Έντυπη Έκδοση

Ηταν πραγματικά «Σιδηρά Κυρία»

Απαιτητική, ευέξαπτη και αυστηρή με τους συνεργάτες της ήταν η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, όπως τουλάχιστον προκύπτει από έγγραφα των εθνικών αρχείων που μόλις αποχαρακτηρίστηκαν και αφορούν τους πρώτους μήνες της στο αξίωμα.

Τον Ιούνιο του 1979, ένα μήνα μετά την εκλογή της ως πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Βρετανίας, η «Σιδηρά Κυρία» ταξίδεψε στην Ιαπωνία για να παραστεί στην Οικονομική Σύνοδο του Τόκιο. Η ιαπωνική κυβέρνηση έθεσε τότε στη διάθεσή της μια συνοδεία από 20 κοπέλες «καρατέκα», την οποία εκείνη αρνήθηκε κατηγορηματικώς παρά τις παραινέσεις των συνεργατών της. Κι αυτό γιατί δεν ήθελε να την αντιμετωπίζουν διαφορετικά επειδή ήταν γυναίκα. Οπως αναφέρει σχετικά εσωτερικό έγγραφο του Φόρεϊν Οφις, «αν για παράδειγμα προσφερόταν και στους επικεφαλής των υπόλοιπων αντιπροσωπειών μια αντίστοιχη συνοδεία 20 ανδρών καρατέκα, η κ. πρωθυπουργός δεν θα είχε καμία αντίρρηση. Δεν επιθυμεί όμως ιδιαίτερη μεταχείριση». Ενα άλλο ανέκδοτο ώς τώρα περιστατικό αφορά ένα επίσημο ταξίδι της, τον ίδιο μήνα, στη Γαλλία προκειμένου να συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν. Υπάλληλοι της βρετανικής προεσβείας τής έδωσαν χρήματα για τα ψώνια της στα καταστήμα αφορολογήτων ειδών του αεροδρομίου, τα οποία αναγκάστηκαν εν συνεχεία να ζητήσουν πολλές φορές από τη Ντάουνινγκ Στριτ. Η κ. Θάτσερ είχε ξοδέψει τότε 65,10 γαλλικά φράγκα για ν' αγοράσει το αγαπημένο της ουίσκι Teacher's, ένα μπουκάλι τζιν, που προτιμούσε ο σύζυγός της Ντένις, και 200 τσιγάρα Benson & Hedges.

Τα ίδια έγγραφα, που αποχαρακτηρίστηκαν έπειτα από 30 χρόνια, αποκαλύπτουν επίσης ότι η «Σιδηρά Κυρία» έδειχνε πολύ μικρή ανοχή στις γκάφες των υπουργών της ή τα λάθη των υπαλλήλων της Ντάουνινγκ Στριτ. Είχε δε τη συνήθεια να σημειώνει τα σχόλιά της πάνω σε οτιδήποτε έπεφτε στα χέρια της, από ένα απλό υπόμνημα μέχρι το πλέον επίσημο έγγραφο, διορθώνοντας ή επικρίνοντας τους συνεργάτες της άλλοτε με μια λακωνική φράση κι άλλοτε με αιχμηρές παρατηρήσεις. Οπως έγραψε χαρακτηριστικά σε ένα υπόμνημα του τότε υπουργού Οικονομικών Τζέφρι Χάουι, «είναι ένα πολύ κακό κείμενο και μπορούμε μόνο να υποθέσουμε, για να είμαστε γενναιόδωροι, ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι απασχολημένο με κάτι άλλο». ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράν
Αντι-διαδηλώσεις στήνει η Τεχεράνη
Παλαιστινιακό
Στο Κάιρο ο Νετανιάχου, στη Ράφα επιτροπή των ακτιβιστών
Τουρκία
Επέτρεψε την έρευνα στις εγκαταστάσεις του ο τουρκικός στρατός
Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης
«Δεν έχω κανέναν να με συμβουλεύσει»
Sun: Υπάρχουν άλλοι 25 επίδοξοι βομβιστές
Περίμεναν το τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά στην... Ευρώπη
Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
«Τσουνάμι» αιτήσεων μπλοκάρει τη λειτουργία του Δικαστηρίου Δικαιωμάτων
Αντιπυραυλική ασπίδα
Αμυνα εσείς; Επίθεση εμείς!
Κίνα
Εκτέλεσαν Ευρωπαίο για εμπόριο ναρκωτικών
Γερμανία
«Διάτρητο το απόρρητο στα κινητά»
Βρετανία
Ηταν πραγματικά «Σιδηρά Κυρία»
Άλλες ειδήσεις
Πλαστή η φωτογραφία
Πώς να διώξετε τους χαραμοφάηδες από το σπίτι
Ενα μανιτάρι κατά του καρκίνου