Έντυπη Έκδοση

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ

Η ώρα των «λογαριασμών»

Ενα αλυσιδωτό ντόμινο, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέες εξελίξεις, φαίνεται πως ξεκίνησε η απολογία-βόμβα του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Αντώνη Κάντα. Οι αναφορές του σε 17 πρόσωπα, πολιτικά και μη, αλλά και σε σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπου -κατά τον ίδιο- δόθηκαν μίζες εκατομμυρίων ευρώ, εξετάζονται από την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία στο άμεσο μέλλον αναμένεται να προχωρήσει σε καινούργιες ενέργειες.

Κρατάς κρυμμένα μυστικά... Λαλίστατος ήταν ο κ. Κάντας στους ανακριτές κατά τις τέσσερις ημέρες της απολογίας του. Και για τα Leopard 2 είπε και για τα KORNET μίλησε και για άλλες συμβάσεις. Φαίνεται, όμως, πως ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών δεν ήταν πλήρως ενημερωμένος. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να εκλάβει κάποιος ότι καμία αναφορά δεν έκανε στην απολογία του και για άλλες περιβόητες συμβάσεις, όπως είναι τα αντιαεροπορικά συστήματα TOR Μ1 και τα πυραυλικά συστήματα S300; Κ.Ν. Κρατάς κρυμμένα μυστικά... Λαλίστατος ήταν ο κ. Κάντας στους ανακριτές κατά τις τέσσερις ημέρες της απολογίας του. Και για τα Leopard 2 είπε και για τα KORNET μίλησε και για άλλες συμβάσεις. Φαίνεται, όμως, πως ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών δεν ήταν πλήρως ενημερωμένος. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να εκλάβει κάποιος ότι καμία αναφορά δεν έκανε στην απολογία του και για άλλες περιβόητες συμβάσεις, όπως είναι τα αντιαεροπορικά συστήματα TOR Μ1 και τα πυραυλικά συστήματα S300; Κ.Ν. Οι ανακριτές αρμόδιοι για εγκλήματα διαφθοράς, Γαβρ. Μαλλής και Χρ. Σταυρόπουλος, μελετούν εδώ και μία εβδομάδα τα καινούργια στοιχεία που κατέθεσε στην ανάκριση ο προφυλακισμένος κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, Αντ. Κάντας. Η μελέτη αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δρομολογήσει νέες εξελίξεις, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για εμπλεκομένους στην υπόθεση. Αυτές οι πληροφορίες σε συνδυασμό με τα όσα θα καταθέσει ο πρόσφατα κληθείς κατηγορούμενος Παν. Ευσταθίου -ο 83χρονος μεσάζων, ο οποίος θα απολογηθεί την ερχόμενη Πέμπτη- αναμένεται να ανοίξουν καινούργιους δρόμους για τις έρευνες της Δικαιοσύνης.

Ερχονται εντάλματα

Οπως όλα δείχνουν, οι ανακριτές θα αξιοποιήσουν το πλούσιο υλικό της απολογίας Κάντα για τις μίζες στους εξοπλισμούς, που φέρεται ότι διακινήθηκαν διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις. Τουλάχιστον 10 άτομα αναμένεται να κληθούν σύντομα για εξηγήσεις, με μεγάλη πιθανότητα να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών όλων των επιχειρηματιών και των συνεργατών τους, καθώς και των στελεχών στον τομέα των εξοπλισμών που έχουν εμπλακεί σε προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία χρόνια. Κύριος στόχος τους είναι να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στους τροφοδότες τραπεζικούς λογαριασμούς, φτάνοντας έτσι στην άρχή του οργίου των δεκάδων εκατομμυρίων μαύρου πολιτικού χρήματος.

Ξετυλίγοντας το «μίτο»

Επόμενο βήμα είναι η διασταύρωση των πληροφοριών για το πολύπλοκο δίκτυο, που ομολόγησε ότι έστησε ο Αντ. Κάντας για να ξεπλένει τις μίζες που ενθυλάκωνε και να εξαφανίζει κάθε ίχνος παράνομης συναλλαγής, σε συνεργασία με τον Σπύρο Μεταξά, ο οποίος ασχολούνταν με θέματα σύστασης εξωχώριων εταιρειών και διαχείρισης περιουσιών, ενός ειδικού δικηγόρου και δύο τραπεζιτών στην Ελβετία. Ο πρώτος αναφέρθηκε στις βαλίτσες με χρήμα για 12 εξοπλιστικά προγράμματα, που πήγαιναν κι έρχονταν μέσα στο γραφείο του στο Πεντάγωνο, στο ιδιωτικό γραφείο που διατηρούσε, ενώ έκανε λόγο ακόμη και για «ωφελήματα» και σε ραντεβού που έκλεινε κοντά στην Αγ. Σκέπη του Παπάγου. Εκεί, όπως είπε, πήρε μέρος της μίζας των 400.000 ευρώ που του έδωσε τμηματικά ο Κομνόπουλος, μέτοχος της εταιρείας Kestrel, προκειμένου να υπογράψει άμεσα και γρήγορα τη σύμβαση προμήθειας των πυραύλων του Πολεμικού Ναυτικού Exocet, που τελικά αποφασίστηκε το 2000. Μάλιστα, κατά τους υπολογισμούς τους, συνολικά έλαβε 13.000.000 δολάρια και 2.000.000 δολάρια ως απόδοση της επένδυσης στη 15ετία που πέρασε.

Αρχικά, όμως, οι ανακριτές θα πρέπει να ελέγξουν τα όσα ο Αντ. Κάντας ανέφερε κυρίως για τα τρία πολιτικά πρόσωπα που ενέπλεξε, δηλαδή τους ήδη καταδικασμένους Ακη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο, αλλά και τον Γιάννο Παπαντωνίου. Ιδίως για τον τελευταίο, ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως όταν ανέλαβε υπουργός, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Αντ. Κάντα, ενώ όταν τον ενημέρωσε ο τελευταίος ότι το μεγάλο προγράμμα των Leopard 2 κόστιζε πάρα πολύ και δεν ήταν απαραίτητο, ο Γ. Παπαντωνίου τού απάντησε ότι «αυτό το ζητάει ο Στρατός και δεν μπορούμε να το αρνηθούμε». «Η αίσθησή μου ήταν ότι ήθελε το πρόγραμμα των Leopard 2», αναφέρει ο Αντ. Κάντας.

Πάντως, και εδώ ανακύπτει ζήτημα παραγραφής τυχόν υπουργικών αδικημάτων, καθώς μόνο για όσα αποκάλυψε ο Κάντας ήδη η όποια ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων έχει σβήσει βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ετσι, η μόνη οδός προκειμένου να λογοδοτήσουν πολιτικά πρόσωπα περνά μέσα από τα στοιχεία που μπορεί να συγκεντρωθούν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, μέσω του εντοπισμού τραπεζικών λογαριασμών και επένδυσης σε ακίνητα, όπως έγινε και στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Ο Θ. Λιακουνάκος

Εκτός από τα μη πολιτικά πρόσωπα που κατονομάστηκαν, όπως ο Θωμάς Λιακουνάκος, ιδιοκτήτης της ΑΧΟΝ και εκπρόσωπος της γερμανικής κατασκευάστριας εταιρείας των Leopard 2 (για τον οποίο είπε πως ήταν το πρόσωπο που του άφησε στο γραφείο του το σακ βαουαγιάζ με τα 600.000 ευρώ, για την αγορά των αρμάτων), η ελληνική Δικαιοσύνη θα πρέπει επί της ουσίας να ελέγξει όλες τις μίζες που ελήφθησαν -σύμφωνα με τον Κάντα- ήδη από το 1989. Κυρίως, θα πρέπει να διαχωριστούν τα εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία αναφέρθηκε ο προφυλακιστέος Κάντας (άρματα Μ48, Mirage, αντιαρματικά KORNET, αντιαεροπορικά βλήματα Asrad, άρματα Leopard 2 κ.λπ.), έτσι ώστε οι εισαγγελικοί ή δικαστικοί λειτουργοί που έχουν αναλάβει τις αντίστοιχες έρευνες να μπορούν να διασταυρώσουν τα λεγόμενά του.

Η απολογία Ευσταθίου

Βέβαια, ιδιαίτερης σημασίας αναμένεται να είναι και η απολογία στις 2 Ιανουαρίου του Παν. Ευσταθίου, ο οποίος πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η κατάθεση Κάντα έσπευσε να δηλώσει στις δικαστικές αρχές ότι είναι διατεθειμένος να πει τη δική του πλευρά για τα εξοπλιστικά. Εκτός όμως από τον ηλικιωμένο μεσάζοντα, ο οποίος έχει ήδη βρεθεί στο «στόχαστρο» των ελβετικών αρχών που είχαν προχωρήσει σε έφοδο στα γραφεία του στο Κολωνάκι πριν από μερικούς μήνες, θα πρέπει να ελεγχθούν, καθώς κατονομάζονται, δεκάδες άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων -όπως είχε αποκαλύψει η «Κ.Ε.» την προηγούμενη εβδομάδα- και οι δύο εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens, Οσβαλντ και Λυγινός.

 

Η ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Εξοπλιστική δυσωδία

Πρόταση νόμου που θα διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξοπλιστικών προγραμμάτων καταθέτει τις προσεχείς μέρες στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις καταιγιστικές εξελίξεις από τη δημοσιοποίηση της απολογίας του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα.

Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση διά του υπευθύνου του Τομέα Αμυνας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θοδωρή Δρίτσα, αναφέρεται σε «δυσωδία των περίφημων εξοπλιστικών προγραμμάτων», τα οποία για σχεδόν τρεις δεκαετίες και με ευθύνη των εναλλασσόμενων στην κυβέρνηση δυνάμεων του δικομματισμού επιτάχυναν τη διόγκωση του δημοσίου χρέους και την έκρηξη των ελλειμμάτων. Θέτοντας παράλληλα το λογικό ερώτημα, αν, δηλαδή, τα πάρτι με τις μίζες σταμάτησαν στον Αντ. Κάντα ή συνεχίζονται, με ακόμη μια σειρά προβληματικών θεμάτων που χρήζουν διερεύνησης και αφορούν τη διαφάνεια στους εξοπλισμούς.

«Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και ελπίζουμε ότι η έρευνα θα φτάσει μέχρι τέλους. Ομως, υπάρχουν αμείλικτα ερωτήματα, που συνδέονται με την πορεία της δικαστικής έρευνας, αλλά και την υπερβαίνουν», τόνισε ο κ. Δρίτσας.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

1Πόσες και ποιες συμβάσεις προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού υπέγραψαν μετά την αποχώρηση του Αντώνη Κάντα από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας τα ίδια πρόσωπα και ποια είναι η εμπλοκή τους στην πίστωση από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων των αμαρτωλών συμβάσεων του παρελθόντος, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα;

2Θα διερευνηθεί η σχέση των φυσικών προσώπων, των τραπεζών, των αριθμών λογαριασμών και των υπεράκτιων εταιρειών, στις οποίες αναφέρεται ο Αντώνης Κάντας, με τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ και της λίστας με τα εμβάσματα προς τράπεζες στο εξωτερικό αλλά και άλλες λίστες για τις οποίες έχει γίνει κατά καιρούς λόγος; Διασταυρώνονται τα καταγγελλόμενα στοιχεία με το σκάνδαλο Siemens και άλλα παρόμοια; Οι μίζες αφορούν προμήθειες μόνο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ή και άλλων υπουργείων;

3Πότε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα εφαρμόσει το Νόμο 2656/1998 με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημόσιων λειτουργών στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές, που υπεγράφη στο Παρίσι στις 17 Δεκεμβρίου 1997 και τέθηκε σε ισχύ τη 15η Φεβρουαρίου 1999; Η σχετική σύμβαση υποχρεώνει την Ελλάδα να θεσπίσει επαρκείς ποινικές, αστικές και διοικητικές κυρώσεις εις βάρος όχι μόνο δημόσιων λειτουργών, αλλά και νομικών προσώπων, που εμπλέκονται σε υποθέσεις δωροδοκίας.

4Με ποιες θεσμικές παρεμβάσεις στις διαδικασίες και τα αρμόδια όργανα λήψης αποφάσεων, οι οποίες παραμένουν σχεδόν ίδιες με την εποχή του Αντώνη Κάντα, προτίθεται η κυβέρνηση να αναβαθμίσει τη διαφάνεια στους εξοπλισμούς και εάν εφαρμόζονται τουλάχιστον οι «εγγυήσεις διαφάνειας» του Νόμου 3978/2011, που υποτίθεται ότι ψηφίστηκε για να θεραπεύσει τη σκανδαλώδη αδιαφάνεια των προηγουμένων ετών στα εξοπλιστικά προγράμματα;

Πίσω από το «απόρρητο»

«Τελικά, πίσω από τις "ιδιαιτερότητες" και το "απόρρητο" του ράλι των εξοπλισμών κρύβονται μόνο μεσάζοντες, ελβετικές τράπεζες, μίζες σε υπεράκτιες εταιρείες και ένα απίστευτο κερδοσκοπικό πάρτι εις βάρος του ελληνικού λαού, στο όνομα πάντοτε της εθνικής άμυνας. Ακόμα ένας μύθος καταρρέει με τον πιο οδυνηρό για τον ελληνικό λαό τρόπο. Οταν η Αριστερά με την τότε μικρή της δύναμη κατήγγελλε ότι η κούρσα των εξοπλισμών δεν έχει σχέση με την εθνική άμυνα, οι "πονηροί" μιλούσαν για εθνική μειοδοσία ή ακόμα και για προδοσία. Οσα σήμερα αποκαλύπτονται αποτελούν δίδαγμα για το τι εννοούσαν όσοι τότε μιλούσαν περί "πατριωτισμού"», δήλωσε ο Θοδ. Δρίτσας και πρόσθεσε:

«Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Η Βουλή όμως και η κυβέρνηση οφείλουν να αναλάβουν δράση. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας πρέπει αμέσως μετά τις γιορτές να προσέλθει στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, προκειμένου να παρουσιάσει επαρκείς προτάσεις και μέτρα εγγυήσεων ότι η εποχή Τσοχατζόπουλου, Σμπώκου, Κάντα κ.λπ. έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και ότι όλος ο μηχανισμός του υπουργείου, στρατιωτικός και πολιτικός, κινείται σε αυτή την κατεύθυνση και θα βοηθήσει αποτελεσματικά την σε εξέλιξη δικαστική διερεύνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις ανοίξει η Βουλή θα καταθέσει σχετική πρόταση».

* Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Θ. ΛΙΑΚΟΥΝΑΚΟΥ

Η «επιλεκτική μνήμη» Κάντα

Οι αναφορές του πρώην διευθυντή Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ και νυν προσωρινά κρατούμενου Αντ. Κάντα προκάλεσαν την αντίδραση της εταιρείας «ΑΧΟΝ» και του Θ. Λιακουνάκου. Σε ανακοίνωσή της αρνείται τα όσα καταλογίζει ο κατηγορούμενος, σε βάρος του οποίου στρέφεται.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι «επιχειρείται η κατά τρόπο αυθαίρετο, κακόβουλο και ύποπτο εμπλοκή της εταιρείας "ΑΧΟΝ", του προέδρου της κ. Θωμά Λιακουνάκου και στελεχών της», αναφέροντας πως «στην εν λόγω απολογία μέσα από όλως ανερμάτιστες, αναπόδεικτες, έωλες, ασαφείς και αντιφατικές αναφορές, ο κατηγορούμενος Αντ. Κάντας επιχειρεί να εμπλέξει την εταιρεία "ΑΧΟΝ" και τον πρόεδρό της προσωπικά σε έκνομες και παράνομες συμπεριφορές». Γίνεται λόγος για «απολύτως επιλεκτική μνήμη» του Αντ. Κάντα, καθώς και ότι οι αναφορές του τελευταίου στην «ΑΧΟΝ» και τον Θ. Λιακουνάκο πραγματοποιούνται «κατά τρόπο ομιχλώδη και ψευδή».

Προσθέτει: «Η αναξιοπιστία των αναφερομένων στην απολογία Κάντα και η σύγχυσή του είναι απολύτως εμφανείς, οι δε ισχυρισμοί του απέχουν απολύτως από την αντικειμενική πραγματικότητα. Ουδέποτε ο πρόεδρος της "ΑΧΟΝ" κ. Θωμάς Λιακουνάκος συνάντησε τον κατηγορούμενο κ. Κάντα στο γραφείο του, γεγονός που ευχερώς αποδεικνύεται από τα τηρούμενα βιβλία Πύλης του ΥΕΘΑ/ΓΔΕ, πολύ δε περισσότερο ουδέποτε του προσέφερε σε μετρητά 600.000 ευρώ και μάλιστα σε περίοδο (Δεκέμβριος 2001) που το ευρώ σε φυσική μορφή δεν είχε καν κυκλοφορήσει στην ελληνική επικράτεια».

Οσο για την επίμαχη Σύμβαση Προμήθειας των Αρμάτων Leopard ΙΙ, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι υπεγράφη «μετά από σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας "KMW" στις 20 Μαρτίου 2003, κατόπιν διεθνούς δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού, το αδιάβλητο του οποίου έχει ήδη αξιολογηθεί δικαστικώς και στον οποίο ουδεμία απολύτως ουσιώδη ανάμειξη ή συμμετοχή είχε ή θα μπορούσε να έχει εκ της θέσεώς του ο Αντώνιος Κάντας». Σύμφωνα με την εταιρεία, «οι ψευδείς και απολύτως συκοφαντικές αυτές αναφορές πλήττουν άμεσα και βάναυσα τόσο την εταιρεία "ΑΧΟΝ" όσο και τον πρόεδρό της Θωμά Λιακουνάκο».

Οι Γερμανοί «επιβεβαιώνουν» τον Κάντα

Σιγή ιχθύος τηρεί η δικομματική κυβέρνηση για την υπόθεση Κάντα, η οποία λαμβάνει διακομματικές και διαχρονικές διαστάσεις, την ώρα που το σκοτεινό πάρτι με τις μίζες γίνεται πρώτο θέμα και στη Γερμανία. Σύμφωνα με τη «Suddeutsche Zeitung», οι αναφορές του πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών για εμπλοκή γερμανικών πολεμικών βιομηχανιών στο χορό των εκατομμυρίων ταυτίζονται με στοιχεία που έχει στα χέρια της η Εισαγγελία της Βρέμης, κάτι που διαψεύδουν πάντως οι εμπλεκόμενες εταιρείες.

Μάλιστα η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για πιέσεις εκπροσώπων γερμανικών κυβερνήσεων προς την Αθήνα προκειμένου να αγοράσει νέα οπλικά συστήματα, παρ' όλο που η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη και καλά εξοπλισμένη, όπως αναφέρει.

Οι Γερμανοί εισαγγελείς διεξάγουν συγκεκριμένα έρευνες σε βάρος των γερμανικών ομίλων Rheinmetall και Atlas και όπως αναφέρει η «Suddeutsche Zeitung» γνωρίζουν με ποιους πολύπλοκους τρόπους διοχετεύθηκαν εκατομμύρια ευρώ στην Αθήνα - συγκεκριμένα 18 εκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων του τύπου «Ποσειδών», αλλά και μίζες για την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων Asrad από την Rheinmetall. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κάντας παραδέχεται ότι ένα μέρος των χρημάτων έφτασε στον ίδιο, «μέσω ενός μεσάζοντα της Rheinmetall και της Atlas τον οποίο η Εισαγγελία της Βρέμης θεωρεί κομιστή των χρημάτων».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στην αγορά των 170 αρμάτων μάχης Leopard 2Α6 Hel από τη γερμανική Krauss-Maffei Wegmann (KMW), για την οποία ο Κάντας κατέθεσε ότι εισέπραξε συνολικά 1,7 εκατομμύρια ευρώ. Β. ΣΑΜ.

ΠΩΣ Η «ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ» ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Της αμύνης τα παιδιά...

Οι περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου Αμυνας οδήγησαν σταδιακά τις Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) σε επίπεδο που δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορούν να υποστηρίξουν τα νέα επιχειρησιακά σχέδια -αν υπήρξαν τέτοια μετά τη Νέα Δομή του Παναγιωτόπουλου.

Ιστορικά οι κρίσεις του 1987 και των Ιμίων το 1996 αποτέλεσαν αφετηρίες για εκσυγχρονισμό των Ε.Δ. Με αρχή την πρώτη, πληθώρα εταιρειών με αντικείμενο «τα όπλα» άνοιξαν γραφεία στην Ελλάδα, στελεχωμένα από απόστρατους αξιωματικούς, όταν αντιλήφθηκαν ότι άρχισε το πανηγύρι, ενώ το ένα πίσω από το άλλο άρχισαν να ξεπηδούν περιοδικά αμυντικών θεμάτων και γεωστρατηγικών αναλύσεων.

Αλλοθι ο «γείτονας»

Ας δούμε όμως πώς λειτουργούσε το σύστημα:

Η αιτιολογία για επιχειρησιακές απαιτήσεις νέων προμηθειών στηριζόταν κυρίως στην παρακολούθηση της εξέλιξης των Ε.Δ. της Τουρκίας και στην απαίτηση η ελληνική πλευρά να διαθέτει δυναμικό ικανό να αντιμετωπίσει και τις προκλήσεις και τυχόν πόλεμο. Η παρακολούθηση αυτή είχε ανατεθεί στην ΕΥΠ και στις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ.

Εν τω μεταξύ, στις ενημερώσεις της πολιτικής ηγεσίας, κυρίως έπειτα από μεγάλες ασκήσεις, τα τρία όπλα, Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία, δεν έπαψαν να τσακώνονται και να θέτουν τις ανάγκες τους σε νέα όπλα προς την πολιτική ηγεσία, η οποία -άλλο που δεν ήθελε- όριζε επιτροπές μελέτης και επιτροπές επιλογής. Και διά της μεγάλης κολυμβήθρας που λέγεται ΚΥΣΕΑ, να... τα 40 F-16, 500 Leopard, 3 φρεγάτες κ.τ.λ.

Ναι, η διαδικασία ήταν απλή και απαιτούσε ένα πράγμα: φουσκωμένη τουρκική απειλή. Αν το κάνεις καλά από τις θέσεις που υπηρετείς γίνεσαι και αρχηγός. Είπατε τίποτε κύριε αρχηγέ, που φουσκώσατε την Τουρκία περισσότερο από εσάς και τώρα γράφετε βιβλία για το πώς θα τα βρούμε;

Η αναλογία 7/10

Είναι σίγουρο ότι η Τουρκία ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι απειλή για τη χώρα μας και για το λόγο αυτό η αμερικανική βοήθεια ήταν αναλογική προς τις δύο χώρες, 7:10. Την αναλογία αυτή τα δικά μας «κοράκια» την καλλιέργησαν στον ελληνικό λαό με τέτοιον τρόπο, ώστε να χαίρεται όταν αγοράζονται όπλα για να αντιμετωπίσουν την «κακιά» Τουρκία που εξοπλίζεται για να μας κατακτήσει, να μας πάρει το Αιγαίο, να μας φωτογραφίσει την Κρήτη μας, την Κύπρο.

Ενιαίος Αμυντικός Χώρος Ελλάδας-Κύπρου είπε ο Αρσένης και οι επιχειρησιακές απαιτήσεις για νέα εξοπλιστικά εκτινάχθηκαν στα ύψη. Πανηγύρια στις εταιρείες που μπαινόβγαιναν στο Πεντάγωνο σαν να πήγαιναν σε σουπερμάρκετ. Κανένας δεν φώναξε «τι τα θέλετε αθεόφοβοι 170 F-16, 45 Μ-2000, 50 F-4, 40 Α-7, μεταφορικά C130, C27 (μόνο ένα πέταξε), ελικόπτερα, χιλιάδες τεθωρακισμένα, αντιαεροπορικά TOR Μ-1, που έκαναν μόνο για τις στέπες, υποβρύχια που δεν παρελήφθησαν, όπλα που κατείχαν μόνο οι χώρες που τα παρήγαν. Δισεκατομμύρια ευρώ για πολεμικό υλικό που θα απαιτούσε ένας Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος.

Αμυντικές «περιουσίες»

«Γύρω από τους αμυντικούς εξοπλισμούς φτιάχτηκαν περιουσίες, ενδεχομένως και πολιτικές καριέρες, και αυτά πρέπει να τα πούμε», δήλωνε ο ΥΕΘΑ Μπεγλίτης του ΠΑΣΟΚ και ο Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωπος της Ν.Δ., πρόσθεσε: «Γύρω από τους αμυντικούς εξοπλισμούς είχε στηθεί ένα ολόκληρο πανηγύρι, χωρίς να υπάρχει στοιχειώδης ανταποδοτικότητα». Οι κύριοι αυτοί κάνουν τις δηλώσεις τους μετά το πανηγύρι και στην ουσία μάς λένε ότι η χώρα μας φόρεσε το «φερετζέ» της τουρκικής απειλής μέχρι τις πατούσες και γέμισε άριστο υλικό χωρίς ανταποδοτικότητα.

Χωρίς ανταποδοτικότητα γιατί αχρηστεύεται ακινητοποιημένο στην κυριολεξία, χωρίς ανταλλακτικά και βέβαια μια ολόκληρη συμμορία τα κονόμησε εις βάρος της χώρας. Τα περιοδικά έκλεισαν, οι πάτρωνές τους χάθηκαν, αλλά το ερώτημα πλανάται. Αλήθεια, η προμήθεια του Π.Ν. σε υποβρύχια που έγινε πριν από 14 χρόνια, πληρώθηκε και ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, τι επιπτώσεις είχε στην επιχειρησιακή ικανότητα του Π.Ν.; Πότε διαμαρτυρήθηκε κάποιος από τους αρχηγούς ότι του λείπουν υποβρύχια; Ποιες οι επιπτώσεις στο επιχειρησιακό επίπεδο της Π.Α., όταν το 70% των αεροπορικών δυνάμεων είναι στο έδαφος;

Κάθε πότε βλέπουν πολεμικά πλοία στα νησιά; Κάθε πότε ακούν και βλέπουν πολεμικά αεροπλάνα στα νησιά μας; Αν εκκινήσουν αύριο το πρωί 500 τεθωρακισμένα, πόσα θα πάρουν μπροστά;

Με το υλικό των τριών όπλων σε αυτό το επίπεδο και με τις συνεχείς περικοπές οι Ε.Δ. είναι αμφίβολο αν διατηρούν επιχειρησιακή ικανότητα να αντιμετωπίσουν την Τουρκία. Τα ψέματα τελείωσαν και για τις Ε.Δ. Οι περικοπές έχουν τελματώσει την επιχειρησιακή τους ικανότητα. Οι μικρές ασκήσεις με φώτα δημοσιότητας προσβάλλουν τις Ε.Δ. Συμμετοχή σε διακρατικές ασκήσεις είναι «έχασα το δάσος». Με τον προϋπολογισμό της τρόικας δεν έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν ετοιμοπόλεμο το υλικό που φορτώθηκαν. Απαιτείται πραγματική Νέα Δομή με αυστηρή μείωση του υλικού (αεροσκάφη, πλοία, τεθωρακισμένα).

Να... επιστραφούν

Δεν γνωρίζω κατά πόσο πρέπει να μειωθούν. Γνωρίζω όμως ότι αυτές που θα απομείνουν πρέπει να είναι όλες εκατό τοις εκατό εν ενεργεία. Τα υπόλοιπα πρέπει να επιστραφούν, ναι, να επιστραφούν στις εταιρείες ή να πουληθούν και να ξεχρεωθούν οι προμηθευτές, ή να χαριστούν σε φίλες χώρες. Η μείωση αυτή πρέπει να γίνει με δικό μας προγραμματισμό, οργανωμένα, επαγγελματικά, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις (του τύπου να μη φύγει η ταξιαρχία από τα Ιωάννινα, πατρίδα του προέδρου της Δημοκρατίας).

Ο στρατιωτικός

Κ. Τ.

ΥΓ. Πρόσφατα τέως αρχηγός του Στρ. Ξ. δήλωσε η Ελλάδα και η Τουρκία να τα βρουν και κατόπιν να μειώσουν τις αμυντικές δαπάνες. Δεν μας είπε όμως στην καριέρα του πόσο φούσκωσε την τουρκική απειλή από τις θέσεις που υπηρέτησε

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση υποβρυχίων
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)
Εταιρείες Εξοπλιστικών Συστημάτων
Πολιτικά σκάνδαλα
Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
Διαφθορά
Ενοπλες δυνάμεις
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Δικαστικό ρεπορτάζ
Σχετικά θέματα: Διαφθορά
ΣΥΡΙΖΑ: Εξοπλιστική δυσωδία
Οι Γερμανοί «επιβεβαιώνουν» τον Κάντα
Της αμύνης τα παιδιά...
Μετά την «ψυχική εκτόνωση» στη Μαλαισία, σήμερα στην Ευελπίδων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Διαφθορά
Η ώρα των «λογαριασμών»
ΣΥΡΙΖΑ: Εξοπλιστική δυσωδία
Οι Γερμανοί «επιβεβαιώνουν» τον Κάντα
Της αμύνης τα παιδιά...
Μετά την «ψυχική εκτόνωση» στη Μαλαισία, σήμερα στην Ευελπίδων
Τρόικα
Ποδαρικό τρόικας με νέα μέτρα
Δημοσκοπήσεις
Πρώτη δύναμη η «απαισιοδοξία»
Ελληνική Προεδρία Ε.Ε.
«Θα τα καταφέρουν με την προεδρία οι Ελληνες;»
Σύνταγμα της Ελλάδος
Πενταετία ήταν και πέρασε... στα μουλωχτά