Έντυπη Έκδοση

Στάση χορηγήσεων

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΥΣΧΕΡΑΙΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΡΕΠΟΣ

ΣΤΕΝΕΥΕΙ ο κλοιός της ρευστότητας γύρω από τα ταμεία των ελληνικών τραπεζών. Η έκδοση των πενταετών ομολόγων από το ελληνικό Δημόσιο δεν στάθηκε ικανή να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις αγορές για τη χώρα μας.

«Η κατάσταση για μερικές ελληνικές τράπεζες γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη από πλευράς ρευστότητας όσο η αναταραχή στην ελληνική αγορά ομολόγων συνεχίζεται» τονίζει στην «Οικονομία» τραπεζικός αναλυτής μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας. Την αύξηση του «ρίσκου της χώρας» υποδηλώνει η περαιτέρω διεύρυνση των ελληνικών spreads (διαφορά επιτοκίων από τα γερμανικά ομόλογα) στα επίπεδα της προ ΟΝΕ εποχής. Τα νέα επίπεδα ρεκόρ των ελληνικών CDS έχουν κλείσει προς το παρόν την πόρτα των αγορών χονδρικής στις ελληνικές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι τα CDS (Credit Default Swaps) είναι κάτι σαν πιστοποιητικά που αγοράζει κανείς για να προφυλαχθεί από ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας. Η Ελλάδα είχε το 6ο ακριβότερο πενταετές CDS στον κόσμο την περασμένη Πέμπτη διεθνώς με βάση την τιμολόγησή τους στο Bloomberg. Η αγορά, δηλαδή, «θεωρούσε» ότι μόνο η Ουκρανία, η Βενεζουέλα, η Αργεντινή, η Ισλανδία και το Ντουμπάι είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας απ' ό,τι η Ελλάδα.

Ομως, το αυξημένο ρίσκο της χώρας δυσχεραίνει όλο και περισσότερο τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τη διατραπεζική αγορά ρέπος. Κατ' άλλους τραπεζίτες η συγκεκριμένη αγορά έχει παγώσει και κατ' άλλους είναι μεν ανοικτή αλλά για μικρά ποσά και βραχύβιες διάρκειες, π.χ. ημέρας ή εβδομάδας.

Η αγορά ρέπος εμφανίζει τάσεις αρρυθμίας εδώ και πολύ καιρό. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με το χαμηλό επιτόκιο δανεισμού, εξηγεί τη στροφή των ελληνικών τραπεζών στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ με ενέχυρο κρατικά ομόλογα και χρεόγραφα τιτλοποιήσεων.

Το σήμα από την κεντρική τράπεζα για μείωση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ πριν από λίγους μήνες έφερε εκ νέου στο προσκήνιο την αγορά ρέπος αλλά σε χειρότερες συνθήκες.

Οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι είχαν δανειστεί κάπου 48 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ στο τέλος του 2009, με προοπτική να μειώσουν σταδιακά την έκθεσή τους κοντά στα 30 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010. Ενα μέρος της διαφοράς των 18 δισ. ευρώ πρέπει να το αναπληρώσουν δανειζόμενες στην αγορά ρέπος, που είτε έχει παγώσει είτε δίνει πολύ μικρά περιθώρια δανεισμού στις ελληνικές τράπεζες υπό τις σημερινές συνθήκες. Επομένως, είναι δύσκολο να αναπληρώσει αυτά τα λεφτά.

Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι έχουν λήξεις στη διατραπεζική αγορά που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ, με μέγιστη διάρκεια τους 6 μήνες και μέση διάρκεια 3 με 4 μήνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Αυτό μεταφράζεται σε ανάγκες ανακύκλωσης ποσών ύψους 5 με 7 δισ. ευρώ μηνιαίως, σε μια αγορά που υπολειτουργεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Παρ' ότι οι λήξεις των χρεογράφων που έχουν εκδώσει οι μεγάλες τράπεζες στην αγορά χονδρικής είναι μικρές, η αδυναμία νέου δανεισμού υπό τις σημερινές συνθήκες καθιστά την αναπλήρωση ακόμη κι αυτών των ποσών δύσκολη με τα σημερινά δεδομένα. Οι συνολικές λήξεις των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών ανέρχονται σε 5,2 δισ. ευρώ περίπου κατά τη διάρκεια του 2010.

Τραπεζίτες και αναλυτές θεωρούν ότι οι καταθέσεις είτε θα παραμείνουν στάσιμες είτε θα μειωθούν το 2010, οπότε μία ακόμη πηγή χρηματοδότησης των τραπεζών θα στερέψει.

Στις σημερινές περιστάσεις, το άνοιγμα των αγορών ρέπος και χονδρικής αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την εύρυθμη λειτουργία των ελληνικών τραπεζών, εφόσον η ΕΚΤ δεν αλλάζει στάση στο θέμα της χρηματοδότησής τους και ο κίνδυνος μιας νέας υποβάθμισης της χώρας από τη Moody's που θα την κατέβαζε στην κατηγορία Β', παραμένει.

Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά χρεόγραφα δεν θα γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ για χρηματοδότηση αν η Ελλάδα υποβαθμιστεί στην κατηγορία Β' από τη Moody's.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογική πολιτική
Ποιους καίει η νέα φοροκλίμακα
Ασφαλιστικό
Μικροί πόροι από πολλές πηγές στον κουμπαρά του ασφαλιστικού
Ανεργία & απασχόληση
Αγνοούνται 3 δισ. ευρώ επιδοτήσεων
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Πράσινη ανάπτυξη με... πετρελαιοκίνητα Ι.Χ.
Στατιστικά στοιχεία
Γκρίζες ζώνες βλέπουν και σήμερα οι Ευρωπαίοι σε ελληνικά στοιχεία
Η νέα ΕΣΥΕ υπό την εποπτεία της Βουλής
Ευθύνες και στην ΤτΕ
Αγορά ακινήτων
Στα αζήτητα παραμένουν τα επαγγελματικά ακίνητα
Επαυλη σε τιμή ευκαιρίας
Αντικίνητρο σήμερα τα ενοίκια του Δημοσίου
Ακρίβεια
Ζητείται διαφάνεια στο λιανεμπόριο
Πρωταθλητές στην ακρίβεια
Πολυεθνική αισχροκέρδεια στην Ελλάδα
Apple
Το... μαγικό μήλο της τεχνολογίας και του μάρκετινγκ
Αντιγραφή καταγγέλλει η Fujitsu
iPad: «Αυτό το πράγμα» δεν είναι ένα νέο gadget, είναι μια νέα ιδέα
Διεθνή
Αντιδρούν τα λόμπι του χρήματος
Οι καταθέσεις στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων
Τράπεζες
Στάση χορηγήσεων
Λουκέτο "Ασπίς"
Η Ασπίς ψάχνει τη Θέμιδα
Πώς παίζεται το στοίχημα "Ελλάδα"
Ενα βήμα πριν την πιστωτική ασφυξία
Επιβιώνουν με τεχνητή αναπνοή
Τα παράδοξα στο παιχνίδι με τα ομόλογα
Απόδοση 45,7% σε 3 εβδομάδες!
Εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία
Οι παλιοί γνώριμοι επανήλθαν
«Κολλημένοι» με τις προθεσμιακές
Ανελέητο κυνήγι των «γουρουνιών»
Υπουργείο Εργασίας
Κοινωνική πολιτική μόνο με δανεικά το 2010
Αγρότες
Η έλλειψη του μητρώου παγώνει τις επιδοτήσεις
Μικροκαλλιεργητές και διπλοαπασχολούμενοι
Η μεγάλη φυγή από την ύπαιθρο
Χρηματιστήριο Αθηνών
Τα μετρητά φέρνουν και τις ευκαιρίες
Πάνω το spread των ομολόγων, κάτω οι δείκτες του Χ.Α.
Αγορές
Αρκούδες βγήκαν παγανιά
Σήμα για πώληση μετοχών από τη Morgan Stanley
Κερδοσκόποι
Το... αντιπαράδειγμα της ουγγρικής οικονομίας
Αυτοκινητοβιομηχανία
Η μικρή Ολλανδέζα αγόρασε την SAAB
Σύντομα
500.000 ευρώ για την Αϊτή