Έντυπη Έκδοση

Περίμεναν το τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά στην... Ευρώπη

Από τον Μάιο του 2009, όπου ο Συντονιστής Αντιτρομοκρατικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γκιλς ντε Κερχόβε, είχε επισκεφθεί την Υεμένη, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η Κοινότητα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, οι ιθύνοντες της Ε.Ε. περίμεναν σοβαρό τρομοκρατικό χτύπημα σε ευρωπαϊκή χώρα, και μάλιστα από άτομο που θα είχε ευρωπαϊκή υπηκοότητα.

Από αλλού το περίμεναν, από αλλού ήρθε το τρομοκρατικό χτύπημα (ΕΡΑ/Roland Weinrauch) Από αλλού το περίμεναν, από αλλού ήρθε το τρομοκρατικό χτύπημα (ΕΡΑ/Roland Weinrauch) Οπως προκύπτει από την αλληλογραφία μεταξύ του Ολλανδού ευρωβουλευτή των μη εγγεγραμμένων Λούις Μποντές (γραπτή ερώτηση 21.9.2009) και του επιτρόπου Ζακ Μπαρό (γραπτές απαντήσεις 21 και 28 Οκτωβρίου 2009), ο Συντονιστής Αντιτρομοκρατικής Δράσης της Ε.Ε. είχε προειδοποιήσει -με έκθεση που συνέταξε μετά το ταξίδι του στην Υεμένη- τους ιθύνοντες της Ε.Ε. και τους αρμόδιους κοινοτικούς αξιωματούχους ότι «υπάρχει σοβαρή ισλαμική τρομοκρατική απειλή για την Ευρώπη».

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2009, μάλιστα, ο Γκιλς ντε Κερχόβε, ενημερώνοντας τους ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του, για τον μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων ισλαμικής καταγωγής που πηγαίνουν στο Πακιστάν, προκειμένου να προσχωρήσουν σε ριζοσπαστικές οργανώσεις.

Αναφέρθηκε δε ιδιαίτερα σε μια «ισλαμική ρητορική», που ενισχύεται από την οικονομική κρίση, σε χώρες όπως η Υεμένη.

Τα λεγόμενά του προκάλεσαν τη γραπτή ερώτηση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Λούις Μποντές, που ζήτησε να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία για την επαπειλούμενη απειλή στην Ευρώπη, καθώς και για τον αριθμό των Ευρωπαίων που μεταβαίνουν στο Πακιστάν για να προσχωρήσουν σε ριζοσπαστικές οργανώσεις.

Στις γραπτές του απαντήσεις, όμως, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Ζακ Μπαρό απέφυγε να δώσει στοιχεία για το είδος και τον χρόνο αυτής της απειλής, καθώς και για τον αριθμό των Ευρωπαίων που προσχωρούν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις, ισχυριζόμενος ότι, με την κοινοποίηση τέτοιων στοιχείων, δυσχεραίνεται το έργο των ευρωπαϊκών οργανισμών που είναι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνής τρομοκρατία
Σχετικά θέματα: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης
«Δεν έχω κανέναν να με συμβουλεύσει»
Sun: Υπάρχουν άλλοι 25 επίδοξοι βομβιστές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράν
Αντι-διαδηλώσεις στήνει η Τεχεράνη
Παλαιστινιακό
Στο Κάιρο ο Νετανιάχου, στη Ράφα επιτροπή των ακτιβιστών
Τουρκία
Επέτρεψε την έρευνα στις εγκαταστάσεις του ο τουρκικός στρατός
Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης
«Δεν έχω κανέναν να με συμβουλεύσει»
Sun: Υπάρχουν άλλοι 25 επίδοξοι βομβιστές
Περίμεναν το τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά στην... Ευρώπη
Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
«Τσουνάμι» αιτήσεων μπλοκάρει τη λειτουργία του Δικαστηρίου Δικαιωμάτων
Αντιπυραυλική ασπίδα
Αμυνα εσείς; Επίθεση εμείς!
Κίνα
Εκτέλεσαν Ευρωπαίο για εμπόριο ναρκωτικών
Γερμανία
«Διάτρητο το απόρρητο στα κινητά»
Βρετανία
Ηταν πραγματικά «Σιδηρά Κυρία»
Άλλες ειδήσεις
Πλαστή η φωτογραφία
Πώς να διώξετε τους χαραμοφάηδες από το σπίτι
Ενα μανιτάρι κατά του καρκίνου