Έντυπη Έκδοση

Πολιτιστικό καλεντάρι 2011

Ηρθε ο νέος με τα δώρα

«Κάτω από το ηφαίστειο», Γκι Κασίερς
Αν ήταν μόνο στο χέρι της τέχνης, η νέα χρονιά θα κυλούσε από απόλαυση σε απόλαυση. Αξίζει να φανταστούμε για λίγο το 2011 σαν μια μακριά σειρά καλλιτεχνικών γεγονότων. Δεν θα ήταν όνειρο; Και να φανταστείτε πως σ' αυτές τις τρεις σελίδες συλλέξαμε μόνο τα σπουδαιότερα από αυτά που είναι ήδη γνωστά...

Πλήρες θέμα...

 • Θέατρο

  • Απολογισμός Προσωπικές κρίσεις για ένα θέατρο της κρίσης
   «Θείος Βάνιας» του Τσέχοφ Δεν χωρεί εδώ πολλή πρωτοτυπία: αρχή και βασικός παράγοντας διαμόρφωσης της περσινής θεατρικής χρονιάς αποτέλεσε η γνωστή σε όλους «κρίση». Η περίπτωση θυμίζει την ιστορία του ψεύτη βοσκού. Για ένα θέατρο, που έφτασε αισίως τις 350 παραστάσεις -από ό,τι υπολογίζουμε, γιατί κανείς δεν ξέρει ακριβώς...-, με μόνιμη επωδό τη συντελεσμένη «κρίση», η αληθινή κάποτε έλευσή της δίνει στην παρατήρηση εκτός από δραματικότητα και ένα στοιχείο ειρωνείας.
  • Επίγονοι του Σοφοκλή και βελγική πρωτοπορία
   Σκηνή από τις ηθοποιοκεντρικές «Αντιγόνες» Η νεότερη αδελφή τής κορυφαίας χορογράφου Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ, η ηθοποιός Γιολάντε, θα συστηθεί στο αθηναϊκό κοινό ως Αντιγόνη. Συγκεκριμένα, ως η μία από τις... δύο «Αντιγόνες» των Ζαν Κοκτό και Ζαν Ανούιγ, στη δεκάχρονη πλέον διαλεκτική παράσταση-πρόταση της φλαμανδικής θεατρικής κολεκτίβας tg STAN πάνω στον πασίγνωστο μύθο.
 • Κομικ(ς)οδρόμιο

  • Ο ελεύθερος σκοπευτής του Jacques Tardi
   Ο Martin Terrier είναι ένας κόπανος. Διαθέτει όμως όλες τις απαραίτητες αρετές για να είναι καλός φονιάς: ακριβής, αποτελεσματικός και διακριτικός.
  • Ντον Ρικλς: Ο κωμικός και το δισδιάστατο άλτερ-έγκο του
   Οταν ο Τζακ Κίρμπι μπήκε στην D.C. και ξεκίνησε την εποποιία του Τέταρτου Κόσμου, εγκαινίασε τη σειρά με ένα νέο τίτλο: το «Superman's Pal, Jimmy Olsen», με πρωταγωνιστή το γνωστό φακιδομύτη φωτορεπόρτερ και φίλο του υπερήρωα.
 • Μουσική

  • Μουσικός απολογισμός Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2010
   Arcade Fire Μην πέσετε στην παγίδα να πιστεύετε πως δεν βγαίνει πλέον καλή μουσική. Και πολλά καινούργια πράγματα κυκλοφορούν και αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν. Ακόμα και στις σημερινές, ζόρικες για τη δισκογραφία εποχές, όλο και βρίσκεις καλά cd στα παραδοσιακά αλλά και στα ηλεκτρονικά δισκοπωλεία. Ιδού δέκα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2010 και αξίζει να αποκτήσετε.
  • Τριάντα χρόνια τουρτούρισμα
   Τριάντα χρόνια μουσικής «δράσης» χρήζουν αναμφισβήτητα μιας γιορτής. Και αυτή για τους Χειμερινούς Κολυμβητές θα γίνει στο «Παλλάς» στις 11 Ιανουαρίου (9 μ.μ.). Μπορεί η εμφάνισή τους στη δισκογραφία να μετρά τριάντα χρόνια με την κυκλοφορία του άλμπουμ «Χειμερινοί Κολυμβητές», αλλά η δημιουργία του πρώτου πυρήνα της ομάδας, από τους Αργύρη Μπακιρτζή, Ισίδωρο Παπαδάμο και Κώστα Σιδέρη, είναι αρκετά παλιότερη. Γιορτάζει τα 45 χρόνια.
 • Συνέντευξη: Γιώργος Νταλάρας