Έντυπη Έκδοση

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Μεθαύριο στο ΣτΕ ο νόμος περί ιθαγένειας

Η συνταγματικότητα του νόμου περί χορήγησης ιθαγένειας στους μετανάστες κρίνεται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου. Ο νόμος είχε ήδη κριθεί αντισυνταγματικός τον περασμένο Απρίλιο, από το Δ' Τμήμα του ΣτΕ, που παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια.

Αθρόα είσοδο λαθρομετα-ναστών φοβάται ο προσφεύγων δικηγόρος Γ. Ανδριόπουλος. Δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα «το δίκαιο του αίματος» επισημαίνουν νομικοί κύκλοι Αθρόα είσοδο λαθρομετα-ναστών φοβάται ο προσφεύγων δικηγόρος Γ. Ανδριόπουλος. Δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα «το δίκαιο του αίματος» επισημαίνουν νομικοί κύκλοι Την αίτηση ακύρωσης εναντίον των διατάξεων κατέθεσε ο δικηγόρος Γ. Ανδριόπουλος, με το αιτιολογικό ότι ο νόμος παραβιάζει την αρχή «του δικαίου του αίματος», κάτι που αμφισβητείται έντονα από νομικούς κύκλους.

Ο Γ. Ανδριόπουλος, με δηλώσεις του στον Τύπο, ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο νόμος περί ιθαγένειας θα οδηγήσει σε αθρόα είσοδο λαθρομεταναστών στη χώρα. Ο ίδιος, δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται «την εθνικότητα ως ένα κοινό σύνολο αξιών και χαρακτηριστικών ενός λαού, που συνδέεται με δεσμούς αίματος στο διάβα της ιστορίας του και κατ' εξαίρεση ενσωματώνει αλλογενείς». Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα «το δίκαιο του αίματος», αντιθέτως ο νομοθέτης είναι που έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ποιος θα πάρει ελληνική ιθαγένεια και ποιος όχι.

Η απόφαση του Δ' Τμήματος, που προηγήθηκε, έθεσε ζήτημα παραβίασης της λαϊκής κυριαρχίας με τη συμμετοχή μεταναστών στις δημοτικές εκλογές. Πάντως, με βάση το νέο Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας (3838/2010) ενεγράφησαν στους εκλογικούς καταλόγους και ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές μόνον 11.650 μετανάστες. Επιπλέον, από τα 28.000 παιδιά μεταναστών έκαναν αίτηση και πιθανόν να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια, περίπου 3.000.

«Ενώ ο αρχηγός της Ν.Δ. είχε πει ότι αν γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει το νόμο για την ιθαγένεια, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πήγε ένα βήμα παραπάνω. Εθεσε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση την κατάργηση του νόμου, ο οποίος μπορεί να καταργηθεί εάν η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικός», επισημάνθηκε από την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Δεκάδες διανοούμενοι και καλλιτέχνες σε κείμενο υπογραφών καλούν σε συλλαλητήριο στις 3 Δεκεμβρίου στην Ομόνοια, κάνοντας αναφορά σε «σωτήρες του έθνους». Τη συμμετοχή τους επίσης αποφάσισαν η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι, η Κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή» και κοινότητες μεταναστών. Επίσης, καλούν σε συγκέντρωση το πρωί της Παρασκευής μπροστά στο ΣτΕ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Μετανάστες και πρόσφυγες
Σχετικά θέματα: Μετανάστες
«Δεν γίνεται κοινωνική ένταξη μεταναστών χωρίς ιθαγένεια»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Παράνομες μεταμοσχεύσεις
Μαφίες παράνομων μεταμοσχεύσεων και κοινωνίες του ενός νεφρού
ΔΕΗ
Νέα χαστούκια στο χαράτσι
Δήμος Αθηναίων
Κα-μίνι Χριστούγεννα
Ηλέκτωρ
Τα ερωτηματικά της «Ηλέκτωρ» και τα έργα προς ανάθεση
Ναρκωτικά
Ξεπουλάει η «κόκα των φτωχών»
Μετανάστες
Μεθαύριο στο ΣτΕ ο νόμος περί ιθαγένειας
«Δεν γίνεται κοινωνική ένταξη μεταναστών χωρίς ιθαγένεια»
Χρέος Ελλάδας
«Παζαρέψτε εκ νέου το χρέος σας»
ΑΓΝΟ
Ανακάλεσαν απολύσεις συνδικαλιστών
Κτηματολόγιο
Υποθηκοφύλακες: Αστοχίες και λάθη στο Κτηματολόγιο
Λιμενικό Σώμα
Αναδιπλώνεται το Λιμενικό για τα σχέδια κατά της πειρατείας
3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού
Φεστιβάλ που στάζει μέλι
Απεργία
Γενική απεργία κατά του μνημονιακού προϋπολογισμού
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Γκαζάκια
Μήνυμα- απάτη σε κινητά
Πυρκαγιές σε οχήματα στο Χαλάνδρι
ΕΥΔΑΠ
Ιδρύθηκε η ΕΥΔΑΠ Νήσων
Θέματα ζώων
Φλαμίνγκο ετών 21
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Καλούν για εκπαίδευση ενεργειακών επιθεωρητών
Άλλες ειδήσεις
Προσεχώς η διάλεξη
Εκαναν «φτερά» 700 σχάρες χυτοσίδηρου από τα φρεάτια της ΕΥΑΘ
Για το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του ισραηλινού απαρτχάιντ