Έντυπη Έκδοση

ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΟΣΕΣ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Μείον 15% στους μισθούς ΔΕΚΟ ήδη

Περίπου 143 εκατ. ευρώ έχει εξοικονομήσει στο εννεάμηνο το υπουργείο Οικονομικών από τη μισθοδοσία των ΔΕΚΟ, μετά το ψαλίδισμα μισθών και επιδομάτων που επιβλήθηκε με το Μνημόνιο αλλά και με τα μέτρα που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, η μισθοδοσία των 52 ΔΕΚΟ στο εννεάμηνο είναι μειωμένη κατά περίπου 15%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Συνολικά το κονδύλι της μισθοδοσίας των συγκεκριμένων ΔΕΚΟ, από τις οποίες οι 23 είναι κερδοφόρες, άγγιξε μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές τα 812,3 εκατ. ευρώ από 995,7 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το οικονομικό επτελείο της κυβέρνησης προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2010 η συνολική εξοικονόμηση δαπανών από τη μείωση των μισθών στις ΔΕΚΟ θα αγγίξει τα 220 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το 2009, ως αποτέλεσμα της εισοδηματικής πολιτικής του έτους 2010.

Οπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων της Ειδικής Γραμματείας Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ), από τις 52 επιχειρήσεις, οι μισές είναι κερδοφόρες.

Ωστόσο, από το ΤΟΡ 10 των ΔΕΚΟ που κατέβαλαν τους υψηλότερους μισθούς, μόνο οι τρεις είναι κερδοφόρες και συμπτωματικά διαχειρίζονται ισάριθμα λιμάνια της χώρας.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, κατά μέσο όρο ο υψηλότερος μηνιαίος μισθός αντιστοιχεί στους εργαζομένους του ΟΠΕ (5.952 ευρώ), στον ΗΣΑΠ (5.450 ευρώ) και στον ΟΔΙΕ (5.320 ευρώ). Η δεύτερη και η τρίτη επιχείρηση εμφανίζουν σημαντικές ζημιές, ενώ για τον ΟΠΕ δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Συνολικά, πάντως, οι συνολικές ζημιές των ελλειμματικών ΔΕΚΟ στο εννεάμηνο έφθασαν τα 563 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα των ΔΕΚΟ, που δημοσιοποιήθηκαν χθες, δεν ενσωματώνουν, πάντως, το νέο «μαχαίρι» στις αποδοχές που προβλέπει ο σχετικός νόμος που πέρασε από τη Βουλή στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αντίθετα, οι συνολικές δαπάνες, αλλά και το κόστος μισθοδοσίας του εννεαμήνου ειδικότερα, αποτυπώνουν τις επιπτώσεις των διατάξεων που είχαν συμπεριληφθεί στους νόμους 3833/10 και 3845 /10.

Οσον αφορά τις νέες περικοπές, που θα ισχύσουν από τις αρχές του έτους, είχαν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση στο αναθεωρημένο Μνημόνιο και προβλέπουν την επιβολή οριζόντιας μείωσης αποδοχών κατά 10% στις αμοιβές άνω των 1.800 ευρώ των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Παράλληλα, με τον ίδιο νόμο τέθηκε ετήσιο πλαφόν στις συνολικές αποδοχές και ανώτατο όριο επιδομάτων και υπερωριών. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Αποφασισμένος για τα κλειστά
Δημόσιο
Μείον 15% στους μισθούς ΔΕΚΟ ήδη
Νέα Δημοκρατία
Πήρε αποστάσεις από το... βαμμένο μαλλί
Οικονομική κρίση
2010: ο 1ος χρόνος της κρίσης
ΠΓΔΜ
Μιλόσοσκι: Ωρα για το όνομα
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Και Μητρώο Εμπόρων
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Επιστρέφει η Αρχή για βρώμικο χρήμα
Υπουργείο Εσωτερικών
Πιο ηλεκτρονικό το Δημόσιο
Διορίστηκαν οι 7 γραμματείς στην περιφέρεια
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Γραφείο αντιμετώπισης της αστυνομικής αυθαιρεσίας
Υπουργείο Υποδομών
Με κλήρωση οι αναθέσεις για μικρά έργα
Υπόθεση Siemens
Δίωξη για τις συμβάσεις Ζίμενς-ΟΣΕ
Άλλες ειδήσεις
Αύριο «Κυριακάτικη», τη Δευτέρα η «Ε»