Έντυπη Έκδοση

WIKILEAKS ΣΤΟ ΦΩΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ «ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ» ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΥΚΑΣΟΥ-ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ

Ο «σκοτεινός» αγωγός της ενέργειας

Από μια κλωστή φαίνεται ότι κρέμονται οι διαπραγματεύσεις για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Κασπίας, όπως προκύπτει από έγγραφα στην ιστοσελίδα WikiLeaks, που έχει προκαλέσει διεθνή σάλο με τις αποκαλύψεις για την «υπόγεια» διπλωματική δραστηριότητα των ΗΠΑ ανά την υφήλιο.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις αυτές, οι «άσπονδοι» φίλοι, γείτονες και «συνέταιροι» στον κλάδο της ενέργειας, οι ηγέτες των χωρών του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, υποπτεύονται και υπονομεύουν ο ένας τον άλλον, επιχειρώντας να διατηρήσουν τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στους «μεγάλους», τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κίνα.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ταυτόχρονα, επιθυμούν να συμμαχήσουν μεταξύ τους με σκοπό την προστασία από τα «αρπακτικά» του φυσικού πλούτου των χωρών τους.

«Κλειδί» το Αζερμπαϊτζάν

Η χώρα που κρατά στα χέρια της το μέλλον της ενεργειακής ευρωπαϊκής αγοράς, το Αζερμπαϊτζάν (τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας είναι εκείνα που θα τροφοδοτήσουν πέντε ευρωπαϊκούς αγωγούς σε μια προσπάθεια σταδιακής αποδέσμευσης από τη Ρωσία), υποπτεύεται την Τουρκία ότι ενεργεί με στόχο να ναυαγήσουν, προς όφελός της, οι συνομιλίες μεταξύ του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το κλίμα στην περίπτωση αυτή δίνει η δήλωση του Ι. Αλίγεφ, ο οποίος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να σταθεί εμπόδιο στην υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη διοχέτευση του αζέρικου πετρελαίου και φυσικού αερίου προς τις χώρες της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Μεταξύ των χωρών που θα είναι αποδέκτες του αζέρικου φυσικού αερίου αναφέρεται και η Ελλάδα, φέρεται να δηλώνει ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Ιλχάμ Αλίγεφ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το WikiLeaks για τη διπλωματική αλληλογραφία των ΗΠΑ, εξαπολύει, παράλληλα, πυρά εναντίον της εταιρείας πετρελαίου ΒΡ, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του στην αμερικανική πλευρά, ζητώντας, μάλιστα, και να παρέμβει, διότι «η ΒΡ κλέβει το πετρέλαιό μας», με αφορμή τα προβλήματα ανεφοδιασμού που αντιμετώπιζε η Γεωργία το 2005.

Τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης σε εγκαταστάσεις ή σε αγωγούς διαμετακόμισης πετρελαίου ή φυσικού αερίου επισημαίνουν από την πλευρά τους αξιωματούχοι της ΒΡ.

Θεωρούν πως η «επισφαλής» υποδομή του Αζερμπαϊτζάν, ιδίως οι υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου, μπορεί να υποστεί πολύ εύκολα «χτύπημα», παρά το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει σχέδιο επέμβασης στην περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Wikileaks
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
WikiLeaks
Ο «σκοτεινός» αγωγός της ενέργειας
Ανασκόπηση
Από την οικονομική κρίση, στην «κρίση» του WikiLeaks
Αποχαιρέτα και «είκοσι» από αυτά που ήξερες
Βραζιλία
Ο Λούλα δεν εκδίδει τον Μπατίστι
Γαλλία - Ρωσία
Η πώληση των τεσσάρων γαλλικών «Μιστράλ» στη Ρωσία ενοχλεί...
Ισπανία
Στην Ισπανία το επίδομα κόπηκε και οι έγκυες επισπεύδουν τη γέννα...
Ρωσία
Ο Πούτιν, ο «παρανοϊκός με το ξυράφι», η μπάλα και ο εθνικισμός
Άλλες ειδήσεις
Αποχαιρέτα την