Έντυπη Έκδοση

Απόδοση 45,7% σε 3 εβδομάδες!

Το σορτάρισμα μετοχών, ομολόγων και οι αγορές των ελληνικών CDS (Credit Default Swaps) είναι οι προσφιλέστερες μορφές σπεκουλαρίσματος των hedge funds και άλλων επενδυτικών οχημάτων του εξωτερικού εναντίον της χώρας.

Οσοι εφάρμοσαν τις κλασικές τακτικές έβγαλαν μεγάλες αποδόσεις σε διάστημα λίγων εβδομάδων, όπως δείχνουν τα παρακάτω παραδείγματα:

1 Σορτάρισμα τραπεζικών μετοχών

Ο δανεισμός δεικτοβαρών τραπεζικών μετοχών και η εν συνεχεία ανοικτή πώλησή τους στη Σοφοκλέους, με σκοπό να αγοραστούν αργότερα σε χαμηλότερες τιμές και να παντελονιαστεί η διαφορά, είναι ο κλασικός τρόπος.

Στις 7 Ιανουαρίου η μετοχή της Εθνικής ήταν στα 19,60 ευρώ και της Alpha Bank στα 8,84 ευρώ. Οποιο ξένο fund ή τρίτος δανειζόταν μισό εκατομμύριο μετοχές των δύο ελληνικών τραπεζών με ετήσιο επιτόκιο 4,5% και τις πουλούσε ανοιχτά στην αγορά θα μπορούσε να τις επαναγοράσει, π.χ. 21 μέρες αργότερα, στις 28 Ιανουαρίου, και να βγάλει μια πολύ καλή απόδοση. Στις 28/1 η μετοχή της Εθνικής είχε υποχωρήσει στα 15,25 ευρώ και της Alpha Bank στα 6,48 ευρώ.

Αν το ίδιο fund που τις είχε σορτάρει στις 7 Ιανουαρίου αποφάσιζε να κλείσει τη θέση του στις 28 Ιανουαρίου θα αποκόμιζε κέρδος 2,139 εκατ. ευρώ στην Εθνική, ήτοι καθαρή απόδοση 21,8% περίπου. Το κέρδος από το σορτάρισμα της Alpha Bank θα ήταν ίσο με 1,164 εκατ. ευρώ και η απόδοση 26,3% μέσα σε 3 εβδομάδες.

2 Σορτάρισμα ομολόγων, αγορές CDS

Οι ανοιχτές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων και η αγορά των ελληνικών CDS αποτελούν τον πιο προσφιλή τρόπο στοιχήματος εναντίον της χώρας. Προϋπόθεση για να βγουν λεφτά είναι να επιδεινωθεί το κλίμα και να ανοίξουν τα ελληνικά spreads. Το παράδειγμα που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικό:

Το ελληνικό ομόλογο που λήγει το 2014, είχε τιμολογηθεί στο 102,98 στις 7 Ιανουαρίου. Η τιμή του ίδιου ομολόγου είχε πέσει στο 95,80 στις 28 Ιανουαρίου. Αν, λοιπόν, κάποιος δανειζόταν και πουλούσε ανοιχτά το συγκεκριμένο ομόλογο ονομαστικής αξίας 10 εκατ. ευρώ περίπου στις 7 Ιανουαρίου συν την υπόθεση ότι ο δανειστής θα του κρατούσε ενέχυρο το 15% της αξίας (haircut), δηλαδή 1,5 εκατ. ευρώ, θα αποκόμιζε καθαρό κέρδος 686.000 ευρώ περίπου στις 28 Ιανουαρίου, που θα το επαναγόραζε για να κλείσει τη θέση του. Αυτό μεταφράζεται σε απόδοση 45,7% (686.000 ευρώ/1,5 εκατ. ευρώ) στα λεφτά όταν έβαλε τις προηγούμενες 3 εβδομάδες, σύμφωνα με τραπεζίτη.

Σπέκουλα γίνεται επίσης μέσω των ελληνικών CDS (ασφάλιστρα κινδύνου). Στις 7 Ιανουαρίου ο αγοραστής ενός ελληνικού CDS που παρέχει προστασία έναντι ενδεχόμενης στάσης πληρωμών του Δημοσίου στα 5ετή κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 10 εκατ. ευρώ, θα πλήρωνε 251.000 ευρώ, αφού το ασφάλιστρο (spread) βρισκόταν στις 251 μονάδες βάσης (2,51%).

Στις 18 Ιανουαρίου το ασφάλιστρο του ίδιου CDS είχε ανέβει στις 390 μονάδες βάσης. Αν, λοιπόν, πουλούσε το CDS θα αποκόμιζε κέρδος 30.000 ευρώ ανά συμβόλαιο, που μεταφράζεται σε απόδοση 12% περίπου για το διάστημα που μεσολάβησε.

3 Ποντάρισμα στο άνοιγμα του spread έναντι της Γερμανίας

Ενας πιο συντηρητικός τρόπος για να εκφράσει κάποιος την άποψη ότι το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών θα αυξηθεί είναι να σορτάρει ελληνικά ομόλογα αγοράζοντας ταυτόχρονα γερμανικά ίδιας περίπου διάρκειας.

Στη προκειμένη περίπτωση το spread του τρέχοντος ελληνικού ομολόγου που λήγει το 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό βρισκόταν στις 224 μονάδες βάσης στις 7 Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι μία ποσοστιαία μονάδα ισούται με 100 μονάδες βάσης. Το ίδιο spread είχε διαμορφωθεί στις 440 μονάδες βάσης στις 28 Ιανουαρίου, δηλαδή 216 μονάδες βάσης πάνω σε σχέση με 3 εβδομάδες πριν.

Κάποιος που είχε πουλήσει ανοιχτά τα ανωτέρω ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 10 εκατ. ευρώ και είχε αγοράσει γερμανικά στις 7 Ιανουαρίου, και έκλεινε τη θέση του στις 28 Ιανουαρίου, επαναγοράζοντας τα ελληνικά και πουλώντας τα γερμανικά, θα αποκόμιζε κέρδος ύψους 1,08 εκατ. ευρώ περίπου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Σχετικά θέματα: Πώς παίζεται το στοίχημα "Ελλάδα"
Ενα βήμα πριν την πιστωτική ασφυξία
Επιβιώνουν με τεχνητή αναπνοή
Τα παράδοξα στο παιχνίδι με τα ομόλογα
Εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία
Οι παλιοί γνώριμοι επανήλθαν
«Κολλημένοι» με τις προθεσμιακές
Ανελέητο κυνήγι των «γουρουνιών»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογική πολιτική
Ποιους καίει η νέα φοροκλίμακα
Ασφαλιστικό
Μικροί πόροι από πολλές πηγές στον κουμπαρά του ασφαλιστικού
Ανεργία & απασχόληση
Αγνοούνται 3 δισ. ευρώ επιδοτήσεων
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Πράσινη ανάπτυξη με... πετρελαιοκίνητα Ι.Χ.
Στατιστικά στοιχεία
Γκρίζες ζώνες βλέπουν και σήμερα οι Ευρωπαίοι σε ελληνικά στοιχεία
Η νέα ΕΣΥΕ υπό την εποπτεία της Βουλής
Ευθύνες και στην ΤτΕ
Αγορά ακινήτων
Στα αζήτητα παραμένουν τα επαγγελματικά ακίνητα
Επαυλη σε τιμή ευκαιρίας
Αντικίνητρο σήμερα τα ενοίκια του Δημοσίου
Ακρίβεια
Ζητείται διαφάνεια στο λιανεμπόριο
Πρωταθλητές στην ακρίβεια
Πολυεθνική αισχροκέρδεια στην Ελλάδα
Apple
Το... μαγικό μήλο της τεχνολογίας και του μάρκετινγκ
Αντιγραφή καταγγέλλει η Fujitsu
iPad: «Αυτό το πράγμα» δεν είναι ένα νέο gadget, είναι μια νέα ιδέα
Διεθνή
Αντιδρούν τα λόμπι του χρήματος
Οι καταθέσεις στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων
Τράπεζες
Στάση χορηγήσεων
Λουκέτο "Ασπίς"
Η Ασπίς ψάχνει τη Θέμιδα
Πώς παίζεται το στοίχημα "Ελλάδα"
Ενα βήμα πριν την πιστωτική ασφυξία
Επιβιώνουν με τεχνητή αναπνοή
Τα παράδοξα στο παιχνίδι με τα ομόλογα
Απόδοση 45,7% σε 3 εβδομάδες!
Εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία
Οι παλιοί γνώριμοι επανήλθαν
«Κολλημένοι» με τις προθεσμιακές
Ανελέητο κυνήγι των «γουρουνιών»
Υπουργείο Εργασίας
Κοινωνική πολιτική μόνο με δανεικά το 2010
Αγρότες
Η έλλειψη του μητρώου παγώνει τις επιδοτήσεις
Μικροκαλλιεργητές και διπλοαπασχολούμενοι
Η μεγάλη φυγή από την ύπαιθρο
Χρηματιστήριο Αθηνών
Τα μετρητά φέρνουν και τις ευκαιρίες
Πάνω το spread των ομολόγων, κάτω οι δείκτες του Χ.Α.
Αγορές
Αρκούδες βγήκαν παγανιά
Σήμα για πώληση μετοχών από τη Morgan Stanley
Κερδοσκόποι
Το... αντιπαράδειγμα της ουγγρικής οικονομίας
Αυτοκινητοβιομηχανία
Η μικρή Ολλανδέζα αγόρασε την SAAB
Σύντομα
500.000 ευρώ για την Αϊτή