσσιο περιβάλλον, στις περιοχές που έχει γίνει ήδη η κτηματογράφηση, αλλά η μελέτη είναι εσφαλμένη και το Κτηματολόγιο ανεφάρμοστο, να υπάρξει νέα διαδικασία υποβολής ενστάσεων. «Ετσι, επιβλήθηκε σε όλα τα ακίνητα των περιοχών αυτών καθεστώς αναβλητικής αίρεσης μέχρι να ξεκαθαρίσει νομικά η διαδικασία». Οπως εξηγεί, με τη συγκεκριμένη νομική δέσμευση τα ακίνητα αυτά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν.

Οι περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα εσφαλμένης μελέτης είναι η Λέσβος, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά και η Λευκάδα: σ' αυτές τις περιοχές παρατηρήθηκαν προβλήματα στην εκτέλεση της κτηματογράφησης (πολλά ακίνητα αγνώστου ιδιοκτησίας, με διαφορές στις επιφάνειες, ακίνητα καταγεγραμμένα σε άλλες κοινότητες από αυτές που πραγματικά είναι κλπ.).

Σύμφωνα με την Ενωση, επιβάλλεται να ακολουθήσουν συγκεκριμένες διορθωτικές κινήσεις στην υπάρχουσα διαδικασία του Κτηματολογίου, αρχικά με την αναθεώρηση ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου αλλά και τη νομοθετική τροποποίηση θεσμικών ζητημάτων του. Επίσης, προτείνεται η αναθεώρηση και ριζική αλλαγή του σημερινού συστήματος διορθώσεων των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ακίνητα & κτηματαγορά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Παράνομες μεταμοσχεύσεις
Μαφίες παράνομων μεταμοσχεύσεων και κοινωνίες του ενός νεφρού
ΔΕΗ
Νέα χαστούκια στο χαράτσι
Δήμος Αθηναίων
Κα-μίνι Χριστούγεννα
Ηλέκτωρ
Τα ερωτηματικά της «Ηλέκτωρ» και τα έργα προς ανάθεση
Ναρκωτικά
Ξεπουλάει η «κόκα των φτωχών»
Μετανάστες
Μεθαύριο στο ΣτΕ ο νόμος περί ιθαγένειας
«Δεν γίνεται κοινωνική ένταξη μεταναστών χωρίς ιθαγένεια»
Χρέος Ελλάδας
«Παζαρέψτε εκ νέου το χρέος σας»
ΑΓΝΟ
Ανακάλεσαν απολύσεις συνδικαλιστών
Κτηματολόγιο
Υποθηκοφύλακες: Αστοχίες και λάθη στο Κτηματολόγιο
Λιμενικό Σώμα
Αναδιπλώνεται το Λιμενικό για τα σχέδια κατά της πειρατείας
3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού
Φεστιβάλ που στάζει μέλι
Απεργία
Γενική απεργία κατά του μνημονιακού προϋπολογισμού
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Γκαζάκια
Μήνυμα- απάτη σε κινητά
Πυρκαγιές σε οχήματα στο Χαλάνδρι
ΕΥΔΑΠ
Ιδρύθηκε η ΕΥΔΑΠ Νήσων
Θέματα ζώων
Φλαμίνγκο ετών 21
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Καλούν για εκπαίδευση ενεργειακών επιθεωρητών
Άλλες ειδήσεις
Προσεχώς η διάλεξη
Εκαναν «φτερά» 700 σχάρες χυτοσίδηρου από τα φρεάτια της ΕΥΑΘ
Για το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του ισραηλινού απαρτχάιντ