Έντυπη Έκδοση

Αν θες να ζήσεις ...τρεις φορές

Εργο του Σπύρου Αλαμάνου, από την Κέρκυρα
Την Ανθρώπινη κωμωδία, για τη σύλληψη της οποίας ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ χρειάστηκε να συγγράψει δεκάδες τόμων πολυσέλιδων μυθιστορημάτων και την οποία, εν τέλει, δεν ευτύχησε να ολοκληρώσει, ένας μακρινός απόγονός του, ο έλληνας συγγραφέας Αχιλλέας Κυριακίδης, την καταγράφει σε ένα πεζό, που αποκαλεί καταχρηστικά νουβέλα, μόλις πενήντα σελίδων.

Πλήρες θέμα...

 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Τέλος δεν υπάρχει στη μουσική
   Το τέλος, ως λέξη, έχει... ατελείωτες ερμηνείες στην καθημερινότητά μας και ενώ συχνά αποτελεί τη λέξη που προσδιορίζει το τέλος μιας συγκεκριμένης κατάστασης, παράλληλα, στις περισσότερες περιπτώσεις, αποτελεί την αρχή μιας άλλης.
  • Billy Joel Φανατικός φίλος της μελωδίας
   Αρκετά πριν ασχοληθεί με το ροκ μέσω του συγκροτήματος Hassles στη δεκαετία του '60, ο Billy Joel, -ο οποίος ανήκε στη γενιά των εφήβων που τριγύριζαν στους δρόμους σαν μέλη συμμοριών με δερμάτινα μπουφάν και είχαν για μοναδική έγνοια το πώς να επιβληθούν στις ανάλογες παρέες νεαρών από άλλες περιοχές της Νέας Υόρκης- ακολούθησε κλασικές σπουδές στη μουσική και από εκεί προέκυψε η επιδεξιότητα που είχε ως πιανίστας.
 • Κριτική βιβλίου

  • Μια ποίηση με ένα είδος ηρωισμού
   Τα δύο βιβλία φέρουν τον υπότιτλο Σημειώσεις. Οντως, έχουμε να κάνουμε με ποιητικές σημειώσεις χαμηλών, θα έλεγα, τόνων.
  • Λογική και περιεχόμενο στην ανάλυση της κοινωνίας
   Εχω και με άλλες ευκαιρίες τονίσει πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι υπεύθυνες μεταφράσεις στο διδακτικό έργο, και απ' αυτή την άποψη είναι απορίας άξιον γιατί η συντριπτική πλειονότητα των ακαδημαϊκών μας δεν κάνει τον κόπο να ασκηθεί σε μεταφράσεις του πεδίου της, τις οποίες αντιμετωπίζει μάλλον ως υποδεέστερο έργο, κάποιου είδους «χειρωναξία» που επαφίεται σε λιγότερο φιλόδοξους υπηρέτες του λόγου (ή απλώς φοιτητές).
  • Με ακουστική χάρη
   Ο Εντουαρντ Ληρ (1812-1888), ταξιδευτής, ζωγράφος και συγγραφέας, περιπλανήθηκε στην αγαπημένη του Μεσόγειο, αλλά και έξω από αυτή, αρκετά χρόνια. Στην Ελλάδα διέμεινε κυρίως στην Κέρκυρα και στα Ιόνια νησιά.
  • Βίος και πολιτεία σε ερείπια
   Ο,τι κυρίως χαρακτηρίζει το βιβλίο του Δημοσθένη Κορδοπάτη Τζόναθαν Σουίφτ, Ο βίος και η πολιτεία του, στον καλαίσθητο τόμο των εκδόσεων Μελάνι, είναι η τολμηρή έρευνα της αλήθειας, που συχνά εμφανίζεται σύνθετη και μυστηριώδης στη συναισθηματική και πνευματική εξέλιξη ενός μεγαλοφυούς, όπως ο Σουίφτ.
  • Ο μέγας σουηδός σκηνοθέτης, συγγραφέας Η μαγική βιογραφία του Μπέργκμαν
   Ο σκηνοθέτης Ινγκμαρ Μπέργκμαν, Σουηδός αλλά μέσα στο αίμα του κυκλοφορεί όλη η Ευρώπη με τη φιλοσοφία της, τον γκρίζο ουρανό του Βορρά και τον ήλιο της Μεσογείου. Αλλά το βασικότερο σ' αυτόν τον καλλιτέχνη είναι το δόγμα του προτεσταντισμού, που τον καταπίεσε και του έπλασε τον χαρακτήρα που κουβάλησε όλη τη ζωή του.
  • Ανήσυχες ψυχές στον Αδη
   Ενας Ελληνοαμερικανός καθηγητής της αγγλικής και συγκριτικής λογοτεχνίας αφηγείται σε πρωτοπρόσωπη γραφή τη δική του κάθοδο στον «Αδη» της χουντικής Ελλάδας και την επιστροφή του, δεκαεπτά χρόνια μετά, συνοδευόμενος από τον γιο του, τον Ανταμ, προσπαθώντας -σαν άλλη Περσεφόνη- να γνωρίσει τον εαυτό του, μετέωρος στο χάσμα δύο κόσμων, που τον διεκδικούν αλλά δεν τους ανήκει ουσιαστικά, αφού η ανήσυχη ψυχή του αναζητεί την Αλήθεια, που είναι πέρα από σύνορα, διαβατήρια και εθνικές ταυτότητες.
  • Η εν-σωμάτωση του Αλλου
   Το θεατρικό έργο του Θεόδωρου Τερζόπουλου είναι ένα πραγματικό συμβάν για τα θεατρικά πράγματα της χώρας, ένα συμβάν που η Πηνελόπη Χατζηδημητρίου επιχειρεί να διερευνήσει σε όλες τις δυνατές του πραγματικότητες.
  • Ηλεκτρονικές εκδόσεις: θα κυκλοφορούν και... δερματόδετες;
   Αν ο τόμος είχε κυκλοφορήσει από κάποιον δίχως μεράκι για το βιβλίο, θα 'μουν δύσπιστος, μήπως κρύβει κίνηση κάποιου επιχειρηματία που ψαρεύει στα θολά νερά της «προόδου»... Των αγράμματων, πάλι, τεχνοκρατών οι αβασάνιστοι δογματισμοί πως «το χάρτινο βιβλίο πέθανε» κι οι προβλέψεις τους πως «θα σβήσει μπρος στο ηλεκτρονικό» μ' αφήνουν αδιάφορον όσο κι οι προφητείες του Νοστράδαμου.
  • Η πουλημένη και λεηλατημένη «ευτυχία» μιας παθιασμένης...
   Το βιβλίο για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου Με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του Σπύρου Κουρκουνάκη, Το παραμύθι της Ευτυχίας, από τις εκδόσεις «Ιανός»
  • Ο έλληνας δικηγόρος Ο επιστήθιος φίλος του Νέλσον Μαντέλα
   Τα οδυνηρά βιώματα παράλληλα με μνημειώδη έργα τέχνης είθισται να σφυρηλατούν ιδιαίτερες προσωπικότητες -ανήσυχα πνεύματα με αντισυμβατική δράση, που συνδέονται και διαμορφώνουν ιστορικές εξελίξεις.
  • Το κυβιστικό πορτρέτο ενός δημιουργού μετά το «θάνατό» του
   Στο Θέρος ο Τζον Κουτσί αρχίζει με την υπόθεση πως ο συγγραφέας Κουτσί είναι νεκρός και έχουν μείνει πίσω του μια σειρά από ημερολογιακές καταχωρίσεις και προπαρασκευαστικές ασκήσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη γραφή μιας αυτοβιογραφίας.
 • Συνέντευξη: Διαμαντής Καράβολας

 • Φιλοσοφία

  • Ενας άλλος λόγος για το βιβλίο, του 1954, του έλληνα φιλοσόφου Η «ελληνική μοίρα» του Κώστα Αξελού
   Αρχές καλοκαιριού κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νεφέλη ένα δοκίμιο, 48 μικρών σελίδων, του Κώστα Αξελού, με τίτλο: Η Μοίρα της Σύγχρονης Ελλάδας, έργο του 1954, σε μετάφραση της Κατερίνας Δασκαλάκη.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Παρουσίαση βιβλίου
   Την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011, στις 8.30 μ.μ., στο Passport (Καραΐσκου 119, πλατεία Κοραή, Πειραιάς), παρουσιάζεται η νέα ποιητική συλλογή του συνεργάτη μας Κωνσταντίνου Μπούρα Ελευθερίας ανατολή, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
  • Συνταγές επιβίωσης για αλλιώτικα παιδιά
   Είναι σαφής η σύμβασή μας με τη «Βιβλιοθήκη»: Το κείμενό μας θα δημοσιεύεται στο τελευταίο φύλλο κάθε μήνα, με ημερομηνία παράδοσης τουλάχιστον είκοσι μέρες πριν.
  • Χώρα
   Βράδυ Δευτέρας. Ακροβατεί. Μια θάλασσα χωρισμένη στα τρία. Διαφορετική υφή. Χορός χρωμάτων. Ο πεζόδρομος, νοητή γραμμή μιας αλλόκοτης γεωγραφίας.
  • Του σκοταδιού τη ζάχαρη
   Συγχαίρω τώρα τον Νοέμβριο παρατηρώντας το κλωθογύρισμα όλης της έκτασης, με όλες τις συνοικίες, τους δρόμους και τα σημεία αναφοράς της, που κάποτε αλλιώτικα θα τα περιγράφουν, θα τα καταχωρίζουν και θα αναφέρονται σ' αυτά.
  • Η κόρνα
   Ο νοικάρης μου είναι μέρα-νύχτα μπρος στον υπολογιστή, τη μέρα δουλεύει, όταν νυχτώσει σερφάρει στο Ιντερνετ.