Έντυπη Έκδοση

Τα μετρητά φέρνουν και τις ευκαιρίες

ΚΑΘΩΣ Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ, ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ

ΜΕ ΤΟΝ τραπεζικό κλάδο να παραμένει σε στενωπό το επόμενο διάστημα, αρκετοί ξένοι και εγχώριοι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους σε μετοχές εταιρειών από άλλους χρηματιστηριακούς κλάδους.

Σε περιβάλλον υψηλού κόστους δανεισμού και αναχρηματοδότησης-εξυπηρέτησης υποχρεώσεων, εταιρείες με «γεμάτο ταμείο» και επαναλαμβανόμενη κερδοφορία συγκαταλέγονται ανάμεσα στις υποψήφιες επιλογές μακροπρόθεσμων επενδυτών που εκτιμούν πως αρχίζουν να διαμορφώνονται ελκυστικές αποτιμήσεις για επενδύσεις που μπορούν να αποδώσουν σε βάθος χρόνου.

Ακόμη και στα πιο εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον της εθνικής οικονομίας επιχειρηματικοί όμιλοι με θετικές ταμειακές ροές, ευχέρεια πληρωμής τόκων, διαπραγματευτική ικανότητα με τις τράπεζες και κέρδη που κάθε χρόνο αρκούν για μέρισμα στους μετόχους, εκτιμάται πως θα αποδειχθούν πιο ανθεκτικές τα επόμενα δύο-τρία χρόνια.

Με το Δημόσιο να δανείζεται με επιτόκια της τάξης του 6-7% και το κόστος αναχρηματοδότησης των επιχειρήσεων να φτάνει ακόμη και το 10%, ο υπερδανεισμός των περισσότερων εισηγμένων εταιρειών (συνολικές υποχρεώσεις της τάξης των 75 δισ. ευρώ το 2009) αποτελεί θηλιά στην... επιβίωσή τους.

Ωστόσο, με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου του 2009 φαίνεται πως λίγες επιχειρήσεις με υψηλό δανεισμό καταφέρνουν να τα βγάζουν πέρα, καθώς πραγματοποιούν υψηλό τζίρο, συντηρούν σε ικανοποιητικό επίπεδο το περιθώριο κέρδους και μέχρι τώρα αποπληρώνουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση από χρηματοοικονομική άποψη, καθώς έχουν υψηλά διαθέσιμα σε βαθμό που και οι ίδιες οι τράπεζες τις «παρακαλάνε» να τις αναχρηματοδοτήσουν.

*Για παράδειγμα, η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ, οι όμιλοι με τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις ανάμεσα στις εισηγμένες επιχειρήσεις, μπορεί να βαρύνονται με 9,2 και 8,9 δισ. ευρώ αντίστοιχα, έχουν όμως και πολύ υψηλά διαθέσιμα, 447,8 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ και 1,6 δισ. ευρώ ο ΟΤΕ. Ο Οργανισμός πλήρωσε για τόκους 254,2 εκατ. ευρώ ενώ εισέπραξε από τόκους 50,8 εκατ. ευρώ. Στη ΔΕΗ οι πληρωμές τόκων προς τις τράπεζες έφτασαν τα 119,87 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τόκους ήταν στο 9μηνο 13,8 εκατ. ευρώ.

*Ο ΟΠΑΠ έχει περισσότερο ρευστό στο ταμείο απ' όσα χρωστά σε τράπεζες και προμηθευτές. Τα διαθέσιμά του έφταναν στα 676,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις του συνολικά ήταν 611,7 εκατ. ευρώ. Πλήρωσε σε τόκους 2,6 εκατ. ευρώ, ενώ εισέπραξε 21,6 εκατ. ευρώ από τόκους. Ενδεικτικά ο ΟΠΑΠ έχει σε λογιαρισμούς όψεως και ταμιευτηρίου 128 εκατ. ευρώ, ενώ 546 εκατ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε repos και καταθέσεις.

*Αλλη μια περίπτωση εισηγμένης με γεμάτο και «αποδοτικό» ταμείο είναι η Coca Cola 3Ε. Με υποχρεώσεις 3,9 δισ. ευρώ, είχε διαθέσιμα το Σεπτέμβριο του 2009 404,5 εκατ. ευρώ, τα οποία της απέφεραν 8,6 εκατ. ευρώ έσοδα από τόκους. Πλήρωσε στις τράπεζες 68,8 εκατ. ευρώ.

*Ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων έχει επίσης χρηματοοικονομική διάρθρωση που ζηλεύουν οι τράπεζες. Εμφανίζει υποχρεώσεις 2,57 δισ. ευρώ, διαθέσιμα 410,3 εκατ. ευρώ, ενώ πλήρωσε για τόκους 43,3 εκατ. ευρώ, τα δε έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 20,3 εκατ. ευρώ.

*Ο όμιλος Ελλάκτωρ, με συνολικές οφειλές 2,86 δισ. ευρώ, παρουσίαζε διαθέσιμα 695 εκατ. ευρώ. Οι τόκοι κόστισαν μέχρι το 9μηνο του 2009 συνολικά 50,9 εκατ. ευρώ, ενώ εισέπραξε 20,488 εκατ. ευρώ από τις τοποθετήσεις που πραγματοποίησε.

*Περισσότερα εισπράττει από τόκους παρά πληρώνει στις τράπεζες η Aegean Airlines. Με υποχρεώσεις 266 εκατ. ευρώ και διαθέσιμα 226 εκατ. ευρώ, η εταιρεία κατέβαλε πέρυσι τόκους 2,38 εκατ. ευρώ ενώ εισέπραξε 3,81 εκατ. ευρώ. Η ΕΧΑΕ με υποχρεώσεις 22 εκατ. ευρώ και διαθέσιμα άνω των 107 εκατ. ευρώ πλήρωσε ελάχιστα στις τράπεζες, ενώ εισέπραξε από τόκους 3,8 εκατ. ευρώ.

Ανάλογες περιπτώσεις εταιρειών με «γερό ταμείο» υπάρχουν και σε άλλες κατηγορίες, ενώ εισηγμένες που έχουν την οικονομική επάρκεια να ακολουθούν γενναιόδωρη μερισματική πολιτική ελκύουν επίσης το ενδιαφέρον επενδυτικών κύκλων.

Με τη μερισματική απόδοση της αγοράς σήμερα να υπολογίζεται στο 3-3,5% και την απόδοση των δεκαετών ομολόγων να έχει εκτιναχθεί στο 7%, είναι σαφές πως μόνο εταιρείες με «πλούσιο» μέρισμα μπορούν σε αυτή τη συγκυρία να τραβούν την προσοχή μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Επενδύσεις
Σχετικά θέματα: Χρηματιστήριο Αθηνών
Πάνω το spread των ομολόγων, κάτω οι δείκτες του Χ.Α.
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογική πολιτική
Ποιους καίει η νέα φοροκλίμακα
Ασφαλιστικό
Μικροί πόροι από πολλές πηγές στον κουμπαρά του ασφαλιστικού
Ανεργία & απασχόληση
Αγνοούνται 3 δισ. ευρώ επιδοτήσεων
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Πράσινη ανάπτυξη με... πετρελαιοκίνητα Ι.Χ.
Στατιστικά στοιχεία
Γκρίζες ζώνες βλέπουν και σήμερα οι Ευρωπαίοι σε ελληνικά στοιχεία
Η νέα ΕΣΥΕ υπό την εποπτεία της Βουλής
Ευθύνες και στην ΤτΕ
Αγορά ακινήτων
Στα αζήτητα παραμένουν τα επαγγελματικά ακίνητα
Επαυλη σε τιμή ευκαιρίας
Αντικίνητρο σήμερα τα ενοίκια του Δημοσίου
Ακρίβεια
Ζητείται διαφάνεια στο λιανεμπόριο
Πρωταθλητές στην ακρίβεια
Πολυεθνική αισχροκέρδεια στην Ελλάδα
Apple
Το... μαγικό μήλο της τεχνολογίας και του μάρκετινγκ
Αντιγραφή καταγγέλλει η Fujitsu
iPad: «Αυτό το πράγμα» δεν είναι ένα νέο gadget, είναι μια νέα ιδέα
Διεθνή
Αντιδρούν τα λόμπι του χρήματος
Οι καταθέσεις στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων
Τράπεζες
Στάση χορηγήσεων
Λουκέτο "Ασπίς"
Η Ασπίς ψάχνει τη Θέμιδα
Πώς παίζεται το στοίχημα "Ελλάδα"
Ενα βήμα πριν την πιστωτική ασφυξία
Επιβιώνουν με τεχνητή αναπνοή
Τα παράδοξα στο παιχνίδι με τα ομόλογα
Απόδοση 45,7% σε 3 εβδομάδες!
Εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία
Οι παλιοί γνώριμοι επανήλθαν
«Κολλημένοι» με τις προθεσμιακές
Ανελέητο κυνήγι των «γουρουνιών»
Υπουργείο Εργασίας
Κοινωνική πολιτική μόνο με δανεικά το 2010
Αγρότες
Η έλλειψη του μητρώου παγώνει τις επιδοτήσεις
Μικροκαλλιεργητές και διπλοαπασχολούμενοι
Η μεγάλη φυγή από την ύπαιθρο
Χρηματιστήριο Αθηνών
Τα μετρητά φέρνουν και τις ευκαιρίες
Πάνω το spread των ομολόγων, κάτω οι δείκτες του Χ.Α.
Αγορές
Αρκούδες βγήκαν παγανιά
Σήμα για πώληση μετοχών από τη Morgan Stanley
Κερδοσκόποι
Το... αντιπαράδειγμα της ουγγρικής οικονομίας
Αυτοκινητοβιομηχανία
Η μικρή Ολλανδέζα αγόρασε την SAAB
Σύντομα
500.000 ευρώ για την Αϊτή