Έντυπη Έκδοση

Συμβολικές δίκες

Franffurter Allgemeine

Κανείς δεν περίμενε κάτι διαφορετικό -ο Μιχ. Χανταρκόφσκι, πάλαι ποτέ πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας και νυν διασημότερος κρατούμενος- χαρακτηρίστηκε πάλι ένοχος από μοσχοβίτικο δικαστήριο.

Στα οκτώ χρόνια κράτησής του, επτά από τα οποία ο πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos πέρασε σε στρατόπεδο εργασίας στη Σιβηρία, πιθανόν να προστεθούν κι άλλα με τις κατηγορίες υπεξαίρεσης τεράστιων ποσοτήτων αργού πετρελαίου από θυγατρικές της Yukos και «ξέπλυμα» των κερδών προς ίδιον πλουτισμό.(...) Ωστόσο, η συγκεκριμένη διαδικασία δεν αφορά το δίκαιο και τη δικαιοσύνη. Πρόκειται για πολιτική δίκη. Ισως και για εκδίκηση. (...)

Η Ρωσία δεν είναι κράτος δικαίου. Παρά τις προειδοποιήσεις και του προέδρου Μεντβιέντεφ, αυτό δεν αναμένεται ν' αλλάξει σύντομα. Για τους δυνατούς ο νόμος δεν ισχύει και οι απλοί πολίτες είναι ευάλωτοι στη διαφθορά και τις απειλές των αρχών. Οι δίκες του Χανταρκόφσκι, όμως, συμβολίζουν κάτι περισσότερο. (...) Αντιθέτως με τους τυπικούς «ολιγαρχικούς», ο Χανταρκόφσκι τόλμησε να προκαλέσει τον ισχυρό Πούτιν κι αυτό ακριβώς καλείται να πληρώσει. (...) Οι δύσκολες συνθήκες κράτησης και δίκης δεν τον επτόησαν, ακόμη και μέσα από τον «κλωβό» της δικαστικής αίθουσας αντιμετωπίζει με θάρρος το σύστημα Πούτιν. Στην αξιοπρεπή του απολογία είπε ότι ντρέπεται για τη χώρα του και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κάποτε ελευθερία και δικαιοσύνη στη Ρωσία. Ο Χανταρκόφσκι είναι μόλις 47 ετών - ίσως μια μέρα να το ζήσει κι αυτό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Στη στήλη
Στον κόσμο του Τύπου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
WikiLeaks
Ο «σκοτεινός» αγωγός της ενέργειας
Ανασκόπηση
Από την οικονομική κρίση, στην «κρίση» του WikiLeaks
Αποχαιρέτα και «είκοσι» από αυτά που ήξερες
Βραζιλία
Ο Λούλα δεν εκδίδει τον Μπατίστι
Γαλλία - Ρωσία
Η πώληση των τεσσάρων γαλλικών «Μιστράλ» στη Ρωσία ενοχλεί...
Ισπανία
Στην Ισπανία το επίδομα κόπηκε και οι έγκυες επισπεύδουν τη γέννα...
Ρωσία
Ο Πούτιν, ο «παρανοϊκός με το ξυράφι», η μπάλα και ο εθνικισμός
Άλλες ειδήσεις
Αποχαιρέτα την