Έντυπη Έκδοση

Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΠΡΩΗΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΗ

Ο Λούλα δεν εκδίδει τον Μπατίστι

Απόφαση να μην εκδώσει τον Τσέζαρε Μπατίστι στην Ιταλία φέρεται να έχει ήδη λάβει ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, σύμφωνα με τις εφημερίδες της χώρας, οι οποίες, πάντως, προειδοποιούν ότι η χορήγηση καθεστώτος πολιτικού πρόσφυγα στο πρώην μέλος των «Ενόπλων Προλετάριων για τον Κομμουνισμό» (Pac) θα έχει επιπτώσεις στη διμερή συμφωνία έκδοσης Βραζιλίας - Ιταλίας.

Ο Τσέζαρε Μπατίστι καταδικάστηκε στην Ιταλία ερήμην για τέσσερις δολοφονίες, που έγιναν στα «μολυβένια χρόνια», στα τέλη της δεκαετίας του '70 (φωτ. ΑΠΕ) Ο Τσέζαρε Μπατίστι καταδικάστηκε στην Ιταλία ερήμην για τέσσερις δολοφονίες, που έγιναν στα «μολυβένια χρόνια», στα τέλη της δεκαετίας του '70 (φωτ. ΑΠΕ) Αυτές τις ώρες ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, αναμένεται να έχει γνωστοποιήσει την απόφασή του, που αναμένεται από το Νοέμβριο του 2009, όταν το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της χώρας ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου και επέτρεψε την έκδοση του Μπατίστι στην Ιταλία. Σύμφωνα με τον βραζιλιάνικο ιστότοπο «Globo News», «η κυβέρνηση της Βραζιλίας φοβάται ότι, αν επιστρέψει στην Ιταλία, υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του».

Η πρώτη αντίδραση στη διαφαινόμενη παραμονή του καταδικασθέντος στη Βραζιλία ήρθε από την ιταλική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων. Ο πρόεδρός της, Στέφανο Πέντικα (κόμμα «Ιταλία των Αξιών»), προειδοποίησε τον Λούλα ότι «η απελευθέρωση του Μπατίστι θα εκληφθεί στη χώρα μας ως σοβαρή πολιτική και νομική πρόκληση». Θεωρεί, δε, ότι μόνον αν εκτίσει την ποινή του θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα και «θα κλείσει ένα μαύρο κεφάλαιο στην ιστορία του τόπου». Ο Αλμπέρτο Τοριτζάνι, γιος ενός εκ των τεσσάρων θυμάτων του Μπατίστι -κατά την καταδικαστική απόφαση-, δήλωσε ότι περίμενε μια τέτοια εξέλιξη και «θα τον εξέπληττε το αντίθετο». «Τώρα πρέπει να κάνουμε κάτι, γιατί μας κοροϊδεύουν», πρόσθεσε.

Ο Τσέζαρε Μπατίστι καταδικάστηκε στην Ιταλία ερήμην για τέσσερις δολοφονίες, που έγιναν τα «μολυβένια χρόνια», στα τέλη της δεκαετίας του '70. Βρισκόταν στη Γαλλία, απ' όπου διέφυγε στη Λατινική Αμερική, λίγο πριν η γαλλική δικαιοσύνη αποφανθεί επί της έκδοσής του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βραζιλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
WikiLeaks
Ο «σκοτεινός» αγωγός της ενέργειας
Ανασκόπηση
Από την οικονομική κρίση, στην «κρίση» του WikiLeaks
Αποχαιρέτα και «είκοσι» από αυτά που ήξερες
Βραζιλία
Ο Λούλα δεν εκδίδει τον Μπατίστι
Γαλλία - Ρωσία
Η πώληση των τεσσάρων γαλλικών «Μιστράλ» στη Ρωσία ενοχλεί...
Ισπανία
Στην Ισπανία το επίδομα κόπηκε και οι έγκυες επισπεύδουν τη γέννα...
Ρωσία
Ο Πούτιν, ο «παρανοϊκός με το ξυράφι», η μπάλα και ο εθνικισμός
Άλλες ειδήσεις
Αποχαιρέτα την