Έντυπη Έκδοση

Μεταμοσχεύσεις: αν δεν αρνηθείς εγγράφως, γίνεσαι αυτόματα δωρητής οργάνων

Εν δυνάμει δωρητές οργάνων θα γίνονται πλέον όλοι οι θανόντες ενήλικοι πολίτες, με «εικαζόμενη συναίνεση» εφόσον δεν έχουν δηλώσει όσο ζούσαν την αντίθεσή τους.

Επίσης, «ανοίγει» ο κύκλος των προσώπων που θα μπορούν να προσφέρουν εν ζωή όργανο για μεταμόσχευση, όπως προβλέπει το προσχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο και θα συζητηθεί από αρχές Απριλίου.

Οπως προβλέπει το προσχέδιο νόμου, «θα τηρείται αρχείο όπου θα καταχωρίζονται οι δηλώσεις των πολιτών περί αντίθεσής τους στην αφαίρεση οργάνων τους μετά θάνατον. Κάθε ενήλικος πολίτης μπορεί να αποστέλλει στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων σχετική δήλωσή του, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής».

Σημειώνεται ότι για τη δήλωση αυτή δεν απαιτείται συγκεκριμένος τύπος, αρκεί να συνάγεται ρητά και αβίαστα η ακριβής βούληση του προσώπου, ενώ η δήλωση είναι ελεύθερα ανακλητή. Η ανάκληση γίνεται με νεότερη δήλωση ανάκλησης, η οποία αποστέλλεται ομοίως στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Στη συνέχεια η αρχική δήλωση διαγράφεται από το αρχείο και θεωρείται ως μη γενόμενη.

Οσον αφορά την αφαίρεση οργάνων από ζώντα δότη, επιτρέπεται μόνον όταν πρόκειται να γίνει μεταμόσχευση στο σύζυγό του, σε ασθενή με τον οποίο ο δότης συνδέεται με το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, σε συγγενή μέχρι και τον τέταρτο βαθμό εξ αίματος σε ευθεία ή πλάγια γραμμή (γονείς, παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα, αδέλφια, ξαδέλφια, ανίψια, θείοι), σε συγγενή μέχρι το δεύτερο βαθμό εξ αγχιστείας (γονείς και αδέλφια συζύγου), καθώς και «σε πρόσωπο με το οποίο έχει προσωπική σχέση και συνδέεται συναισθηματικά».

Για την τελευταία περίπτωση, σύμφωνα με το προσχέδιο, θα απαιτείται άδεια με δικαστική απόφαση, που εκδίδεται κατόπιν ελέγχου όλων των προϋποθέσεων αφαίρεσης οργάνου από ζώντα πρόσωπο και επιπλέον της ψυχικής υγείας του δυνητικού δότη, της προσωπικής σχέσης και του συναισθηματικού δεσμού του με τον υποψήφιο λήπτη, όπως και την ανιδιοτέλεια της προσφοράς.

Σημειώνεται ότι ειδικά στην περίπτωση που σύζυγος ή συγγενής, με βαθμό συγγένειας ως άνω, ασθενούς που χρήζει μεταμόσχευσης επιθυμούν να κάνουν δωρεά του αναγκαίου οργάνου, αλλά δεν υπάρχει ιστοσυμβατότητα, πραγματοποιείται η αφαίρεση του οργάνου και ταυτόχρονα ο ασθενής προτάσσεται στην κατάταξη στο Εθνικό Μητρώο.

Τέλος, με το άρθρο 15 ορίζεται ότι οι μεταμοσχεύσεις ιστών και οργάνων διενεργούνται «αποκλειστικά σε ειδικά προς τούτο οργανωμένες μονάδες, τις "Μονάδες Μεταμόσχευσης" νοσηλευτικών ιδρυμάτων ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Σχετικά θέματα: Υγεία
Επίσχεση εργασίας στο ΕΚΑΒ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Πυρηνικά
«Το χρήμα στο λαιμό σας»
Πάρκο Φαληρικού Δέλτα
Πάρκο 1.000 στρεμμ. στο Φάληρο
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Στρατός νονών
Νομοσχέδιο υπέρ των ζώων
Για μια πιο «ανθρώπινη» ζωή
Υγεία
Επίσχεση εργασίας στο ΕΚΑΒ
Μεταμοσχεύσεις: αν δεν αρνηθείς εγγράφως, γίνεσαι αυτόματα δωρητής οργάνων
ΧΥΤΑ Κερατέας
Μετρούν πληγές στην Κερατέα
Δήμος Θεσσαλονίκης
«Δεν γίνεται να πληρώνουμε 280 ευρώ τον τόνο, τα σκουπίδια»
Ολυμπία Οδός
Εφιάλτης για δύο χωριά οι κατολισθήσεις
Υπουργείο Υποδομών
Υποσχέσεις για αποζημιώσεις στο Σαράντι
Οδικό δίκτυο
Υπόμνημα στις Βρυξέλλες οι «δεν πληρώνω»
Ναυτιλία
Στο σκαμνί 25 ναυτεργάτες γιατί συμμετείχαν σε απεργία
Υπουργείο Εσωτερικών
Με ηλεκτρονική υπογραφή συναλλαγές με το Δημόσιο
Δίκη Σεϊσίδη
Μέσα τα ΕΚΑΜ κι απ' έξω τα ΜΑΤ, στη δίκη Σεϊσίδη
Εκπαίδευση
Νέο Λύκειο με κατεύθυνση το 1970
Διάρθρωση και λειτουργία των τριών τάξεων
Μεγάλη πορεία
Το υπ. Παιδείας απαντά