Έντυπη Έκδοση

Ανελέητο κυνήγι των «γουρουνιών»

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ ΑΚΟΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ ΚΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας αναρριχήθηκαν κι άλλο φθάνοντας σε ελάχιστο χρόνο πάνω από το 7% -παρασέρνοντας μάλιστα ανοδικά, αν και σε μικρότερο βαθμό, τα επιτόκια κι άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών- η αίσθηση και η φημολογία μιας έντεχνα καλλιεργούμενης κερδοσκοπίας σε βάρος όχι μόνον της Ελλάδος αλλά του ευρώ και της ευρωζώνης συνολικά, κατέστη πρόδηλη βεβαιότητα.

Εγινε μάλιστα στόχος καταγγελίας από τον έλληνα και τον ισπανό πρωθυπουργό στη συνδιάσκεψη του Νταβός. Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου δεν δίστασε να καταδείξει και την πηγή προέλευσης των κερδοσκοπικών φημών, αναφερόμενος στο δημοσίευμα των «Financial Times» περί της δήθεν ανεπιτυχούς προσπάθειας της Ελλάδας να δανειστεί 25 δισ. από την Κίνα, με αντάλλαγμα την μερική ή ολική πώληση της Εθνικής (φήμη η οποία είχε αμέσως διαψευστεί τόσο από την ελληνική πλευρά, όσο και από την κινεζική και την μεσολαβούσα Goldman Sachs). Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και ο γνωστός καθηγητής Νουριέλ Ρουμπίνι στο CNBC, λέγοντας πως «η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει, δεν βλέπετε ότι θέλουν να πάνε στην Κίνα να δανειστούν;» Η διαφορά στη περίπτωση του Ρουμπίνι είναι πως είχε συμπληρωματικά πει πως « τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη με την Ελλάδα να απειλεί να αποσταθεροποιήσει την ευρωζώνη, είναι ανάλογα με εκείνα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ»!

Ενώ, όμως, είναι προφανές πως η Γερμανία τηρεί σκληρή στάση στο θέμα -ταυτόσημη με αυτή της ελληνικής κυβέρνησης η οποία δηλώνει πως δεν ζητά από κανέναν βοήθεια και πως θα αντιμετωπίσει μόνη τα προβλήματά της- οι Βρυξέλλες εμφανίζουν τάση διαφοροποίησης. Ο επίτροπος Αλμούνια απέκλεισε κατηγορηματικά την περίπτωση η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, να χρεοκοπήσει ή να εξέλθει από την ΟΝΕ και το ευρώ. Πιο σημαντικές, ωστόσο, ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος δήλωσε πως «η οικονομική πολιτική μιας χώρας-μέλους δεν είναι εθνικού αλλά και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Νομίζω πως ο καλύτερος τώρα τρόπος να βοηθηθεί η Ελλάδα είναι να σεβασθεί τις υποχρεώσεις που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό δεν συνέβη και τώρα πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτή της την προσπάθεια. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύτηκε ξεκάθαρα σε αυτή την κατεύθυνση. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα, αλλά πρέπει και η Ελλάδα να διατηρήσει την αλληλεγγύη της προς τις λοιπές χώρες-μέλη σεβόμενη το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Στο στόχαστρο

Είναι, εντούτοις, καθαρό πως η περίπτωση της Ελλάδας δεν αντιμετωπίζεται πλέον σαν μία εθνική κρίση και έχει συνειδητοποιηθεί πως στο στόχαστρο των αγορών και των ανταγωνιστών βρίσκονται άλλες τέσσερις τουλάχιστον ευρωπαϊκές οικονομίες, τα λεγόμενα «γουρούνια» (PIGS από τα αρχικά των Πορτογαλίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Ισπανίας). Λέμε τουλάχιστον, γιατί στη πραγματικότητα υπάρχει και η βρετανική οικονομία (εντός Ε.Ε. αλλά εκτός ΟΝΕ), η οποία επίσης δοκιμάζεται σκληρά εξαιτίας της δεινής κατάστασης του χρηματοπιστωτικού τομέα της και της ύφεσης στην οποία παραμένει.

Ο κίνδυνος που απειλεί τη Βρετανία φαίνεται από την πρόσφατη εκτίμηση της Standard & Poors ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας δεν συγκαταλέγεται πλέον στην κατηγορία των «σταθερών και χαμηλού κινδύνου» χρηματοπιστωτικών συστημάτων, καθώς επίσης από τη δήλωση-προτροπή προς τους επενδυτές του Bill Gros, προέδρου του μεγαλύτερου ομολογιακού αμοιβαίου στον κόσμο (PIMCO), «να αποφύγουν οπωσδήποτε τη Βρετανία, τα ομόλογα της οποίας κάθονται πάνω σε ένα κρεβάτι από νιτρογλυκερίνη» και πως «το υψηλό της χρέος μαζί με το δυναμικό υποτίμησης της στερλίνας αποτελούν υψηλούς κινδύνους για τους επενδυτές ομολόγων».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Πώς παίζεται το στοίχημα "Ελλάδα"
Ενα βήμα πριν την πιστωτική ασφυξία
Επιβιώνουν με τεχνητή αναπνοή
Τα παράδοξα στο παιχνίδι με τα ομόλογα
Απόδοση 45,7% σε 3 εβδομάδες!
Εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία
Οι παλιοί γνώριμοι επανήλθαν
«Κολλημένοι» με τις προθεσμιακές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογική πολιτική
Ποιους καίει η νέα φοροκλίμακα
Ασφαλιστικό
Μικροί πόροι από πολλές πηγές στον κουμπαρά του ασφαλιστικού
Ανεργία & απασχόληση
Αγνοούνται 3 δισ. ευρώ επιδοτήσεων
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Πράσινη ανάπτυξη με... πετρελαιοκίνητα Ι.Χ.
Στατιστικά στοιχεία
Γκρίζες ζώνες βλέπουν και σήμερα οι Ευρωπαίοι σε ελληνικά στοιχεία
Η νέα ΕΣΥΕ υπό την εποπτεία της Βουλής
Ευθύνες και στην ΤτΕ
Αγορά ακινήτων
Στα αζήτητα παραμένουν τα επαγγελματικά ακίνητα
Επαυλη σε τιμή ευκαιρίας
Αντικίνητρο σήμερα τα ενοίκια του Δημοσίου
Ακρίβεια
Ζητείται διαφάνεια στο λιανεμπόριο
Πρωταθλητές στην ακρίβεια
Πολυεθνική αισχροκέρδεια στην Ελλάδα
Apple
Το... μαγικό μήλο της τεχνολογίας και του μάρκετινγκ
Αντιγραφή καταγγέλλει η Fujitsu
iPad: «Αυτό το πράγμα» δεν είναι ένα νέο gadget, είναι μια νέα ιδέα
Διεθνή
Αντιδρούν τα λόμπι του χρήματος
Οι καταθέσεις στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων
Τράπεζες
Στάση χορηγήσεων
Λουκέτο "Ασπίς"
Η Ασπίς ψάχνει τη Θέμιδα
Πώς παίζεται το στοίχημα "Ελλάδα"
Ενα βήμα πριν την πιστωτική ασφυξία
Επιβιώνουν με τεχνητή αναπνοή
Τα παράδοξα στο παιχνίδι με τα ομόλογα
Απόδοση 45,7% σε 3 εβδομάδες!
Εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία
Οι παλιοί γνώριμοι επανήλθαν
«Κολλημένοι» με τις προθεσμιακές
Ανελέητο κυνήγι των «γουρουνιών»
Υπουργείο Εργασίας
Κοινωνική πολιτική μόνο με δανεικά το 2010
Αγρότες
Η έλλειψη του μητρώου παγώνει τις επιδοτήσεις
Μικροκαλλιεργητές και διπλοαπασχολούμενοι
Η μεγάλη φυγή από την ύπαιθρο
Χρηματιστήριο Αθηνών
Τα μετρητά φέρνουν και τις ευκαιρίες
Πάνω το spread των ομολόγων, κάτω οι δείκτες του Χ.Α.
Αγορές
Αρκούδες βγήκαν παγανιά
Σήμα για πώληση μετοχών από τη Morgan Stanley
Κερδοσκόποι
Το... αντιπαράδειγμα της ουγγρικής οικονομίας
Αυτοκινητοβιομηχανία
Η μικρή Ολλανδέζα αγόρασε την SAAB
Σύντομα
500.000 ευρώ για την Αϊτή