Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΟΥ 23ΧΡΟΝΟΥ ΝΙΓΗΡΙΑΝΟΥ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

«Δεν έχω κανέναν να με συμβουλεύσει»

«Δεν έχω κανέναν να μιλήσω. Κανένας δεν με συμβουλεύει, κανένας δεν με υποστηρίζει. Νιώθω κατάθλιψη και μοναξιά. Δεν ξέρω τι θα κάνω... Νομίζω ότι αυτή η μοναξιά θα με οδηγήσει σε άλλα προβλήματα», έγραφε στις συνομιλίες που είχε σε chat rooms ο 23χρονος Νιγηριανός, ο οποίος αποπειράθηκε να ανατινάξει το αεροσκάφος της Delta Airlines ανήμερα Χριστούγεννα.

Καλές οι στιγμές οικογενειακής γαλήνης, αλλά όταν η συνύπαρξη γονιών-παιδιών πλησιάζει τα τριάντα χρόνια, κάποιοι είναι καιρός να τα μαζεύουν... (ΕΡΑ/Giulia Muir) Καλές οι στιγμές οικογενειακής γαλήνης, αλλά όταν η συνύπαρξη γονιών-παιδιών πλησιάζει τα τριάντα χρόνια, κάποιοι είναι καιρός να τα μαζεύουν... (ΕΡΑ/Giulia Muir) ΟΟμάρ Φαρούκ κατέφευγε συχνά στα chat rooms στο Ιντερνετ με σκοπό να βρει παρέες και να πάρει συμβουλές, γιατί, όπως εξομολογείτο σ' ένα φόρουμ, ένιωθε «μόνος» και δεν μπορούσε να βρει «έναν αληθινό μουσουλμάνο φίλο». Οι αμερικανικές Αρχές ανακάλυψαν περίπου 300 δικά του ηλεκτρονικά μηνύματα με το όνομα «farouk 1986» (ένας συνδυασμός του ονόματος του Ομάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ και της ημερομηνίας γέννησής του). Στα ηλεκτρονικά μηνύματα, ο δράστης εκφράζει τις απόψεις του για την αγάπη και τον γάμο, για τις φιλοδοξίες του και για τα θρησκευτικά του «πιστεύω».

Στο διάστημα 2005-2007, περίοδος κατά την οποία πιθανολογείται ότι έγινε η στρατολόγησή του από μέλη της Αλ Κάιντα, αναζήτησε φίλους στο Ιντερνετ διαμέσου του Facebook και διάφορων ισλαμικών chat rooms. Συχνά, όπως καταγράφεται στην έρευνα, προσκαλούσε τους συνομιλητές του «να πουν την άποψή τους». Κάποτε έγραψε: «Είθε ο Αλλάχ να σε ανταμείψει που διαβάζεις και να σε ανταμείψει ακόμη περισσότερο που βοηθάς...». Στα ηλεκτρονικά μηνύματά του, που καταχωρήθηκαν στο ισλαμικό φόρουμ (www.gawaher.com), ο Ομάρ Φαρούκ αναφέρεται στις επισκέψεις του στο Λονδίνο, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Υεμένη, όπου το 2005 παρακολούθησε μαθήματα αραβικής γλώσσας για ένα τρίμηνο, μια εμπειρία που χαρακτήρισε «τέλεια».

Συμφοιτητές του δράστη από το University College London είπαν ότι ο Νιγηριανός συχνά διέκοπτε το διάβασμά του και πήγαινε να προσευχηθεί. «Θα περιέγραφα τον εαυτό μου ως πολύ φιλόδοξο και αποφασισμένο, ειδικά σε ό,τι αφορά τη θρησκευτική μου πίστη. Προσπαθώ να ζω την καθημερινότητά μου σύμφωνα με το Κοράνι. Κάνω σχεδόν τα πάντα, σπορ, βλέπω τηλεόραση, διαβάζω βιβλία... αλλά όλα με μέτρο και σύμφωνα με τη θρησκεία μου». Τον Ιανουάριο του 2005 έγραψε για την ένταση που επικρατούσε μέσα του, τη μάχη μεταξύ των επιθυμιών του και των θρησκευτικών του καθηκόντων σχετικά με τις γυναίκες. «Ο Προφήτης συμβούλευε τους νεαρούς να νηστεύουν αν δεν μπορούν να παντρευτούν, αλλά εμένα αυτό δεν με έχει βοηθήσει και ειλικρινά δεν θέλω να περιμένω χρόνια πριν παντρευτώ...».

Ο Ομάρ Φαρούκ είναι ο νεαρότερος από τα 16 αδέλφια του και ο γιος της δεύτερης γυναίκας του πατέρα του, που μεγάλωσε στην Καντούνα, μια πόλη στη βόρεια Νιγηρία. Στο ιδιωτικό σχολείο όπου σπούδασε, ήταν προσιτός και μελετηρός. Είχε κερδίσει το παρατσούκλι «Alfa», ένας τοπικός όρος που χρησιμοποιείται από μουσουλμάνους κληρικούς, επειδή είχε την τάση να κηρύσσει το Ισλάμ στους συμμαθητές του. Είχε εκφράσει την επιθυμία να μεταβεί στις ΗΠΑ και να σπουδάσει μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνής τρομοκρατία
Σχετικά θέματα: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης
Sun: Υπάρχουν άλλοι 25 επίδοξοι βομβιστές
Περίμεναν το τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά στην... Ευρώπη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράν
Αντι-διαδηλώσεις στήνει η Τεχεράνη
Παλαιστινιακό
Στο Κάιρο ο Νετανιάχου, στη Ράφα επιτροπή των ακτιβιστών
Τουρκία
Επέτρεψε την έρευνα στις εγκαταστάσεις του ο τουρκικός στρατός
Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης
«Δεν έχω κανέναν να με συμβουλεύσει»
Sun: Υπάρχουν άλλοι 25 επίδοξοι βομβιστές
Περίμεναν το τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά στην... Ευρώπη
Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
«Τσουνάμι» αιτήσεων μπλοκάρει τη λειτουργία του Δικαστηρίου Δικαιωμάτων
Αντιπυραυλική ασπίδα
Αμυνα εσείς; Επίθεση εμείς!
Κίνα
Εκτέλεσαν Ευρωπαίο για εμπόριο ναρκωτικών
Γερμανία
«Διάτρητο το απόρρητο στα κινητά»
Βρετανία
Ηταν πραγματικά «Σιδηρά Κυρία»
Άλλες ειδήσεις
Πλαστή η φωτογραφία
Πώς να διώξετε τους χαραμοφάηδες από το σπίτι
Ενα μανιτάρι κατά του καρκίνου