Έντυπη Έκδοση

Η ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Εξοπλιστική δυσωδία

Πρόταση νόμου που θα διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξοπλιστικών προγραμμάτων καταθέτει τις προσεχείς μέρες στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις καταιγιστικές εξελίξεις από τη δημοσιοποίηση της απολογίας του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα.

Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση διά του υπευθύνου του Τομέα Αμυνας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θοδωρή Δρίτσα, αναφέρεται σε «δυσωδία των περίφημων εξοπλιστικών προγραμμάτων», τα οποία για σχεδόν τρεις δεκαετίες και με ευθύνη των εναλλασσόμενων στην κυβέρνηση δυνάμεων του δικομματισμού επιτάχυναν τη διόγκωση του δημοσίου χρέους και την έκρηξη των ελλειμμάτων. Θέτοντας παράλληλα το λογικό ερώτημα, αν, δηλαδή, τα πάρτι με τις μίζες σταμάτησαν στον Αντ. Κάντα ή συνεχίζονται, με ακόμη μια σειρά προβληματικών θεμάτων που χρήζουν διερεύνησης και αφορούν τη διαφάνεια στους εξοπλισμούς.

«Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και ελπίζουμε ότι η έρευνα θα φτάσει μέχρι τέλους. Ομως, υπάρχουν αμείλικτα ερωτήματα, που συνδέονται με την πορεία της δικαστικής έρευνας, αλλά και την υπερβαίνουν», τόνισε ο κ. Δρίτσας.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

1Πόσες και ποιες συμβάσεις προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού υπέγραψαν μετά την αποχώρηση του Αντώνη Κάντα από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας τα ίδια πρόσωπα και ποια είναι η εμπλοκή τους στην πίστωση από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων των αμαρτωλών συμβάσεων του παρελθόντος, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα;

2Θα διερευνηθεί η σχέση των φυσικών προσώπων, των τραπεζών, των αριθμών λογαριασμών και των υπεράκτιων εταιρειών, στις οποίες αναφέρεται ο Αντώνης Κάντας, με τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ και της λίστας με τα εμβάσματα προς τράπεζες στο εξωτερικό αλλά και άλλες λίστες για τις οποίες έχει γίνει κατά καιρούς λόγος; Διασταυρώνονται τα καταγγελλόμενα στοιχεία με το σκάνδαλο Siemens και άλλα παρόμοια; Οι μίζες αφορούν προμήθειες μόνο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ή και άλλων υπουργείων;

3Πότε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα εφαρμόσει το Νόμο 2656/1998 με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημόσιων λειτουργών στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές, που υπεγράφη στο Παρίσι στις 17 Δεκεμβρίου 1997 και τέθηκε σε ισχύ τη 15η Φεβρουαρίου 1999; Η σχετική σύμβαση υποχρεώνει την Ελλάδα να θεσπίσει επαρκείς ποινικές, αστικές και διοικητικές κυρώσεις εις βάρος όχι μόνο δημόσιων λειτουργών, αλλά και νομικών προσώπων, που εμπλέκονται σε υποθέσεις δωροδοκίας.

4Με ποιες θεσμικές παρεμβάσεις στις διαδικασίες και τα αρμόδια όργανα λήψης αποφάσεων, οι οποίες παραμένουν σχεδόν ίδιες με την εποχή του Αντώνη Κάντα, προτίθεται η κυβέρνηση να αναβαθμίσει τη διαφάνεια στους εξοπλισμούς και εάν εφαρμόζονται τουλάχιστον οι «εγγυήσεις διαφάνειας» του Νόμου 3978/2011, που υποτίθεται ότι ψηφίστηκε για να θεραπεύσει τη σκανδαλώδη αδιαφάνεια των προηγουμένων ετών στα εξοπλιστικά προγράμματα;

Πίσω από το «απόρρητο»

«Τελικά, πίσω από τις "ιδιαιτερότητες" και το "απόρρητο" του ράλι των εξοπλισμών κρύβονται μόνο μεσάζοντες, ελβετικές τράπεζες, μίζες σε υπεράκτιες εταιρείες και ένα απίστευτο κερδοσκοπικό πάρτι εις βάρος του ελληνικού λαού, στο όνομα πάντοτε της εθνικής άμυνας. Ακόμα ένας μύθος καταρρέει με τον πιο οδυνηρό για τον ελληνικό λαό τρόπο. Οταν η Αριστερά με την τότε μικρή της δύναμη κατήγγελλε ότι η κούρσα των εξοπλισμών δεν έχει σχέση με την εθνική άμυνα, οι "πονηροί" μιλούσαν για εθνική μειοδοσία ή ακόμα και για προδοσία. Οσα σήμερα αποκαλύπτονται αποτελούν δίδαγμα για το τι εννοούσαν όσοι τότε μιλούσαν περί "πατριωτισμού"», δήλωσε ο Θοδ. Δρίτσας και πρόσθεσε:

«Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Η Βουλή όμως και η κυβέρνηση οφείλουν να αναλάβουν δράση. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας πρέπει αμέσως μετά τις γιορτές να προσέλθει στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, προκειμένου να παρουσιάσει επαρκείς προτάσεις και μέτρα εγγυήσεων ότι η εποχή Τσοχατζόπουλου, Σμπώκου, Κάντα κ.λπ. έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και ότι όλος ο μηχανισμός του υπουργείου, στρατιωτικός και πολιτικός, κινείται σε αυτή την κατεύθυνση και θα βοηθήσει αποτελεσματικά την σε εξέλιξη δικαστική διερεύνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις ανοίξει η Βουλή θα καταθέσει σχετική πρόταση».

* Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Θ. ΛΙΑΚΟΥΝΑΚΟΥ

Η «επιλεκτική μνήμη» Κάντα

Οι αναφορές του πρώην διευθυντή Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ και νυν προσωρινά κρατούμενου Αντ. Κάντα προκάλεσαν την αντίδραση της εταιρείας «ΑΧΟΝ» και του Θ. Λιακουνάκου. Σε ανακοίνωσή της αρνείται τα όσα καταλογίζει ο κατηγορούμενος, σε βάρος του οποίου στρέφεται.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι «επιχειρείται η κατά τρόπο αυθαίρετο, κακόβουλο και ύποπτο εμπλοκή της εταιρείας "ΑΧΟΝ", του προέδρου της κ. Θωμά Λιακουνάκου και στελεχών της», αναφέροντας πως «στην εν λόγω απολογία μέσα από όλως ανερμάτιστες, αναπόδεικτες, έωλες, ασαφείς και αντιφατικές αναφορές, ο κατηγορούμενος Αντ. Κάντας επιχειρεί να εμπλέξει την εταιρεία "ΑΧΟΝ" και τον πρόεδρό της προσωπικά σε έκνομες και παράνομες συμπεριφορές». Γίνεται λόγος για «απολύτως επιλεκτική μνήμη» του Αντ. Κάντα, καθώς και ότι οι αναφορές του τελευταίου στην «ΑΧΟΝ» και τον Θ. Λιακουνάκο πραγματοποιούνται «κατά τρόπο ομιχλώδη και ψευδή».

Προσθέτει: «Η αναξιοπιστία των αναφερομένων στην απολογία Κάντα και η σύγχυσή του είναι απολύτως εμφανείς, οι δε ισχυρισμοί του απέχουν απολύτως από την αντικειμενική πραγματικότητα. Ουδέποτε ο πρόεδρος της "ΑΧΟΝ" κ. Θωμάς Λιακουνάκος συνάντησε τον κατηγορούμενο κ. Κάντα στο γραφείο του, γεγονός που ευχερώς αποδεικνύεται από τα τηρούμενα βιβλία Πύλης του ΥΕΘΑ/ΓΔΕ, πολύ δε περισσότερο ουδέποτε του προσέφερε σε μετρητά 600.000 ευρώ και μάλιστα σε περίοδο (Δεκέμβριος 2001) που το ευρώ σε φυσική μορφή δεν είχε καν κυκλοφορήσει στην ελληνική επικράτεια».

Οσο για την επίμαχη Σύμβαση Προμήθειας των Αρμάτων Leopard ΙΙ, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι υπεγράφη «μετά από σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας "KMW" στις 20 Μαρτίου 2003, κατόπιν διεθνούς δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού, το αδιάβλητο του οποίου έχει ήδη αξιολογηθεί δικαστικώς και στον οποίο ουδεμία απολύτως ουσιώδη ανάμειξη ή συμμετοχή είχε ή θα μπορούσε να έχει εκ της θέσεώς του ο Αντώνιος Κάντας». Σύμφωνα με την εταιρεία, «οι ψευδείς και απολύτως συκοφαντικές αυτές αναφορές πλήττουν άμεσα και βάναυσα τόσο την εταιρεία "ΑΧΟΝ" όσο και τον πρόεδρό της Θωμά Λιακουνάκο».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση υποβρυχίων
Εταιρείες Εξοπλιστικών Συστημάτων
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)
Πολιτικά σκάνδαλα
Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
Ενοπλες δυνάμεις
ΣΥΡΙΖΑ
Διαφθορά
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Δικαστικό ρεπορτάζ
Κύριο θέμα
Η ώρα των «λογαριασμών»
Σχετικά θέματα: Διαφθορά
Η ώρα των «λογαριασμών»
Οι Γερμανοί «επιβεβαιώνουν» τον Κάντα
Της αμύνης τα παιδιά...
Μετά την «ψυχική εκτόνωση» στη Μαλαισία, σήμερα στην Ευελπίδων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Διαφθορά
Η ώρα των «λογαριασμών»
ΣΥΡΙΖΑ: Εξοπλιστική δυσωδία
Οι Γερμανοί «επιβεβαιώνουν» τον Κάντα
Της αμύνης τα παιδιά...
Μετά την «ψυχική εκτόνωση» στη Μαλαισία, σήμερα στην Ευελπίδων
Τρόικα
Ποδαρικό τρόικας με νέα μέτρα
Δημοσκοπήσεις
Πρώτη δύναμη η «απαισιοδοξία»
Ελληνική Προεδρία Ε.Ε.
«Θα τα καταφέρουν με την προεδρία οι Ελληνες;»
Σύνταγμα της Ελλάδος
Πενταετία ήταν και πέρασε... στα μουλωχτά