Έντυπη Έκδοση

«Δεν γίνεται κοινωνική ένταξη μεταναστών χωρίς ιθαγένεια»

Οπισθεν ολοταχώς; Αυτό το ερώτημα διατυπώνουν νομικοί, φορείς για τα δικαιώματα και οργανώσεις μεταναστών με αφορμή τη συζήτηση την ερχόμενη Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας της αίτησης ακύρωσης ενός Αθηναίου δικηγόρου κατά των διατάξεων του νέου Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, που ανάμεσα σε άλλα προβλέπουν την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας από τα παιδιά νόμιμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα ή ολοκληρώνουν επιτυχώς την υποχρεωτική εκπαίδευση στο ελληνικό σχολείο.

«Ζητούμενο είναι η κοινωνική ένταξη των μεταναστών και το θέμα της κτήσης ιθαγένειας είναι κομβικό» λέει σχετικά στην «Ε» ο Δημήτρης Χριστόπουλος, πανεπιστημιακός, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: «Η ιθαγένεια δεν είναι πανάκεια, όμως δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε ένταξη χωρίς ιθαγένεια. Δεν πρόκειται για κάποια ριζοσπαστική άποψη αλλά απλά για μια κλασική φιλελεύθερη δημοκρατική θέση. Το ζήτημα είναι πολιτικό».

Ετσι κι αλλιώς η ελληνική πολιτεία κατάφερε να δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα μας ή τελειώνουν το σχολείο να είναι και τύποις Ελληνες, όπως οι συμμαθητές τους, με σημαντική καθυστέρηση αρκετών ετών σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. Και πάλι όμως, είτε λόγω της ανέτοιμης διοίκησης είτε λόγω της απροθυμίας της, οι αριθμοί πολιτογράφησης είναι πολύ χαμηλότεροι την τελευταία διετία, και μόλις 3.000 άτομα έχουν πάρει την ιθαγένεια λόγω γέννησης στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Οντουμπιντάν, που γεννήθηκε στη χώρα μας πριν από 30 χρόνια, δεν είναι ένας από αυτούς: «Δεν έχω προλάβει να πάρω άδεια από τη δουλειά μου για να συγκεντρώσω τα απαραίτητα δικαιολογητικά» μας λέει, έγινε και πατέρας εν τω μεταξύ και είχε άλλα τρεχάματα. «Αλλωστε, και τι διαφορά έχει μια δικαστική απόφαση αφού ο Σαμαράς έχει υποσχεθεί ότι θα καταργηθεί. Και οι αδερφές μου όμως, που πήγαν στις υπηρεσίες, συνάντησαν την άρνηση: "Μην μπαίνεις στον κόπο, έτσι κι αλλιώς θα καταργηθεί, τζάμπα προσπαθείτε" ήταν η αντιμετώπιση των υπαλλήλων»

Τι σημαίνει γι' αυτόν η κτήση ιθαγένειας; «Σημαίνει πάρα πολλά, όμως το τελευταίο πράγμα που σημαίνει για μένα είναι ότι τελικά θα είμαι και επισήμως ίσος απέναντι στους φίλους μου, επειδή δεν ένιωσα και ποτέ κάτι διαφορετικό. Δεν θα αλλάξει η ζωή μου ούτε τίποτα μέσα μου. Αλλά θα είναι ένα εφόδιο αφ' ενός απέναντι στο κράτος, αφού δεν θα 'χω την αγωνία κάθε λίγο και λιγάκι πότε θα παραλάβω την άδεια παραμονής μου, αν θα 'χει λήξει, αν θα υπογραφεί έγκαιρα, αν θα είναι ανοιχτός ο δήμος και θα έχει υπαλλήλους να παραλάβουν τα χαρτιά μου. Αφ' ετέρου θα έχω την ευκαιρία να αναζητήσω ένα καλύτερο μέλλον έξω από την Ελλάδα, αφού τώρα δεν μπορώ να προγραμματίσω τίποτα στη ζωή μου -η οποία εξαρτάται από την άδεια παραμονής- και με αυτό τον τρόπο χάνω ευκαιρίες για εργασία και σπουδές στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με το νομικό Βασίλη Παπαδόπουλο, μέλος της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, το θέμα δεν είναι άσχετο με την ανάκαμψη της ακροδεξιάς. Οπως παρατηρεί: «Ελπίζουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα ανατρέψει την ακραία συντηρητική προηγούμενη απόφασή του. Και θα αποφασίσει για το εάν θα πρέπει οι νόμιμοι μετανάστες "δεύτερης γενιάς" οι οποίοι έχουν γεννηθεί εδώ και έχουν τελειώσει το σχολείο, να θεωρούνται Ελληνες όπως οι λοιποί συμμαθητές τους και να μη χρειάζεται να περνάνε από ειδικές επιτροπές πολιτογράφησης με πανάκριβα παράβολα...».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Μετανάστες και πρόσφυγες
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Σχετικά θέματα: Μετανάστες
Μεθαύριο στο ΣτΕ ο νόμος περί ιθαγένειας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Παράνομες μεταμοσχεύσεις
Μαφίες παράνομων μεταμοσχεύσεων και κοινωνίες του ενός νεφρού
ΔΕΗ
Νέα χαστούκια στο χαράτσι
Δήμος Αθηναίων
Κα-μίνι Χριστούγεννα
Ηλέκτωρ
Τα ερωτηματικά της «Ηλέκτωρ» και τα έργα προς ανάθεση
Ναρκωτικά
Ξεπουλάει η «κόκα των φτωχών»
Μετανάστες
Μεθαύριο στο ΣτΕ ο νόμος περί ιθαγένειας
«Δεν γίνεται κοινωνική ένταξη μεταναστών χωρίς ιθαγένεια»
Χρέος Ελλάδας
«Παζαρέψτε εκ νέου το χρέος σας»
ΑΓΝΟ
Ανακάλεσαν απολύσεις συνδικαλιστών
Κτηματολόγιο
Υποθηκοφύλακες: Αστοχίες και λάθη στο Κτηματολόγιο
Λιμενικό Σώμα
Αναδιπλώνεται το Λιμενικό για τα σχέδια κατά της πειρατείας
3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού
Φεστιβάλ που στάζει μέλι
Απεργία
Γενική απεργία κατά του μνημονιακού προϋπολογισμού
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Γκαζάκια
Μήνυμα- απάτη σε κινητά
Πυρκαγιές σε οχήματα στο Χαλάνδρι
ΕΥΔΑΠ
Ιδρύθηκε η ΕΥΔΑΠ Νήσων
Θέματα ζώων
Φλαμίνγκο ετών 21
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Καλούν για εκπαίδευση ενεργειακών επιθεωρητών
Άλλες ειδήσεις
Προσεχώς η διάλεξη
Εκαναν «φτερά» 700 σχάρες χυτοσίδηρου από τα φρεάτια της ΕΥΑΘ
Για το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του ισραηλινού απαρτχάιντ