Έντυπη Έκδοση

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΙΕΡΩΤΩΝΤΑΙ:

«Θα τα καταφέρουν με την προεδρία οι Ελληνες;»

Παρά τις κυβερνητικές προσδοκίες για ηπιότερο κλίμα στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας λόγω της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ξεκινά την Τετάρτη, τα πρώτα μηνύματα από το Βερολίνο πριν καλά καλά μπει ο νέος χρόνος δεν είναι ενθαρρυντικά, ενώ το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό συνεχώς ψυχραίνει για την κυβέρνηση.

Κρητικός πεντοζάλης στο Μαξίμου για τα κάλαντα των Χριστουγέννων, με το πρωθυπουργικό ζεύγος να παρακολουθεί τα «τσαλίμια» των χορευτών. Αυτά, τα τελευταία, «προβληματίζουν» τους Γερμανούς (φωτ. ΑΠΕ) Κρητικός πεντοζάλης στο Μαξίμου για τα κάλαντα των Χριστουγέννων, με το πρωθυπουργικό ζεύγος να παρακολουθεί τα «τσαλίμια» των χορευτών. Αυτά, τα τελευταία, «προβληματίζουν» τους Γερμανούς (φωτ. ΑΠΕ) Στο μέγαρο Μαξίμου διάβασαν με ανησυχία το δημοσίευμα της «Bild» με θέμα την ελληνική προεδρία και τίτλο «Θα τα καταφέρουν πραγματικά οι Ελληνες;», το οποίο έθετε προβοκατόρικα ερωτήματα, όπως εάν η υπερχρεωμένη και «για πολλά χρόνια ανίκανη για μεταρρυθμίσεις» Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως πολιτικό πρότυπο και εάν υπάρχει κίνδυνος διαδηλώσεων όταν θα γίνονται συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών στην Αθήνα. Αντίστοιχες αναλύσεις και δημοσιεύματα εμφανίστηκαν και σε άλλα γερμανικά ΜΜΕ, ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία YouGov για λογαριασμό της «Bild», το 70% των ερωτηθέντων Γερμανών απορρίπτουν μια περαιτέρω οικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα.

Οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της Γερμανίας, Γιενς Βάιντμαν, πως ένα κούρεμα χρέους δεν αποτελεί λύση για τα ελληνικά προβλήματα και ότι η Αθήνα μπορεί μόνο να αγοράσει χρόνο με βοήθεια απ' έξω, αλλά πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ήρθαν ως ένα πρόσθετο μήνυμα από τη γερμανική πλευρά.

Στο μέγαρο Μαξίμου, έτσι κι αλλιώς, δεν ελπίζουν πλέον σε μία τόσο ριζική λύση για το χρέος, αλλά στην αναδιάρθρωσή του, η οποία ως μόνο αποτέλεσμα θα έχει τη μετάθεση αποπληρωμής του χωρίς να αγγίζει την ουσία του προβλήματος, δηλαδή τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό όμως που ενδιαφέρει κυρίως την κυβέρνηση είναι απλά να λάβει έστω την υπόσχεση αναδιάρθρωσης του χρέους, μετά την αναγνώριση πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο, με την ελπίδα ότι θα τη βοηθήσει να εξασφαλίσει τη δική της βιωσιμότητα. Το ενδεχόμενο όμως νέων μέτρων (βλέπε ρεπορτάζ στη διπλανή σελίδα) θα πυροδοτήσει νέες εντάσεις και θα δυσχεράνει περαιτέρω τη θέση της κυβέρνησης.

Πανηγύρια και ειρωνείες

Αλλά και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, η πλειονότητα των βουλευτών και στελεχών αντιμετωπίζουν με ειρωνεία τις πανηγυρικές δηλώσεις εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. και τις κυβερνητικές διαρροές για ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας. «Οποιος περιμένει πως θα αλλάξει το κλίμα επειδή θα έχουμε την προεδρία, είναι τουλάχιστον αφελής», σχολίαζε έμπειρος γαλάζιος πολιτικός, αποτυπώνοντας απόλυτα το κλίμα μεταξύ των νεοδημοκρατών, οι οποίοι ευρισκόμενοι στις περιφέρειές τους λόγω των εορτών ακούν τον εξάψαλμο από τους ψηφοφόρους, που έχουν φτάσει σε ψυχολογικά και οικονομικά όρια.

Η δυσαρέσκεια για την οικονομική πολιτική εκφράζεται κυρίως με αιχμές κατά του οικονομικού επιτελείου, όπως η επίθεση του βουλευτή της Ν.Δ. Αρη Σπηλιωτόπουλου κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα μέσω twitter το Σάββατο. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος χαρακτήρισε τη δήλωση για τις πισίνες και το πετρέλαιο θέρμανσης επικοινωνιακά άστοχη και συμπλήρωσε ότι «εάν δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της η πολιτεία, δεν τιμωρεί τους πολίτες για αυτό».

Οι κινήσεις νεοδημοκρατών με την προσφιλή πλέον τακτική της κατάθεσης ομαδικών ερωτήσεων -τελευταίο «κρούσμα», το αίτημα 41 βουλευτών με επικεφαλής τον Ευριπίδη Στυλιανίδη για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης- θα συνεχιστούν μόλις ανοίξει ξανά η Βουλή στις 7 Ιανουαρίου. Αυτό όμως που ανησυχεί περισσότερο το Μαξίμου είναι ο φόβος νέων διαρροών από τους 153 εναπομείναντες κυβερνητικούς βουλευτές στην επόμενη δύσκολη ψηφοφορία.

Την ίδια στιγμή η παγίωση της δημοσκοπικής εικόνας με το ΣΥΡΙΖΑ να έχει όχι μόνο μικρό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, αλλά κυρίως να προηγείται πλέον στο δείκτη της παράστασης νίκης, προβληματίζει το κυβερνητικό επιτελείο. Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε και η τελευταία δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής», στην οποία επίσης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται και όσον αφορά την πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, όπου πάντως Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνούν ο καθένας το 20%.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Ελληνική Προεδρία Ε.Ε.
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Διαφθορά
Η ώρα των «λογαριασμών»
ΣΥΡΙΖΑ: Εξοπλιστική δυσωδία
Οι Γερμανοί «επιβεβαιώνουν» τον Κάντα
Της αμύνης τα παιδιά...
Μετά την «ψυχική εκτόνωση» στη Μαλαισία, σήμερα στην Ευελπίδων
Τρόικα
Ποδαρικό τρόικας με νέα μέτρα
Δημοσκοπήσεις
Πρώτη δύναμη η «απαισιοδοξία»
Ελληνική Προεδρία Ε.Ε.
«Θα τα καταφέρουν με την προεδρία οι Ελληνες;»
Σύνταγμα της Ελλάδος
Πενταετία ήταν και πέρασε... στα μουλωχτά