Έντυπη Έκδοση

Στην Ισπανία το επίδομα κόπηκε και οι έγκυες επισπεύδουν τη γέννα...

Ουρά περιμένουν στα μαιευτήρια της Ισπανίας οι έγκυες, ασκούν μάλιστα ασφυκτική πίεση στους γυναικολόγους να τις ετοιμάσουν για γέννα απαραίτητα πριν από την 1η Ιανουαρίου.

Αλλοτε... κρατούσαν την αναπνοή τους για να γεννήσουν με την έλευση του νέου έτους και να νιώσουν την υπερηφάνεια του πρώτου παιδιού της φρέσκιας χρονιάς, φέτος όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ο λόγος είναι ότι το πακέτο λιτότητας της κυβέρνησης κατάπιε και το ειδικό επίδομα νεογέννητου παιδιού, ύψους 2.500 ευρώ.

Ρεπορτάζ στις ισπανικές και άλλες εφημερίδες επιβεβαιώνουν ότι πολλές έγκυες που είναι κοντά στον τοκετό, έστω και σε απόσταση μήνα, ούτε λίγο ούτε πολύ παρακαλάνε τους γιατρούς τους να τις βοηθήσουν να γεννήσουν. Για τις γυναίκες φυσικά που θα φέρουν στον κόσμο το παιδί τους με καισαρική, ούτε λόγος. Εχουν κανονισμένα ραντεβού ώς και την Παρασκευή το βράδυ. Στους φυσιολογικούς τοκετούς όμως, όταν οι μαιευτήρες είναι απρόθυμοι, οι γυναίκες καταφεύγουν σε παραδοσιακούς τρόπους επιτάχυνσης της έλευσης του μωρού: περπατούν μία ώρα την ημέρα, κάνουν σεξ, τρώνε πικάντικα φαγητά και πίνουν ζεστή σοκολάτα ή γάλα με κανέλα. Ζουν έτσι με την ελπίδα ότι θα είναι από τις τυχερές που θα προλάβουν να πάρουν την επιταγή.

...αλλά στην Ταϊβάν την καθυστερούν

Αληθινός πανικός επικρατεί στα μαιευτήρια της Ταϊβάν όπου εκατοντάδες γυναίκες ζητούν από τους γιατρούς τους να καθυστερήσουν τον τοκετό τους, ώστε να μπορέσουν να εισπράξουν το μπόνους που έχουν υποσχεθεί οι αρχές για όσα παιδιά γεννηθούν το 2011.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Liberty Times, οι αρχές δύο πόλεων της Ταϊβάν, η Ταϊπέι και η Νέα Πόλη της Ταϊπέι (καινούργιος δήμος με 3,8 εκατομμύρια κατοίκους), ανακοίνωσαν την πρόθεση να δώσουν ένα χρηματικό δώρο σε όσα παιδιά γεννηθούν τη νέα χρονιά. Αφορμή, τα εκατό χρόνια που συμπληρώνονται από τη γέννηση της Ταϊβάν (Δημοκρατία της Κίνας). Το κάθε παιδί, με έναν έστω από τους δύο γονείς δημότη των πόλεων αυτών, θα λάβει 20.000 δολάρια Ταϊβάν (680 δολάρια ΗΠΑ ή 515 ευρώ). Το πρόγραμμα επιδότησης αρχίζει το Σάββατο, πρώτη ημέρα του 2011, και πολλές έγκυες επιδιώκουν πάση θυσία να καθυστερήσουν τον τοκετό.

Ο μαιευτήρας Χσου Σιχ-πιν τόνισε στην εφημερίδα πως ήδη πολλές γυναίκες που έχει προγραμματιστεί να γεννήσουν με καισαρική, του ζήτησαν να αναβάλει τον τοκετό τους. «Αν μπορώ, ικανοποιώ το αίτημά τους», είπε χαρακτηριστικά. Αντίθετα, ο συνάδελφός του Τσιανγκ Λι-Μενγκ δεν εγκρίνει αυτή την πρακτική και επισημαίνει πως «η καθυστέρηση του τοκετού είναι ενάντια στη φύση, ενώ η χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου για τον λόγο αυτό είναι επικίνδυνη».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
WikiLeaks
Ο «σκοτεινός» αγωγός της ενέργειας
Ανασκόπηση
Από την οικονομική κρίση, στην «κρίση» του WikiLeaks
Αποχαιρέτα και «είκοσι» από αυτά που ήξερες
Βραζιλία
Ο Λούλα δεν εκδίδει τον Μπατίστι
Γαλλία - Ρωσία
Η πώληση των τεσσάρων γαλλικών «Μιστράλ» στη Ρωσία ενοχλεί...
Ισπανία
Στην Ισπανία το επίδομα κόπηκε και οι έγκυες επισπεύδουν τη γέννα...
Ρωσία
Ο Πούτιν, ο «παρανοϊκός με το ξυράφι», η μπάλα και ο εθνικισμός
Άλλες ειδήσεις
Αποχαιρέτα την