Έντυπη Έκδοση

ΞΕΚΙΝΑ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ

Αντίστροφη μέτρηση για τα ψηφιακά

Στο παρά πέντε, πριν εκπνεύσει το 2013, ξεκινά η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, με ανανεωμένη σύνθεση, τη διαγωνιστική διαδικασία για την αδειοδότηση δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

Μέχρι τις 30 Ιανουαρίου του 2014, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τους φακέλους συμμετοχής στην περίφημη δημοπρασία Μέχρι τις 30 Ιανουαρίου του 2014, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τους φακέλους συμμετοχής στην περίφημη δημοπρασία Υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Λουρόπουλου, η ΕΕΤΤ προχωράει λοιπόν με εσπευσμένες διαδικασίες στην αδειοδότηση του παρόχου δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης, την οποία ανακοίνωσε μέσω του Τεύχους Προκήρυξης της Δημοπρασίας για τη χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής.

Και λέμε εσπευσμένες, αφού σε λιγότερο από ένα μήνα, μέχρι τις 30 Ιανουαρίου του 2014, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τους φακέλους συμμετοχής στην περίφημη δημοπρασία.

Σ' αυτήν προβλέπεται μια άδεια πανελλαδικής εμβέλειας για τον πάροχο δικτύου (ιδιωτικά κανάλια και δημόσια τηλεόραση θα είναι μαζί) και 13 περιφερειακές.

Πιο συγκεκριμένα ο διαγωνισμός προβλέπει έναν πάροχο εθνικής εμβέλειας 4 διαύλων (αυτό σημαίνει έως και 8 κανάλια) πανελλαδικής εκπομπής και 13 περιφερειακές άδειες εμβέλειας έως 2 διαύλων.

Η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας για την εθνική άδεια έχει οριστεί από την ΕΕΤΤ έπειτα από σχετική μελέτη στα 16,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για κάθε περιφερειακή στα 1,9 εκατομμύριο ευρώ.

Σύμβαση 15 χρόνων

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 15 χρόνια, ενώ με το διαγωνισμό αυτό θα ολοκληρωθεί η μετάβαση της χώρας μας στην ψηφιακή τηλεόραση και θα προχωρήσει η απόδοση του ψηφιακού μερίσματος για διαδικτυακή χρήση.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΕΕΤΤ που δίνεται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η υποβολή των φακέλων με τις αιτήσεις συμμετοχής θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τις 30/1/2014, η ανακοίνωση για τους συμμετέχοντες που θα επιλεγούν θα γίνει στις 5/2/2014, οι ενστάσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 13.00 της 7ης/2/2014, η απόφαση της ΕΕΤΤ για τις ενστάσεις θα δημοσιευθεί στις 11/2/2014 και η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα γίνει τελικά στις 28/2/2014.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι προβλέψεις για το ποια εταιρεία έχει πλεονέκτημα για να πάρει στα χέρια της το εθνικό ψηφιακό μονοπώλιο επιβεβαιώνεται απόλυτα για ακόμη μία φορά. Ο χρόνος στενεύει επικίνδυνα και μόνο η εταιρεία των ιδιωτικών καναλαρχών, Digea (μέσω της οποίας θα εξυπηρετηθεί και η ΝΕΡΙΤ), όχι μόνο θα συμμετάσχει πρώτη και καλύτερη στο διαγωνισμό, αλλά έχει ήδη την υποδομή και την τεχνογνωσία.

Οπερ σημαίνει πως είναι από τώρα έτοιμη να προχωρήσει έγκαιρα στο χρονοδιάγραμμα για το σβήσιμο του αναλογικού σήματος ανά περιοχή. Ας μην ξεχνάμε πως η ψηφιακή μετάβαση στα 156 σημεία του χάρτη της ΕΕΤΤ πρέπει να αρχίσει ουσιαστικά από την άνοιξη του 2014 και να ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Μένει να δούμε τι θα συμβεί με τους μεγάλους «ανταγωνιστές» της Digea, τον ΟΤΕ και τη Forthnet, που αναμένεται -αν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή- να συμμετάσχουν επίσης στο διαγωνισμό.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
TV & Media
Τηλεοπτικοί σταθμοί
Αδειοδοτήσεις
Ψηφιακά Μέσα
Σχετικά θέματα: TV & Media
Επέκταση ΑΝΤΕΝΝΑ στη Ρουμανία
Σε απόγνωση πρώην απολυμένη της ΕΡΤ
Επερώτηση στη Βουλή για τα ραδιόφωνα της περιφέρειας
Πρώτα διευθυντές και μετά ο λαουτζίκος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μυθιστορήματα
Βραβείο στη γενιά των 30άρηδων
Λογοτεχνία
Τα «Πορνογραφικά» του Μπορίς Βιάν
Αρχαιολογία
Δύο τα ναυάγια στα Αντικύθηρα
Αφηγήσεις
Μάθε, παιδί μου, τους νόμους της πατρίδας σου
Θέατρο
Εισβολή με Ι.Χ. στο Προεδρικό Μέγαρο!
Κριτική θεάτρου
Σώματα σε δοκιμασία σε εποχή κρίσης
Αφιέρωμα
Εβλεπε τον κόσμο από ψηλά
Κι εκείνα
Ο Μπαρενμπόιμ στο πόντιουμ
Το σινεμά έχασε τον «Πιανίστα» του
TV & Media
Αντίστροφη μέτρηση για τα ψηφιακά
Επέκταση ΑΝΤΕΝΝΑ στη Ρουμανία
Σε απόγνωση πρώην απολυμένη της ΕΡΤ
Επερώτηση στη Βουλή για τα ραδιόφωνα της περιφέρειας
Πρώτα διευθυντές και μετά ο λαουτζίκος