Έντυπη Έκδοση

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ Η ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ:

Αμυνα εσείς; Επίθεση εμείς!

Το αμυντικό αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ είναι που εμποδίζει τη συμφωνία ΗΠΑ Ρωσίας για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φτιάξει η Ρωσία επιθετικά όπλα για να αντισταθμίσει την απειλή.

Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας δεν κατάφεραν να καταλήξουν στη νέα συμφωνία που θα αντικαταστήσει τη γνωστή START 1 η οποία έληξε στις 5 Δεκεμβρίου και παρατάθηκε. Οι δύο ηγέτες είπαν μόνον ότι είναι πολύ κοντά σε συμφωνία. Ο Πούτιν ρωτήθηκε ευθέως στο Βλαδιβοστόκ «ποιο είναι το πρόβλημα» και δεν πέφτουν οι υπογραφές. «Ποιο είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι οι Αμερικανοί εταίροι μας χτίζουν μια αντιπυραυλική ασπίδα, ενώ εμείς δεν το κάνουμε», είπε. Οπως εξήγησε, τα αμερικανικά σχέδια ανατρέπουν την ισορροπία που είχε επιτευχθεί λόγω του Ψυχρού Πολέμου, οπότε η Ρωσία θα αναγκαστεί να αναπτύξει επιθετικά όπλα. Οι δηλώσεις του Πούτιν δείχνουν πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα κατά τη Μόσχα, η οποία δεν αισθάνεται καθόλου άνετα, σε βαθμό που να μη συναινεί σε συμφωνία για περαιτέρω μείωση των πυρηνικών όπλων των δύο υπερδυνάμεων.

Ο Πούτιν υιοθέτησε το παλιό δόγμα ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. «Αφού δεν αναπτύσσουμε αντιπυραυλική ασπίδα, υπάρχει ο κίνδυνος οι εταίροι μας, φτιάχνοντας μια τέτοια ομπρέλα, να αισθανθούν πολύ ασφαλείς και έτσι να αποφασίσουν να κάνουν ό,τι θέλουν, φτάνοντας να ανατρέψουν την ισορροπία, οπότε θα προκύψει αμέσως επιθετικότητα», δήλωσε και συνέχισε: «Προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία χρειάζεται να αναπτύξουμε επιθετικά οπλικά συστήματα», απηχώντας τη δήλωση που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο οποίος τόνισε ότι θα αναπτυχθεί νέα γενιά στρατηγικών πυρηνικών όπλων. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία ήθελε περισσότερες πληροφορίες για τα αμερικανικά σχέδια, παρ' όλο που, όπως είπε, οι συνομιλίες για τη START κινούνται σε γενικώς θετική κατεύθυνση.

Και η Ρωσία και οι ΗΠΑ λένε ότι είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία για μια νέα START γιατί έτσι θα μπορέσουν να φτάσουν σε μια νέα αρχή των σχέσεών τους και της συνεργασίας τους, έπειτα από μια μακρά περίοδο έντασης, επί προεδρίας Μπους. Η μείωση των πυρηνικών όπλων είναι ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής Ομπάμα για μια νέα αρχή στις σχέσεις με τη Μόσχα.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Ρωσία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράν
Αντι-διαδηλώσεις στήνει η Τεχεράνη
Παλαιστινιακό
Στο Κάιρο ο Νετανιάχου, στη Ράφα επιτροπή των ακτιβιστών
Τουρκία
Επέτρεψε την έρευνα στις εγκαταστάσεις του ο τουρκικός στρατός
Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης
«Δεν έχω κανέναν να με συμβουλεύσει»
Sun: Υπάρχουν άλλοι 25 επίδοξοι βομβιστές
Περίμεναν το τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά στην... Ευρώπη
Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
«Τσουνάμι» αιτήσεων μπλοκάρει τη λειτουργία του Δικαστηρίου Δικαιωμάτων
Αντιπυραυλική ασπίδα
Αμυνα εσείς; Επίθεση εμείς!
Κίνα
Εκτέλεσαν Ευρωπαίο για εμπόριο ναρκωτικών
Γερμανία
«Διάτρητο το απόρρητο στα κινητά»
Βρετανία
Ηταν πραγματικά «Σιδηρά Κυρία»
Άλλες ειδήσεις
Πλαστή η φωτογραφία
Πώς να διώξετε τους χαραμοφάηδες από το σπίτι
Ενα μανιτάρι κατά του καρκίνου