Έντυπη Έκδοση

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

Το λάδι πάει ταμπλό

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, με περίπου 140 εκατ. ελαιόδενδρα και κάπου 400.000 τόνους ελαιολάδου το χρόνο, εκ των οποίων το 75% ώς 80% είναι εξαιρετικά παρθένο. Και ενώ οι Θεσσαλοί αγρότες δίνουν ραντεβού στη Λάρισα στις 19 Γενάρη για πανελλαδική συνδιάσκεψη, με το ερώτημα των μαζικών κινητοποιήσεων, το 2014 έρχεται με μια νέα προοπτική για τους Ελληνες αγρότες μέσω... Χρηματιστηρίου!

Το ανήγγειλε ο Δημήτρης Καραϊσκάκης, επιτελικός διευθυντής λειτουργιών Χρηματιστηρίου Αθηνών, την περασμένη εβδομάδα, στο αγροτικό-επιχειρηματικό συνέδριο, που συνδιοργάνωσαν η Ethos Media και το Agrocapital.gr σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Οπως είπε, γίνονται κινήσεις και προσεκτικά βήματα για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων και ήδη έχει κατατεθεί η σχετική πρόταση.

Το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων χρόνια κουβεντιάζεται, αλλά απ' ό,τι φαίνεται ήγγικεν η ώρα. Για παράδειγμα, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων μπορεί να γίνουν αντικείμενο συνδιαλλαγής τα εξής: φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια, χρυσός, καλαμπόκι, σιτάρι, ρύζι κ.ά.

Οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει και θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα και στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, εφ' όσον τρέξουν οι διαδικασίες και το νομοθετικό πλαίσιο. Σε πρώτη φάση, μελέτη υπάρχει για το ελαιόλαδο ανάλογα με την οξύτητα και πιθανότατα οι ποσότητες που θα διακινούνται θ' αφορούν μία ποιοτική κατηγορία, το έξτρα παρθένο.

Μια τέτοια πρωτοβουλία βέβαια δεν μπορεί να ισχύσει για όλα τα αγροτικά προϊόντα, αλλά μόνο για συγκεκριμένα στα οποία υπάρχουν μεγάλες ποσότητες και στα οποία η χώρα μας είναι ηγέτιδα δύναμη και έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει μεγάλες αλυσίδες της αγοράς που θέλουν ν' αγοράσουν ποσότητες και δεν θέλουν να τρέχουν από παραγωγό σε παραγωγό, αλλά κάτι τέτοιο είναι κομμάτι δύσκολο να εφαρμοστεί σε νωπά προϊόντα.

Ποια θα είναι όμως τα οφέλη για τον Ελληνα αγρότη; Ο παραγωγός θα έχει αφ' ενός μεν εξασφαλισμένη τη διάθεση της παραγωγής του, αφ' ετέρου δε θα ταλαιπωρείται λιγότερο από τις διακυμάνσεις της αγοράς· και σε προϊόντα που η χώρα μας είναι ηγέτιδα δύναμη θα μπορεί να συνδιαμορφώνει το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα η Ισπανία, η οποία θεωρείται από τους leaders στο ελαιόλαδο, έχει Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων, παρ' ότι κατά κανόνα το προϊόν της είναι κατώτερο ποιοτικά από το ελληνικό.

Σε πρώτη φάση, μελέτη υπάρχει για το ελαιόλαδο Σε πρώτη φάση, μελέτη υπάρχει για το ελαιόλαδο Αν μάλιστα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, τότε αναμένεται το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων να επεκταθεί και σε άλλα ελληνικά προϊόντα, π.χ. βαμβάκι κ.ά. Αρμόδια για το θέμα αυτό κατά μια έννοια θα είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που αφορά το υπουργείο Οικονομικών, ενώ θα πρέπει να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που το αφορά άμεσα.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, με περίπου 140 εκατ. ελαιόδενδρα, ενώ παγκοσμίως καλλιεργούνται περισσότερα από 750 εκατ. ελαιόδενδρα. Η χώρα μας παράγει κάπου 400.000 τόνους ελαιολάδου το χρόνο, εκ των οποίων το 75% ώς 80% είναι εξαιρετικά παρθένο, με εξαίρεση τη φετινή χρονιά που είχαμε κάθετη μείωση της παραγωγής λόγω της ακαρπίας. Η Ελλάδα εξάγει σχεδόν το 50% του ελαιολάδου που παράγει, αλλά υποφέρει και από το γεγονός ότι το ελαιόλαδό της εξάγεται με πολύ χαμηλή τιμή από τους Ιταλούς και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιες κινήσεις από μεμονωμένους παραγωγούς ή συνεταιρισμούς.

Παραδοσιακά Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων είναι το CME Group του Σικάγου της Νέας Υόρκης (NYSE Euronext), ενώ την τελευταία δεκαετία άνθηση γνωρίζουν και τα Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων στην Ινδία και την Κίνα και έχουν μάλιστα εξελιχθεί σε βασικά κέντρα των αγορών, με συναλλαγές που αφορούν πάνω από το 50% της παραγωγής συγκεκριμένων προϊόντων.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Εξαγωγές
Ελαιόλαδο
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δημόσιος Τομέας
Δημόσιο: ευκαιρίες συνταξιοδότησης με 25ετία πριν τα 67
Επίορκοι
«Θα τους τα έκανα δώρο» είπε και έφυγε υπό όρους
Τοπική Αυτοδιοίκηση
«Ο ΟΑΕΔ ψάχνει δούλους και εξαφανίζει μόρια»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Τον πέρασε για αγριογούρουνο και τον γάζωσε
Διαλυτήριο κλεμμένων οχημάτων
Πιστολιές στον Αλιμο
ΣτΕ
Στο ΣτΕ για τα τσιγάρα που έκαναν «φτερά»
Εργασία & Ασφάλιση
Γίνετε γραφίστας... αυτοκινήτων
453 εκπαιδευτικοί για παιδιά Ρομά
Πρόγραμμα για 10.000 ανέργους 30-65 ετών
Οι αμοιβές στις αργίες της Πρωτοχρονιάς
Διπλάσια αποζημίωση σε απόλυση χωρίς καμία προειδοποίηση
Πότε παίρνω σύνταξη
Προίκα 150 εκατ. του Ευρωκοινοβουλίου στο ταμείο απασχόλησης
Βιβλίο του Ι. Κουκιάδη για το εργατικό δίκαιο
Δράση των ασφαλιστικών κατά των τροχαίων
Οι προσλήψεις της εβδομάδας
Κρήτη
Τους κουρεύουν χρέη, τους σώζουν το σπίτι
Ξεκίνησε το πρόγραμμα για πρόσληψη ανέργων
3.000 Αϊ-Βασίληδες για άρρωστα παιδιά
Επίτιμος δημότης Ηρακλείου ο Κινέζος πρέσβης
Θεσσαλονίκη
Ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια από την ΕΛ.ΑΣ.
«Πολύς θόρυβος για το τίποτα η έκρηξη κοντά στα ΜΑΤ»
Ελαιόλαδο
Το λάδι πάει ταμπλό
Τουρισμός
Αγιος Βασίλης έρχεται από τη Βουλγαρία...
Αρθρα
Πίσω από το παραβάν του τρόμου και των δολοφονιών!
Ανθρώπινα
Ροζ μοναξιά παραμονή Πρωτοχρονιάς
Το παραμύθι του
Συνεντεύξεις
Ελλη, η αληθινή βασίλισσα της Βικτωρίας
Άλλες ειδήσεις
Σύνταξη με 25ετία στο Δημόσιο