Έντυπη Έκδοση

Οι γέννες είναι δύσκολες

Ο νέος χρόνος, το 2014, μπαίνει πάντα με καινούργιες ελπίδες, ακόμη κι αν οι Ελληνες, όπως δείχνουν όλες οι έρευνες, δεν είναι αισιόδοξοι για το μέλλον. Ενας λαός, από τους παλαιότερους του πλανήτη, που άντεξε πολλά, απέκτησε αντανακλαστικά επιβίωσης, ανάσανε και ξαναχώθηκε στο καβούκι του πέντε χρόνια τώρα. Το 2013 κουβαριάστηκε κι αναρωτήθηκε πώς «πήρε τη ζωή λάθος».

Η πολιτική, όπως την ξέραμε στην Ελλάδα, έχει γυρίσει οριστικά σελίδα και ζυμώσεις γίνονται. Το καινούργιο είναι προ των πυλών, αλλά όσο θα ακολουθεί συνταγές παλιές τόσο η κοινωνία θα αποστρέφει το πρόσωπό της. Δεν θα μιζεριάσουμε σήμερα κι ας είναι η πιο δύσκολη ώρα. Η Ελλάδα ζει εποχή μετάβασης. Εγκυμοσύνες και γέννες είναι σύμφυτες με την αγωνία και τον πόνο, είναι πάντα δύσκολες.

Θα αφεθούμε στο χαμόγελο ενός παιδιού, στη μαγεία ενός τραγουδιού, θα παίξουμε με τις λέξεις, θα αναρωτηθούμε ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που έχουμε γύρω μας. Σίγουρα δεν είναι τα λεφτά. Είναι τα παιδιά, ο σύντροφος, η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνάδελφοι...

Κι ας αλλάξουμε ζωή, γιατί παραγνωριστήκαμε με το μοντέλο του ανταγωνισμού και του καλύτερου σπιτιού, αυτοκινήτου, δουλειάς. Και δεν πρέπει να καταντήσουμε αρπακτικά, αναπτύσσοντας αντανακλαστικά επιβίωσης, στη ζούγκλα.

Η κρίση δεν ήρθε τυχαία. Είχε γερό υπόβαθρο σε ωχαδερφισμό, πελατειακές σχέσεις, καμαρίλα. Οι αξίες δεν μπορούν πάλι να μετρηθούν με μετοχές στο Χρηματιστήριο, ούτε με ρούχα στις ντουλάπες. Ανθρωπιά χρειαζόμαστε, όχι αυτή που διαρκεί 5'', όσο ένα τηλεοπτικό πλάνο, ούτε η φιλανθρωπία της κακιάς συμφοράς, που την ξέρει όλος ο κόσμος και καταντά φτωχούς ανθρώπους, επαίτες.

Μιλάμε για ανθρωπιά, με την έννοια της αλληλεγγύης, που ξεκινά από τις γειτονιές και διαχέεται σε κάθε φάση της καθημερινότητας. Η κρίση και η διαχείρισή της από το πολιτικό σύστημα, μας κάνουν να νιώθουμε πιο αδύναμοι, αλλά η αλληλεγγύη και η ωριμότητα απέναντι σε νέες σειρήνες φαντάζουν ως μοναδική πυξίδα για να βγούμε από το τούνελ.

ann-11@otenet.gr

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Παρέμβαση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Διαφθορά
Η ώρα των «λογαριασμών»
ΣΥΡΙΖΑ: Εξοπλιστική δυσωδία
Οι Γερμανοί «επιβεβαιώνουν» τον Κάντα
Της αμύνης τα παιδιά...
Μετά την «ψυχική εκτόνωση» στη Μαλαισία, σήμερα στην Ευελπίδων
Τρόικα
Ποδαρικό τρόικας με νέα μέτρα
Δημοσκοπήσεις
Πρώτη δύναμη η «απαισιοδοξία»
Ελληνική Προεδρία Ε.Ε.
«Θα τα καταφέρουν με την προεδρία οι Ελληνες;»
Σύνταγμα της Ελλάδος
Πενταετία ήταν και πέρασε... στα μουλωχτά