Έντυπη Έκδοση

Η πώληση των τεσσάρων γαλλικών «Μιστράλ» στη Ρωσία ενοχλεί...

Ανησυχία στους γείτονες της Μόσχας και επικρίσεις εντός Γαλλίας προκαλεί η συμφωνία πώλησης 4 γαλλικών πολεμικών πλοίων «Μιστράλ» στη Ρωσία.

Γεωργία, Εσθονία και Λιθουανία εκφράζουν φόβους ότι το Παρίσι άνοιξε ίσως τον δρόμο και για άλλες δυτικές χώρες που θα μπορούσαν να πουλήσουν στη Ρωσία οτιδήποτε, από στρατιωτική τεχνολογία αιχμής μέχρι δικαιώματα εκμετάλλευσης πετρελαιαγωγών. Κατά τη Λιθουανή υπουργό Αμυνας, Ράζα Γιουκνεβίσιενε, η γαλλορωσική συμφωνία αποτελεί ένα πρόωρο βήμα διότι δημιουργεί προηγούμενο. Στο παρελθόν, Γάλλοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν τη Λιθουανία ότι πώληση δεν περιλαμβάνει ευαίσθητη τεχνολογία, αλλά η υπουργός υποστηρίζει ότι τώρα λαμβάνει πληροφορίες για το αντίθετο. Κι αν ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών, Ούρμας Πετ, εμφανίζεται πιο μετριοπαθής λέγοντας ότι η χώρα του δεν βλέπει την πώληση των «Μιστράλ» «ως μείζονα πρόκληση για το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Βαλτικής», ο Γεωργιανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ Νίνο Καλαντάτζε θέτει ευθέως ζήτημα αξιοπιστίας της Μόσχας: «Ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τα πλοία ως μηχανισμό αυτοάμυνας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η συμφωνία αποτελεί στόχο έντονων επικρίσεων και στη Γαλλία. Ο Γάλλος φιλόσοφος Αντρέ Γκλικσμάν κάνει λόγο για σκάνδαλο και υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε σκοπίμως την Παραμονή των Χριστουγέννων ώστε η είδηση να χαθεί μέσα στις γιορτές και να θαφτούν έτσι οι «βρώμικες λεπτομέρειες».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Ρωσία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
WikiLeaks
Ο «σκοτεινός» αγωγός της ενέργειας
Ανασκόπηση
Από την οικονομική κρίση, στην «κρίση» του WikiLeaks
Αποχαιρέτα και «είκοσι» από αυτά που ήξερες
Βραζιλία
Ο Λούλα δεν εκδίδει τον Μπατίστι
Γαλλία - Ρωσία
Η πώληση των τεσσάρων γαλλικών «Μιστράλ» στη Ρωσία ενοχλεί...
Ισπανία
Στην Ισπανία το επίδομα κόπηκε και οι έγκυες επισπεύδουν τη γέννα...
Ρωσία
Ο Πούτιν, ο «παρανοϊκός με το ξυράφι», η μπάλα και ο εθνικισμός
Άλλες ειδήσεις
Αποχαιρέτα την