Έντυπη Έκδοση

Αγιος Βασίλης έρχεται από τη Βουλγαρία...

Σωτηρία στο χειμαζόμενο ελληνικό χειμερινό τουρισμό δίνουν οι γείτονες, ενώ, την ίδια ώρα, χιλιάδες Ελληνες περνούν τα σύνορα για φθηνές διακοπές στα βουλγαρικά θέρετρα

Την ώρα που χιλιάδες Ελληνες αναζητούν λίγη χρυσόσκονη στη ζωή τους και κλείνονται στα σπίτια τους, οι Βούλγαροι, ως άλλοι Αϊ-Βασίληδες, έρχονται να ρίξουν σωσίβιο την Πρωτοχρονιά στα ξενοδοχεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Αλλά, όπως λένε εκπρόσωποι φορέων και τουριστικών πρακτορείων, επειδή τα ξενοδοχεία λειτουργούν και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.

Σε αντίθεση με άλλες προσφερόμενες υπηρεσίες τουρισμού, που πήγαν φέτος καλύτερα, η κρίση έχει χτυπήσει το χειμερινό τουρισμό, εξαιτίας της οικονομικής στενότητας των Ελλήνων τουριστών, που επέλεγαν τα τελευταία χρόνια να γιορτάσουν εκτός σπιτιού τις μέρες των Χριστουγέννων, με αποτέλεσμα ακόμα και καταλύματα στο Ζαγόρι να μην ανοίξουν. Ωστόσο, περισσότερο αισιόδοξοι είναι οι ξενοδόχοι για την Πρωτοχρονιά.

Δεν σωζόμαστε με δυο-τρεις μέρες

«Τα Χριστούγεννα στην Καβάλα δεν έχουμε τόσο μεγάλη κίνηση όσο την Πρωτοχρονιά. Τα Χριστούγεννα είχαμε πιο πολλούς Ελληνες, επειδή δεν είναι χειμερινός προορισμός, αλλά τα σημάδια της κρίσης είναι έντονα και στην πόλη μας. Τα Χριστούγεννα είχαμε πληρότητες κατά μέσον όρο γύρω στο 50% και περιμένουμε ν' ανακάμψουμε την Πρωτοχρονιά, όπου έχουμε πληρότητες γύρω στο 90%-100%, διότι έρχονται στην πόλη κυρίως γείτονες από τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Οι Βούλγαροι επιδιώκουν να περάσουν εδώ την Πρωτοχρονιά. Ομως, αν πάμε δύο ή τρεις μέρες του χρόνου καλά, δεν σωζόμαστε για το υπόλοιπο διάστημα», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης.

Χείρα σωτηρίας από τους Βούλγαρους περιμένουν και στην Πιερία, όπως μας ενημερώνει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Αφροδίτη Λέινα. Τα Χριστούγεννα ήταν διαθέσιμες γύρω στα 3.000 κλίνες, στα 45 ξενοδοχεία που λειτουργούν το χειμώνα. Στις ορεινές περιοχές, όπως το Ελατοχώρι, όπου είναι το χιονοδρομικό κέντρο, οι πληρότητες άγγιξαν το 90%, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές κυμάνθηκαν γύρω στο 10%-40%. Τα Χριστούγεννα ήρθαν πολύ λιγότεροι Ελληνες κι όσοι κατάφεραν να έρθουν κάθισαν πολύ λιγότερες μέρες. Προτίμησαν διήμερα ή και μονοήμερες εκδρομές.

Για την Πρωτοχρονιά υπάρχουν προκρατήσεις γύρω στο 55%, «ενώ θα προστεθούν και γύρω στα 800 με 1.000 κρεβάτια στην παραλιακή ζώνη, διότι οι Βούλγαροι θέλουν να κάνουν παραλιακά την Πρωτοχρονιά. Κατά 80%-90% οι Βούλγαροι προτιμούν τα παραλιακά μέρη. Γενικότερα, οι Βαλκάνιοι γείτονες μάς προτιμούν γιατί είμαστε κοντά. Βούλγαροι τουρίστες έρχονται οδικώς και για εκδρομές τα Σαββατοκύριακα».

Διαφορετική εικόνα, ανάλογα με την ποιοτική κατηγορία, παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα. Γύρω στο 80% ήταν η πληρότητα στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων στα Ιωάννινα, ενώ σε ξενοδοχεία με λιγότερα αστέρια κυμάνθηκε μεταξύ 45% και 65%.

Υπήρξαν και τουριστικά καταλύματα στους ορεινούς όγκους, όπως και στο Ζαγόρι, που δεν άνοιξαν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων του νομού Ιωαννίνων, Κώστα Βλάχο.

Η κίνηση είναι μειωμένη, λόγω της μείωσης κρατήσεων από Ελληνες.

Σαφώς καλύτερη ήταν η εικόνα στην Ευρυτανία, ωστόσο υπήρξε κι εδώ μια ελαφρά κάμψη σε σχέση με πέρυσι. Κατά τον Παναγιώτη Μαντζούφα, πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Ευρυτανίας, τα Χριστούγεννα υπήρξαν κενά δωμάτια. Υπήρξαν ακυρώσεις την τελευταία στιγμή, οι οποίες όμως δεν αναπληρώθηκαν. Τα Χριστούγεννα λοιπόν είχαν πληρότητα γύρω στο 80%-90% αλλά την Πρωτοχρονιά εκτιμάται ότι θα υπάρξει ελαφρά κάμψη κι οι τιμές θα είναι χαμηλότερες. Στην Ευρυτανία πήγαν Ελληνες κυρίως από τουριστικές περιοχές που κάνουν διακοπές το χειμώνα: από Κυκλάδες και Κρήτη, αλλά κι από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.ά.

Και στη Θράκη από Βορρά σωτηρία

Σωσίβιο από τους Βαλκάνιους γείτονες περιμένουν και στη Θράκη. «Τα Χριστούγεννα δεν ήταν ενθαρρυντικά τα πράγματα, γιατί παραδοσιακά είχαμε κόσμο κυρίως από την ελληνική αγορά. Ομως, επειδή οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι μεγάλες και οι πληρότητες ήταν μειωμένες», λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου. Ο ίδιος τονίζει ότι αυτό που παλαιότερα τους εμπόδιζε ν' αναπτυχθούν, τα «κλειστά σύνορα», πλέον έχει γίνει το συγκριτικό τους πλεονέκτημα. «Η Θράκη και ειδικά η Αλεξανδρούπολη αντλεί οξυγόνο από Βούλγαρους και Τούρκους, που είναι εισοδηματικά πάνω από το μέσο όρο στη χώρα τους. Οι πρώτοι που μας επισκέπτονται είναι οι Βούλγαροι, ακολουθούν οι Τούρκοι και έπονται οι Ρουμάνοι, οι οποίοι θέλουν να περάσουν καλά σε μια χώρα με ευρωπαϊκό περιβάλλον», τονίζει.

...και αντιστρόφως

Η άλλη πλευρά του νομίσματος δείχνει ότι τα θέρετρα των Βαλκανίων και κυρίως της Βουλγαρίας πρωτιμώνται από τους Ελληνες την περίοδο των εορτών, κυρίως επειδή είναι φθηνά και το χιόνι δεν λείπει σχεδόν ποτέ, σε αντίθεση με τα ελληνικά χιονοδρομικά, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν μεγάλη ποσότητα χιονιού την περίοδο αυτή.

Η Βουλγαρία, όπως αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία, έχει εξελιχθεί σε ιδανικό τόπο χειμερινών -και όχι μόνο- διακοπών, ισορροπώντας το κύμα των Βουλγάρων που έρχονται στη χώρα μας (κυρίως στη Β. Ελλάδα) για λίγες ημέρες εορταστικής ξεγνοιασιάς.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή Συνοριακής Αστυνομίας, Μπόικο Μποσίκοφ, στο Πρακτορείο Ειδήσεων FOCUS, περίπου 42.000 οχήματα και 130.000 επιβάτες πέρασαν τα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Η ποιοτική ανάλυση δείχνει πως περισσότεροι Ελληνες πέρασαν τις διακοπές τους στη Βουλγαρία παρά το αντίθετο (αν και στη δεύτερη περίπτωση οι αριθμοί δεν είναι αμελητέοι). Συγκεκριμένα: 24.000 οχήματα και 77.000 άτομα έφυγαν από τη χώρα μας με προορισμό τη Βουλγαρία, ενώ την αντίθετη κατεύθυνση ακολούθησαν 18.000 οχήματα και 53.000 άτομα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά τον αριθμό των οχημάτων, δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα, ούτε ουρές ούτε κυκλοφοριακή συμφόρηση και η διέλευση από τους μεθοριακούς σταθμούς Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου έγινε κανονικά.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μακεδονία και Θράκη
Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις
Τουρισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δημόσιος Τομέας
Δημόσιο: ευκαιρίες συνταξιοδότησης με 25ετία πριν τα 67
Επίορκοι
«Θα τους τα έκανα δώρο» είπε και έφυγε υπό όρους
Τοπική Αυτοδιοίκηση
«Ο ΟΑΕΔ ψάχνει δούλους και εξαφανίζει μόρια»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Τον πέρασε για αγριογούρουνο και τον γάζωσε
Διαλυτήριο κλεμμένων οχημάτων
Πιστολιές στον Αλιμο
ΣτΕ
Στο ΣτΕ για τα τσιγάρα που έκαναν «φτερά»
Εργασία & Ασφάλιση
Γίνετε γραφίστας... αυτοκινήτων
453 εκπαιδευτικοί για παιδιά Ρομά
Πρόγραμμα για 10.000 ανέργους 30-65 ετών
Οι αμοιβές στις αργίες της Πρωτοχρονιάς
Διπλάσια αποζημίωση σε απόλυση χωρίς καμία προειδοποίηση
Πότε παίρνω σύνταξη
Προίκα 150 εκατ. του Ευρωκοινοβουλίου στο ταμείο απασχόλησης
Βιβλίο του Ι. Κουκιάδη για το εργατικό δίκαιο
Δράση των ασφαλιστικών κατά των τροχαίων
Οι προσλήψεις της εβδομάδας
Κρήτη
Τους κουρεύουν χρέη, τους σώζουν το σπίτι
Ξεκίνησε το πρόγραμμα για πρόσληψη ανέργων
3.000 Αϊ-Βασίληδες για άρρωστα παιδιά
Επίτιμος δημότης Ηρακλείου ο Κινέζος πρέσβης
Θεσσαλονίκη
Ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια από την ΕΛ.ΑΣ.
«Πολύς θόρυβος για το τίποτα η έκρηξη κοντά στα ΜΑΤ»
Ελαιόλαδο
Το λάδι πάει ταμπλό
Τουρισμός
Αγιος Βασίλης έρχεται από τη Βουλγαρία...
Αρθρα
Πίσω από το παραβάν του τρόμου και των δολοφονιών!
Ανθρώπινα
Ροζ μοναξιά παραμονή Πρωτοχρονιάς
Το παραμύθι του
Συνεντεύξεις
Ελλη, η αληθινή βασίλισσα της Βικτωρίας
Άλλες ειδήσεις
Σύνταξη με 25ετία στο Δημόσιο