Έντυπη Έκδοση

Η κατάθλιψη των γιορτών

Οι μέρες των γιορτών αποτελούν για τους περισσότερους ανθρώπους πηγή χαράς, ευτυχίας, αισιοδοξίας και συναισθηματικής ικανοποίησης. Αυτές τις μέρες τα άτομα συνήθως χαλαρώνουν από τους εξουθενωτικούς ρυθμούς της εργασίας τους, συνευρίσκονται με αγαπημένα τους πρόσωπα, διακατέχονται με θετικές σκέψεις και προσδοκίες για την επόμενη χρονιά που έρχεται. Ωστόσο αυτή η περίοδος για κάποιους ανθρώπους είναι δυσάρεστη και συνοδεύεται από συναισθήματα θλίψης, άγχους, κατάθλιψης, ανηδονίας, απαισιοδοξίας, αδιαφορίας κ.ά. Αυτό συμβαίνει διότι οι συνθήκες που δημιουργούνται κατά την περίοδο των γιορτών φέρνουν στην επιφάνεια ή επιτείνουν καταστάσεις που υπάρχουν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πλήρες θέμα...

 • Αναπνευστικό σύστημα

  • Νέα εμβόλια παρέχουν αυξημένη προστασία κατά πνευμονιόκοκκου
   Επιπλέον προστασία, με μικρότερο οικονομικό κόστος, προσφέρουν τα νέα πολυδύναμα εμβόλια κατά του πνευμονιόκοκκου. Με το νέο εμβόλιο, τα παιδιά προστατεύονται από 13 στελέχη του ιού, ενώ τα παλαιότερα εμβόλια παρείχαν προστασία ενάντια σε 7 έως 10 στελέχη.
 • Διατροφή

  • Ο ρόλος της πρωτεΐνης στη βρεφική διατροφή
   Σύμφωνα με πρόσφατη κλινική μελέτη η αυξημένη πρωτεΐνη στο βρεφικό γάλα έχει ενοχοποιηθεί για τη γρήγορη αύξηση του βάρους.
  • Το τραπέζι της πρωτοχρονιάς
   Είναι αλήθεια πως το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μπορεί να γίνει το κέρας της Αμάλθειας. Ενα τραπέζι γιορτινό, και ιδιαίτερα το πρωτοχρονιάτικο, διακρίνεται από την αφθονία και την ποικιλία. Την πρώτη μέρα του χρόνου όλα πρέπει να παρέχονται πλουσιοπάροχα για να είναι ίδιες και οι υπόλοιπες μέρες του χρόνου.
 • Ψυχολογία

  • Ενας απολογισμός για το 2010, για τη ζωή Το 2010 φεύγει, αλλά τι έμεινε;
   Ενας χρόνος πέρασε, ένας κύκλος έκλεισε Εχει σημασία για τον κάθε άνθρωπο να κάνει τον απολογισμό του, με σκοπό την αξιολόγηση της ζωής του, των πράξεών του, και το αν ζει ή αν προχωράει προς την κατεύθυνση που θα τον οδηγήσει στην ικανοποίηση, την εσωτερική γαλήνη και τη γάργαρη ροή της ζωής. Κατά πόσο, αλήθεια, ζει ο άνθρωπος πάνω σε αυτό τον άξονα;
  • Ασκηση κατά στρες
   Τι είναι το στρες; Γενικά, με τον όρο στρες εννοούμε μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πίεση, ένταση και άγχος. Η ζωή καθημερινά μας φέρνει αντιμέτωπους με στρεσογόνες καταστάσεις. Στους ανθρώπους, στρες μπορεί να προκληθεί από φυσικά αίτια (π.χ. ασθένεια), από συναισθηματικούς λόγους (π.χ. απώλεια συγγενούς προσώπου), καθώς και από ψυχολογικούς λόγους (π.χ. φόβος).
  • Η απάθεια του θεατή
   Από το να «παρευρίσκεσαι» στο να «συμπαραστέκεσαι» Αυτό το άρθρο έχει σκοπό να δώσει βασικές και χρήσιμες πληροφορίες σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το κοινωνικό και ψυχολογικό φαινόμενο που οι κοινωνικοί ψυχολόγοι ονομάζουν και είναι γνωστό ως «απάθεια του θεατή».