Έντυπη Έκδοση

Μάθε, παιδί μου, τους νόμους της πατρίδας σου

Αφηγήσεις ιστοριών με νομικό περιεχόμενο στην Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη

Στην εύλογη απορία των παιδιών «Τι τους θέλουμε τους νόμους;» βάλθηκε να απαντήσει η Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη με μια σειρά βιβλίων για παιδιά. Με την πρωτοβουλία αυτή γίνεται προσπάθεια να εισαχθούν οι αυριανοί πολίτες σε νομικές έννοιες και θεσμούς από όπου απορρέουν ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα τα οποία καθορίζουν τη ζωή τους αλλά και την πορεία του τόπου. Και αυτό γίνεται γλυκά και ευχάριστα μέσα από απλές καθημερινές ιστορίες.

Μία από αυτές, το «Ταξίδι στη χώρα της Μπανανομίας», απαντά στο παραπάνω ερώτημα. Το ομώνυμο βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε και προλογίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χ. Χρυσανθάκης, έχει ως πρωταγωνιστές τον Θέμη και τη Θέτιδα, οι οποίοι ταξιδεύουν, με την παρότρυνση της σοφής κουκουβάγιας, στη χώρα της Μπανανομίας. Μια χώρα, όπου οι κάτοικοι ζουν χωρίς νόμους και κανόνες και καθένας κάνει ό,τι θέλει με απρόβλεπτη κατάληξη.

Η διαμόρφωση ενεργών και συνειδητοποιημένων πολιτών έχει ως προϋπόθεση τη γνώση καταρχήν του Συντάγματος της χώρας τους. Ετσι, γράφτηκε και κυκλοφόρησε «Το Σύνταγμα της Ελλάδας για παιδιά» με πρόλογο του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Αλιβιζάτου και ήρωες πάντα τον Θέμη και τη Θέτιδα, που έχουν παππού τον Σόλωνα, ο οποίος τους αφηγείται διάφορες ιστορίες που έχουν να κάνουν με τα σημαντικότερα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμά μας.

Ενας μελλοντικός πολίτης πρέπει να γνωρίζει και όλα τα αδικήματα κατά της περιουσίας, κάτι που περιγράφει με εύγλωττο τρόπο το βιβλίο «Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη». Οφείλει επίσης να διαμορφώσει συνείδηση συνετού καταναλωτή. Αυτό το παραμύθι έχει τίτλο «Ψωνίζω συνετά - Δεν σκορπάω τα λεφτά». Ακόμη και για τα ταλαίπωρα προσφυγόπουλα γράφτηκε βιβλίο με τίτλο «Μικρές οδύσσειες παιδιών», το οποίο προλογίζει ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Παπαχρίστου.

Αυτές τις ημέρες κυκλοφορεί το έκτο βιβλίο της σειράς με τίτλο «Πολίτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι» της Μιλένας Αποστολάκη, το οποίο προλογίζει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ Κώστας Χρυσόγονος. Σε αυτό, ο Γιώργος, ο Θέμης και οι συμμαθητές τους οργανώνονται για να σώσουν το πάρκο της γειτονιάς τους από τα σχέδια του δημάρχου. Και τα καταφέρνουν.

Σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα επόμενα έργα της σειράς, η οποία απευθύνεται και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, προτρέποντάς τους να διαβάσουν τις ιστορίες αυτές μαζί με τα παιδιά και να συζητήσουν στη συνέχεια για τα ζητήματα που αναδεικνύονται.

Η σειρά απευθύνεται σε παιδιά του Δημοτικού, όπως επίσης στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, προτρέποντάς τους να διαβάσουν τις ιστορίες αυτές μαζί με τα παιδιά και να συζητήσουν στη συνέχεια για τα υπό διερεύνηση θέματα.

Η Παιδική Νομική βιβλιοθήκη, λόγω της πρωτοτυπίας της, έχει κινήσει το ενδιαφέρον φορέων και θεσμών όπως η UNESCO, το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο και έθεσε υπό την αιγίδα του τη σειρά, αρχής γενομένης από το «Σύνταγμα της Ελλάδας για παιδιά». 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Δημόσιες Βιβλιοθήκες
Αφηγήσεις
Παιδί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μυθιστορήματα
Βραβείο στη γενιά των 30άρηδων
Λογοτεχνία
Τα «Πορνογραφικά» του Μπορίς Βιάν
Αρχαιολογία
Δύο τα ναυάγια στα Αντικύθηρα
Αφηγήσεις
Μάθε, παιδί μου, τους νόμους της πατρίδας σου
Θέατρο
Εισβολή με Ι.Χ. στο Προεδρικό Μέγαρο!
Κριτική θεάτρου
Σώματα σε δοκιμασία σε εποχή κρίσης
Αφιέρωμα
Εβλεπε τον κόσμο από ψηλά
Κι εκείνα
Ο Μπαρενμπόιμ στο πόντιουμ
Το σινεμά έχασε τον «Πιανίστα» του
TV & Media
Αντίστροφη μέτρηση για τα ψηφιακά
Επέκταση ΑΝΤΕΝΝΑ στη Ρουμανία
Σε απόγνωση πρώην απολυμένη της ΕΡΤ
Επερώτηση στη Βουλή για τα ραδιόφωνα της περιφέρειας
Πρώτα διευθυντές και μετά ο λαουτζίκος