Έντυπη Έκδοση

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ

«Ο ΟΑΕΔ ψάχνει δούλους και εξαφανίζει μόρια»

Τα 106 μόρια έγιναν 67!

Περίεργα παιχνίδια εις βάρος των ανέργων, που βιώνουν την οικονομική εξαθλίωση στο όνομα της οικονομικής κρίσης, καταγγέλλει ο σύζυγος μιας 28χρονης άνεργης μητέρας τριών ανήλικων παιδιών, από την Ηλεία, ότι παίζουν οι αρμόδιοι του ΟΑΕΔ με αφορμή τα πολυδιαφημισμένα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Διαμαρτυρίες και στον Βόλο, όπου καταγγέλλουν τον οργανισμό για εκβιασμούς και τιμωρητική πολιτική.

Οπως λέει στην «Ε» ο Θανάσης Γαλανακόπουλος, η σύζυγός του Τσετσώνη Αικατερίνη του Νικολάου, ηλικίας 28 ετών, έκανε ηλεκτρονικά αίτηση στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα 7.400 θέσεων Πλήρους Απασχόλησης για την ειδικότητα της Υ.Ε. τραπεζοκόμου Νομού Ηλείας.

«Μετά την ανάρτηση των προσωρινών αποτελεσμάτων, διαπιστώσαμε ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε τρία παιδιά, δεν είχαν καταχωρισθεί μόρια για αυτά (36 μόρια). Υστερα από ερώτηση στον ΟΑΕΔ Πύργου και την υπόδειξή τους, κάναμε ηλεκτρονικά ένσταση για την καταχώριση των εν λόγω μορίων εντός της ημερομηνίας που προβλεπόταν. Παρ' όλα αυτά μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων επιτυχόντων και επιλαχόντων, η σύζυγός μου ήταν στη λίστα των επιλαχόντων με τα αρχικά της μόρια (67) χωρίς να έχουν προστεθεί τα επιπλέον μόρια των τριών παιδιών μας, τα οποία είναι προστατευόμενα μέλη της συζύγου μου και για τα οποία παίρνει και οικογενειακό επίδομα από τον ΟΑΕΔ», λέει στην «Ε» ο κ. Γαλανακόπουλος και προσθέτει:

«Το απίστευτο είναι ότι χθες, διαβάζοντας την εγκύκλιο του ΟΑΕΔ, ανακάλυψα ότι έχουν παραποιηθεί και τα μόριά της λόγω χρόνου ανεργίας. Δηλαδή ενώ ο ΟΑΕΔ καταχώρισε 27 μόρια, η σύζυγός μου έχει 30. Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ότι ο ΟΑΕΔ δίνει στη σύζυγό μου 67 μόρια, ενώ τα πραγματικά της είναι 106. Σημειώστε ότι ο τελευταίος επιτυχών στο διαγωνισμό μπήκε με 104 μόρια, με βάση τον πίνακα του ΟΑΕΔ... Σας καταγγέλλω δημόσια τα πρωτοφανή παιχνίδια που παίζουν ορισμένοι σε βάρος των άνεργων πολιτών και ζητώ από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ και τους αρμοδίους να μας δώσουν διευκρινίσεις», τόνισε στην «Ε» ο κ. Γαλανακόπουλος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο έπειτα από όλη αυτή την κοροϊδία να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την τιμωρία των υπευθύνων.

«Τιμωρούν με διαγραφή»

Κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ πραγματοποίησαν την Παρασκευή μέλη του Συλλόγου Συμβασιούχων ΝΠΙΔ, διαμαρτυρόμενοι για το νέο οδηγό εφαρμογής των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του Οργανισμού, που προβλέπει τη διαγραφή από τα μητρώα όσων ανέργων αρνηθούν, ως επιτυχόντες, τη θέση εργασίας σε κάποιο από τα προγράμματα αυτά.

Οι συμβασιούχοι κάνουν λόγο για «χυδαίο» εκβιασμό και «τιμωρητική πολιτική» απέναντι στους ανέργους, θεωρώντας πως «πρακτικά με αυτή τη διάταξη εκβιάζουν το σύνολο των "ωφελούμενων" να δεχτούν μια θέση "εργασίας" με μισθό δούλου, χωρίς δικαίωμα επανεξέτασης, σύμφωνα με νέα δεδομένα που μπορεί να έχουν προκύψει στις ζωές μας. Ποιος αφαιρεί το δικαίωμα από έναν άνεργο κάτοικο π.χ. Βόλου, που πάνω στην απελπισία του έκανε αίτηση πριν από κάποιο καιρό για μια υπηρεσία του Αλμυρού, να επανεξετάσει την αποδοχή της θέσης, σύμφωνα με πιο πρόσφατα δεδομένα; Με ποιο θράσος ο ΟΑΕΔ τιμωρεί έναν άνεργο που επιλέγει τελικά να μη φορτωθεί ένα κοστοβόρο δρομολόγιο καθημερινά για 400 και κάτι ευρώ, που δεν θα τα πάρει και στην ώρα τους;», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Υποστηρίζουν, ακόμη, πως «στο έδαφος του ίδιου εκβιασμού» επιχειρείται να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο ως κυρίαρχο δόγμα οι σχέσεις εργασίας δούλων, που εισάγουν τα "κοινωφελή" προγράμματα. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο από την πλευρά κυβέρνησης και ΟΑΕΔ. Γενικά θα φάτε τα νιάτα σας και τη ζωή σας στη διαρκή ανεργία και όταν έρθει η ώρα να δουλέψετε, ως διάλειμμα στη "μονοτονία" της ανεργίας, θα δουλεύετε με όρους σύγχρονου σκλάβου.

»Τρίτον, αποτελεί πολύ πιθανό ενδεχόμενο ο εκβιασμός να έχει να κάνει με τη διαχείριση των χρημάτων των "κοινωφελών" προγραμμάτων. Πιθανές αρνήσεις σε μία σειρά θέσεων ίσως μειώνουν και το ποσόν της χρηματοδότησης, που σημαντικό μέρος αυτής, κατά τα πρότυπα των προγενέστερων προγραμμάτων, δεν απευθύνεται στους εργαζόμενους αυτών, αλλά στους φορείς υλοποίησης και κυρίως στον κρατικό μηχανισμό, δηλαδή την κυβέρνηση και τους συνεργάτες της. Είναι γνωστό εξάλλου πως με τη διαχείριση των χρημάτων των ΕΣΠΑ εδώ και χρόνια προωθούνται μια σειρά αντεργατικά μέτρα και ταυτόχρονα μια σειρά κυβερνητικών παρατρεχάμενων φορέων "φουσκώνουν τις τσέπες τους"...

»Ενα είναι σίγουρο. Οι θέσεις που επιχειρεί να καλύψει η "κοινωφελής εργασία", πρόσκαιρα και μέσα από μια σειρά εκβιασμών, αποτελούν βασικές θέσεις κοινωνικών υπηρεσιών και ως εκ τούτου πρέπει να καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό με μισθούς και δικαιώματα που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΑΕΔ
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Απασχόληση και ανεργία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δημόσιος Τομέας
Δημόσιο: ευκαιρίες συνταξιοδότησης με 25ετία πριν τα 67
Επίορκοι
«Θα τους τα έκανα δώρο» είπε και έφυγε υπό όρους
Τοπική Αυτοδιοίκηση
«Ο ΟΑΕΔ ψάχνει δούλους και εξαφανίζει μόρια»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Τον πέρασε για αγριογούρουνο και τον γάζωσε
Διαλυτήριο κλεμμένων οχημάτων
Πιστολιές στον Αλιμο
ΣτΕ
Στο ΣτΕ για τα τσιγάρα που έκαναν «φτερά»
Εργασία & Ασφάλιση
Γίνετε γραφίστας... αυτοκινήτων
453 εκπαιδευτικοί για παιδιά Ρομά
Πρόγραμμα για 10.000 ανέργους 30-65 ετών
Οι αμοιβές στις αργίες της Πρωτοχρονιάς
Διπλάσια αποζημίωση σε απόλυση χωρίς καμία προειδοποίηση
Πότε παίρνω σύνταξη
Προίκα 150 εκατ. του Ευρωκοινοβουλίου στο ταμείο απασχόλησης
Βιβλίο του Ι. Κουκιάδη για το εργατικό δίκαιο
Δράση των ασφαλιστικών κατά των τροχαίων
Οι προσλήψεις της εβδομάδας
Κρήτη
Τους κουρεύουν χρέη, τους σώζουν το σπίτι
Ξεκίνησε το πρόγραμμα για πρόσληψη ανέργων
3.000 Αϊ-Βασίληδες για άρρωστα παιδιά
Επίτιμος δημότης Ηρακλείου ο Κινέζος πρέσβης
Θεσσαλονίκη
Ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια από την ΕΛ.ΑΣ.
«Πολύς θόρυβος για το τίποτα η έκρηξη κοντά στα ΜΑΤ»
Ελαιόλαδο
Το λάδι πάει ταμπλό
Τουρισμός
Αγιος Βασίλης έρχεται από τη Βουλγαρία...
Αρθρα
Πίσω από το παραβάν του τρόμου και των δολοφονιών!
Ανθρώπινα
Ροζ μοναξιά παραμονή Πρωτοχρονιάς
Το παραμύθι του
Συνεντεύξεις
Ελλη, η αληθινή βασίλισσα της Βικτωρίας
Άλλες ειδήσεις
Σύνταξη με 25ετία στο Δημόσιο