Έντυπη Έκδοση

Γραφείο αντιμετώπισης της αστυνομικής αυθαιρεσίας

Στην τελική τους μορφή παρουσιάστηκαν χθες στο υπουργικό συμβούλιο, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή, τα δύο σχέδια νόμου για τη «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις», καθώς και για τη «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις».

Το πρώτο σχέδιο νόμου, που είχε αναρτηθεί στις 26 Νοεμβρίου στην ιστοσελίδα www.opengov.gr. και παρέμεινε αναρτημένο έως και τα μεσάνυχτα της 5ης Δεκεμβρίου για δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη σύσταση του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, το οποίο υπάγεται απευθείας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, και θα καταγγέλλονται περιστατικά προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή βασανιστηρίων ή άλλες μορφές κακοποίησης κάθε ατόμου που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια από ένστολους (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, Λιμενικό Σώμα).

Σκοπός είναι να προωθούνται άμεσα η ποινική διαδικασία και ο πειθαρχικός έλεγχος από την τριμελή επιτροπή ανώτερων δικαστικών, η οποία θα αποτελείται από έναν επίτιμο αρεοπαγίτη, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και έναν εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή Εφετών. Το γραφείο θα επιλαμβάνεται και αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ από τα οποία θα προκύπτουν επαρκή στοιχεία.

Με το νομοσχέδιο αυτό, καταργείται η ελληνική αγροφυλακή, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη διάθεση στα Σώματα Ασφαλείας των κατασχεμένων μεταφορικών μέσων για την κάλυψη των αναγκών τους, ενώ κατόπιν εξετάσεων εντάσσονται στο Πυροσβεστικό Σώμα οι «πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης».

Ρυθμίζεται η εκκρεμότητα σχετικά με το θέμα της ιθαγένειας όσων ομογενών κατατάσσονται στην ΕΛ.ΑΣ. από τη Β. Ηπειρο, την Κύπρο και την Τουρκία για τους οποίους δεν προβλέπεται η απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας.

Το δεύτερο σχέδιο νόμου ορίζει το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή ως τον αρμόδιο φορέα της ελληνικής διοίκησης για την εφαρμογή του νόμου στον θαλάσσιο χώρο, στα πλοία, στους λιμένες, στους χερσαίους χώρους και στις λιμενικές εγκαταστάσεις. Ακόμη, το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Αποφασισμένος για τα κλειστά
Δημόσιο
Μείον 15% στους μισθούς ΔΕΚΟ ήδη
Νέα Δημοκρατία
Πήρε αποστάσεις από το... βαμμένο μαλλί
Οικονομική κρίση
2010: ο 1ος χρόνος της κρίσης
ΠΓΔΜ
Μιλόσοσκι: Ωρα για το όνομα
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Και Μητρώο Εμπόρων
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Επιστρέφει η Αρχή για βρώμικο χρήμα
Υπουργείο Εσωτερικών
Πιο ηλεκτρονικό το Δημόσιο
Διορίστηκαν οι 7 γραμματείς στην περιφέρεια
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Γραφείο αντιμετώπισης της αστυνομικής αυθαιρεσίας
Υπουργείο Υποδομών
Με κλήρωση οι αναθέσεις για μικρά έργα
Υπόθεση Siemens
Δίωξη για τις συμβάσεις Ζίμενς-ΟΣΕ
Άλλες ειδήσεις
Αύριο «Κυριακάτικη», τη Δευτέρα η «Ε»