Έντυπη Έκδοση

Αρκούδες βγήκαν παγανιά

ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΑΝ Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αμφιβολία πως το τελευταίο διάστημα ένας πιο κρύος άνεμος πνέει πάνω από τις επενδύσεις. Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη όλες οι αγορές γύρισαν πτωτικά, κάτι που δεν αποτελεί και σοβαρή έκπληξη αφού καμία αγορά δεν κινείται μονοσήμαντα.

Το ερώτημα που εύλογα βασανίζει τους επενδυτές είναι εάν πρόκειται για ενδιάμεση διόρθωση τιμών στο πλαίσιο του ανοδικού ράλι ή για το ξύπνημα και την επιστροφή των αρκούδων από τη χειμέρια νάρκη τους.

Τις ανησυχίες και το έναυσμα για ρευστοποιήσεις τίτλων στις αγορές έδωσαν κάποια στοιχεία που εμφάνιζαν ασθενική την οικονομική ανάκαμψη ή κινήσεις της οικονομικής πολιτικής μη ευνοϊκές για τη συνέχισή της.

Συγκεκριμένα, τα απογοητευτικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2009 αρκετών εταιρειών στις ΗΠΑ, η συσσώρευση επισφαλειών από καταναλωτικά δάνεια παρά την κερδοφορία των αμερικανικών τραπεζών και η αξιοσημείωτη κάμψη των πωλήσεων μεταχειρισμένων αμερικανικών κατοικιών. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού προβλημάτισε η κάμψη της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στη Γερμανία. Στην Ασία στο κοκτέιλ προστέθηκε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιαπωνίας από την S&Ρ λόγω της ασθενικής οικονομίας και του υψηλού χρέους της, καθώς και η απόφαση της Κίνας να αυξήσει τα επιτόκια για να συγκρατήσει την πιστωτική της επέκταση. Σε αυτά ήλθαν να προστεθούν η απόφαση του Ομπάμα να περιορίσει τη κερδοσκοπική δραστηριότητα και το μέγεθος των αμερικανικών τραπεζών και η απώλεια της πλειοψηφίας του κυβερνώντος κόμματος στη Γερουσία.

Στη βάση αυτών των εξελίξεων το πετρέλαιο και ο χρυσός κατρακύλησαν 11% από τα υψηλά τους στις αρχές του μήνα, οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες DAX και FTSE έχασαν 8% και 7% αντίστοιχα, ο ιαπωνικός Nikkei έπεσε επίσης 7%, ενώ οι αμερικανικοί Dow και S&Ρ 500 υποχώρησαν 5% περίπου. Ανάσα, ωστόσο, έδωσε στις αγορές η εντυπωσιακή βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, η συνεχιζόμενη άνοδος στις τιμές της αγοράς κατοικίας και πιο αισιόδοξες -αν και με επιφυλάξεις- προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, λοιπόν, θεωρείται πιθανόν ύστερα απ' όλα αυτά, η πρόσφατη κάμψη να μην έχει συνέχεια και να αποτελέσει ένα μικρό διάλειμμα στην κούρσα τιμών που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2009. Με τεχνικούς όρους, η έως σήμερα υποχώρηση παραμένει στα λογικά πλαίσια μιας διόρθωσης. Ομως η μακροχρόνια τάση δείχνει σημαντική εξασθένιση στην ανοδική κίνηση της αγοράς, κάτι που επιβεβαιώνει ο αυξανόμενος όγκος των πωλήσεων στην τρέχουσα διόρθωση.

Οι επενδυτές προβληματίζονται για το εάν τελικά θα συνεχιστεί η διαφαινόμενη οικονομική ανάκαμψη ιδίως τώρα που η Ε.Ε. αντιμετωπίζει δημοσιονομικές περιπέτειες και η Κίνα επιχειρεί να επιβραδύνει από τον φόβο της φούσκας.

Τελικά, φαίνεται πως για άλλη μία φορά πολλά θα εξαρτηθούν από τη διατήρηση ή διακοπή της επεκτατικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής σε ΗΠΑ και Ασία κυρίως. Πιθανή επανεκλογή Μπερνάνκι στο πόστο του προέδρου του Fed πιθανόν να σηματοδοτεί μία κατ' αρχήν εμμονή στην επεκτατική πολιτική και ενδεχομένως να βοηθήσει στη βραχυχρόνια ανάκαμψη των αγορών. Εξέλιξη υπέρ της οποίας συνηγορούν οι βραχυχρόνιοι τεχνικοί δείκτες (MACD, RSI, ΕΜΑ, Slow STO) που εμφανίζουν επί του παρόντος τις αγορές υπερπουλημένες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επενδύσεις
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Σχετικά θέματα: Αγορές
Σήμα για πώληση μετοχών από τη Morgan Stanley
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογική πολιτική
Ποιους καίει η νέα φοροκλίμακα
Ασφαλιστικό
Μικροί πόροι από πολλές πηγές στον κουμπαρά του ασφαλιστικού
Ανεργία & απασχόληση
Αγνοούνται 3 δισ. ευρώ επιδοτήσεων
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Πράσινη ανάπτυξη με... πετρελαιοκίνητα Ι.Χ.
Στατιστικά στοιχεία
Γκρίζες ζώνες βλέπουν και σήμερα οι Ευρωπαίοι σε ελληνικά στοιχεία
Η νέα ΕΣΥΕ υπό την εποπτεία της Βουλής
Ευθύνες και στην ΤτΕ
Αγορά ακινήτων
Στα αζήτητα παραμένουν τα επαγγελματικά ακίνητα
Επαυλη σε τιμή ευκαιρίας
Αντικίνητρο σήμερα τα ενοίκια του Δημοσίου
Ακρίβεια
Ζητείται διαφάνεια στο λιανεμπόριο
Πρωταθλητές στην ακρίβεια
Πολυεθνική αισχροκέρδεια στην Ελλάδα
Apple
Το... μαγικό μήλο της τεχνολογίας και του μάρκετινγκ
Αντιγραφή καταγγέλλει η Fujitsu
iPad: «Αυτό το πράγμα» δεν είναι ένα νέο gadget, είναι μια νέα ιδέα
Διεθνή
Αντιδρούν τα λόμπι του χρήματος
Οι καταθέσεις στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων
Τράπεζες
Στάση χορηγήσεων
Λουκέτο "Ασπίς"
Η Ασπίς ψάχνει τη Θέμιδα
Πώς παίζεται το στοίχημα "Ελλάδα"
Ενα βήμα πριν την πιστωτική ασφυξία
Επιβιώνουν με τεχνητή αναπνοή
Τα παράδοξα στο παιχνίδι με τα ομόλογα
Απόδοση 45,7% σε 3 εβδομάδες!
Εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία
Οι παλιοί γνώριμοι επανήλθαν
«Κολλημένοι» με τις προθεσμιακές
Ανελέητο κυνήγι των «γουρουνιών»
Υπουργείο Εργασίας
Κοινωνική πολιτική μόνο με δανεικά το 2010
Αγρότες
Η έλλειψη του μητρώου παγώνει τις επιδοτήσεις
Μικροκαλλιεργητές και διπλοαπασχολούμενοι
Η μεγάλη φυγή από την ύπαιθρο
Χρηματιστήριο Αθηνών
Τα μετρητά φέρνουν και τις ευκαιρίες
Πάνω το spread των ομολόγων, κάτω οι δείκτες του Χ.Α.
Αγορές
Αρκούδες βγήκαν παγανιά
Σήμα για πώληση μετοχών από τη Morgan Stanley
Κερδοσκόποι
Το... αντιπαράδειγμα της ουγγρικής οικονομίας
Αυτοκινητοβιομηχανία
Η μικρή Ολλανδέζα αγόρασε την SAAB
Σύντομα
500.000 ευρώ για την Αϊτή