Έντυπη Έκδοση

Τα ερωτηματικά της «Ηλέκτωρ» και τα έργα προς ανάθεση

Απάντηση με «πολλά ερωτηματικά» λάβαμε από την εταιρεία «Ηλέκτωρ» του ομίλου Μπόμπολα με αφορμή δημοσίευμά μας της περασμένης Πέμπτης 24/11 («Βρόμικο παιχνίδι με τα σκουπίδια») σχετικά με τη λειτουργία του φορέα (ΕΣΔΚΝΑ) που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ Φυλής.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή της «Ηλέκτωρ» αναφέρονται:

«Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί η επίθεση που εξαπολύει για ακόμα μία φορά η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" εναντίον της εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ και ακολουθώντας τη συνήθη τακτική της, χωρίς να ρωτήσει την άποψή μας και να μας δώσει το δικαίωμα της απάντησης για όσα μας καταλογίζει. Ταυτόχρονα αναλαμβάνεται η υπεράσπιση και κατοχύρωση -ενόψει της επικείμενης αλλαγής του φορέα- των συμφερόντων της εταιρείας Envitec».

«Αυτά συμβαίνουν μέσα από μια προσπάθεια εκφοβισμού των αρμόδιων κρατικών αρχών που καλούνται να εκφέρουν γνώμη ως προς τη νομιμότητα μιας απόφασης που έχει μονομερή χαρακτήρα».

«Πρόκειται για απόφαση άδικη του απερχόμενου φορέα καθώς ρυθμίζει τα χρέη μονομερώς προς ένα μόνο πιστωτή του, έναντι όλων των άλλων, παραβιάζοντας την αρχή της αναλογικότητας. Είναι επίσης ανορθόδοξη η απόφαση καθώς ένα μήνα προ της ανάληψης των καθηκόντων του νέου φορέα έρχεται να δεσμεύσει μακροπρόθεσμα τις οικονομικές ικανότητές του και μάλιστα χωρίς να έχει εξεταστεί αν ο νέος φορέας θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει στοιχειωδώς τις δαπάνες της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Προκαλεί πολλά ερωτηματικά η βιασύνη για τη μονομερή ρύθμιση των απαιτήσεων της Envitec πριν αναλάβει η επόμενη διοίκηση».

«Με το συγκεκριμένο άρθρο επιχειρείται να ποινικοποιηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα της ΗΛΕΚΤΩΡ και να πληγούν οι ενεργές συμβάσεις της εταιρείας που είναι απολύτως νόμιμες, ελεγμένες από το ελεγκτικό συνέδριο και σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με τις ικανότητες και την τεχνογνωσία της εταιρείας».

Απάντηση συντάκτη

Αυτό που η «Ηλέκτωρ» εξέλαβε ως επίθεση εναντίον της ήταν η δημοσίευση όσων η ίδια επικαλείται σε προσφυγή κατά απόφασης του ΕΣΔΚΝΑ. Για τις επιλογές της διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ, που συχνά ωφελούν την «Ηλέκτωρ», έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν, όπως όταν π.χ. χάλασαν οι μπουλντόζες στον ΧΥΤΑ και, αντί να επισκευαστούν, η δουλειά ανατέθηκε στην εταιρεία του ομίλου Μπόμπολα.

Σε άλλη περίπτωση, η απερχόμενη διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ συνέπραξε με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής («κρατική περιφέρεια») για να προωθήσουν τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων για τα οποία τόσο ενδιαφέρεται ο όμιλος Μπόμπολα. Τώρα, η «Ηλέκτωρ» ζητεί από τον «κρατικό περιφερειάρχη» Η. Λιακόπουλο να ακυρώσει απόφαση του ΕΣΔΚΝΑ με την οποία ρυθμίζονται οφειλές περίπου 20 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Envitec από προηγούμενα έτη.

Αν από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι η «Ε» υπερασπίζεται την Envitec και «εκφοβίζει» τον κ. Λιακόπουλο, αυτό το αντιλαμβάνεται καλύτερα η «Ηλέκτωρ». Εκείνη άλλωστε συνεταιρίστηκε με την Envitec, όπως αναφέρει στο κείμενο της προσφυγής που αποκαλύψαμε, σε ένα από τα οκτώ έργα που της ανέθεσε ο ΕΣΔΚΝΑ. Σχολιαστέα δεν είναι τα εταιρικά-κοινοπρακτικά ήθη αλλά, κυρίως, οι πράξεις της διοίκησης. Εάν τα σχόλια φοβίζουν τους «κρατικούς αρμόδιους», κάποιον λόγο θα έχουν.

Η απόφαση του ΕΣΔΚΝΑ που «δεσμεύει την επόμενη διοίκηση» δεν είναι η μοναδική. Υπάρχουν και άλλες που αναθέτουν έργα στην «Ηλέκτωρ». Εκεί δεν ισχύει η αρχή της αναλογικότητας;

Καθώς η «Ηλέκτωρ» παρακολουθεί τα δημοσιεύματα που την αφορούν και ζητεί διορθώσεις, θα περιμένουμε να δούμε έαν θα στείλει επιστολή και στην εφημερίδα «Athens Voice», όπου σε άρθρο («Επίσκεψη στον ΧΥΤΑ Φυλής» - 16/11/11) αναφέρεται: «Μετά το τελευταίο τραγικό ατύχημα στις αρχές του 2011, την κατάληψη του ΧΥΤΑ Φυλής από τους Τσιγγάνους και το κάψιμο των μηχανημάτων, η ΕΣΔΚΝΑ παρέδωσε τη διαχείριση του ΧΥΤΑ στην ΗΛΕΚΤΩΡ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαχείριση απορριμμάτων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Παράνομες μεταμοσχεύσεις
Μαφίες παράνομων μεταμοσχεύσεων και κοινωνίες του ενός νεφρού
ΔΕΗ
Νέα χαστούκια στο χαράτσι
Δήμος Αθηναίων
Κα-μίνι Χριστούγεννα
Ηλέκτωρ
Τα ερωτηματικά της «Ηλέκτωρ» και τα έργα προς ανάθεση
Ναρκωτικά
Ξεπουλάει η «κόκα των φτωχών»
Μετανάστες
Μεθαύριο στο ΣτΕ ο νόμος περί ιθαγένειας
«Δεν γίνεται κοινωνική ένταξη μεταναστών χωρίς ιθαγένεια»
Χρέος Ελλάδας
«Παζαρέψτε εκ νέου το χρέος σας»
ΑΓΝΟ
Ανακάλεσαν απολύσεις συνδικαλιστών
Κτηματολόγιο
Υποθηκοφύλακες: Αστοχίες και λάθη στο Κτηματολόγιο
Λιμενικό Σώμα
Αναδιπλώνεται το Λιμενικό για τα σχέδια κατά της πειρατείας
3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού
Φεστιβάλ που στάζει μέλι
Απεργία
Γενική απεργία κατά του μνημονιακού προϋπολογισμού
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Γκαζάκια
Μήνυμα- απάτη σε κινητά
Πυρκαγιές σε οχήματα στο Χαλάνδρι
ΕΥΔΑΠ
Ιδρύθηκε η ΕΥΔΑΠ Νήσων
Θέματα ζώων
Φλαμίνγκο ετών 21
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Καλούν για εκπαίδευση ενεργειακών επιθεωρητών
Άλλες ειδήσεις
Προσεχώς η διάλεξη
Εκαναν «φτερά» 700 σχάρες χυτοσίδηρου από τα φρεάτια της ΕΥΑΘ
Για το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του ισραηλινού απαρτχάιντ