Έντυπη Έκδοση

Το κρυφό χαρτί των 5,5 δισ.

Επιπλέον μείωση δαπανών κατά 5,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωση του φορολογικού νομοσχεδίου με παρεμβάσεις στην κλίμακα, που επιβαρύνουν τους «έχοντες», και εσπευσμένες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, είναι το τρίπτυχο στο οποίο θα στηρίξει η κυβέρνηση την προσπάθεια αναστροφής του διεθνούς κλίματος.

Επισήμως, η θέση της κυβέρνησης παραμένει: πιστή εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας (ΠΣΑ). Οπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, αποτελεί «το πραγματικό τεστ και θα αντιμετωπίσει τις φήμες» περί χρεοκοπίας της οικονομίας.

Ενα κλικ πάνω

Ωστόσο, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη πιέζουν για τη λήψη επιπλέον σκληρών μέτρων τα οποία ζητούν τώρα οι αγορές, προτείνοντας νέες περικοπές μισθών, αυξήσεις έμμεσων φόρων κ.λπ. Επιδιώκουν μάλιστα τα μέτρα αυτά να ανακοινωθούν μέσα την εβδομάδα, με αφορμή δύο πράγματα:

*Ο υπουργός Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος έχει ήδη αναφέρει ότι στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για το ασφαλιστικό που θα γίνει την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα ανακοινώσει από πού θα αντληθούν οι πόροι για τη χρηματοδότησή του.

*Προς το τέλος της εβδομάδας προγραμματίζεται -εκτός απροόπτου- να ανακοινωθούν τα βασικά σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου (αναλυτικά ρεπορτάζ στην οικονομία).

Πάντως, ακόμη η κυβέρνηση επιμένει στο «ήπιο» σενάριο. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος, «αν βγούμε άμεσα στην αγορά με νέους φόρους, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να ανοίξουμε την όρεξη των κερδοσκόπων που θα περιμένουν σε λίγες μέρες και άλλα μέτρα».

Το ίδιο στέλεχος προσθέτει ότι «πρέπει να προχωρήσουμε ως έχουμε, δίνοντας όμως έμφαση στην περικοπή των δαπανών». Αλλωστε, σημείωσε με νόημα, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και τα κράτη-μέλη (η Ισπανία ανακοίνωσε πρόσθετη περικοπή δαπανών 50 δισ. ευρώ στην τριετία) δίνουν έμφαση στις δαπάνες.

Το βάρος αυτό έχει ανατεθεί από τον αρμόδιο υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του ΓΛΚ υπολόγισαν ότι η απόφαση που έχει ήδη σταλεί στα υπουργεία για θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου 90% στη διάθεση πιστώσεων προϋπολογισμού (εξαιρούνται οι πληρωμές μισθών, συντάξεων και χρεολυσίων) θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος: 3,5 δισ. ευρώ, καθώς πρόκειται για πιστώσεις 35 δισ. ευρώ περίπου. Το μέτρο αυτό δεν περιλαμβάνεται στο ΠΣΑ.

Στο ποσό αυτό αναμένεται να προστεθούν 2 δισ. ευρώ επιπλέον που μπορεί να εξοικονομήσει το κράτος από δημόσια έργα. Γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ της υπουργού Οικονομίας, Λούκας Κατσέλη, και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Πλούταρχου Σακελλάρη, για μακροχρόνιο δάνειο με το οποίο θα καλυφθεί η συμμετοχή του κράτους.

Δημιουργείται έτσι ένα «μαξιλάρι» μείωσης των δαπανών κατά 5,5 δισ. ευρώ το οποίο μπορεί να μεγαλώσει και άλλο με το σχέδιο συγχώνευσης των δημοσίων φορέων αλλά και των δήμων.

Ο φόρος της ύφεσης

Παράλληλα, το ΓΛΚ προωθεί την εφαρμογή των περικοπών που έχουν ενταχθεί επισήμως στο ΠΣΑ με στόχο την εξοικονόμηση επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ (ψαλίδι σε επιτροπές, επιδόματα, συμβασιούχους, λειτουργικές και άλλες δαπάνες, πάγωμα μισθών, αναστολή προσλήψεων κ.λπ.).

Την ερχόμενη εβδομάδα, οι αγορές καραδοκούν. Το κοινοτικό πόρισμα για την επάρκεια του ΠΣΑ, το οποίο θα ανακοινωθεί την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση, όμως, έμαθε ήδη από τις Βρυξέλλες ένα κακό «μαντάτο»: λόγω των μέτρων που ήδη έχει ανακοινώσει η Ελλάδα, η ύφεση που θα πλήξει τη χώρα φέτος θα είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, ενδεχομένως να υπερβεί και το «κακό» σενάριο (-0,8%). Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη συμφωνούν με την παραπάνω πρόβλεψη και εξηγούν ότι μπορεί τα πράγματα να είναι χειρότερα.

Νέα στοιχεία για το 2009 κάνουν λόγο για μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ύφεση το τελευταίο τρίμηνο και, αν αυτό επαληθευτεί, θα «ρίξει» το ΑΕΠ πιο κάτω και από το -1,3%, στο οποίο βασίζεται το ΠΣΑ. Αυτό σημαίνει ακόμη μεγαλύτερο έλλειμμα (από το 12,7% του ΑΕΠ). Ηδη η ΤτΕ κάνει λόγο για 1%-2% απόκλιση προς τα πάνω...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Βαρύς Φλεβάρης για τον Γιώργο
Υποτίμησαν τους αντιπάλους
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αγρότες
Ολα ανοιχτά στα μέτωπα των τρακτέρ
Οι πέντε «φυλές» των συνδικαλιστών του Κάμπου
Ευρωπαϊκή Ενωση
Στις πλάτες του Θαπατέρο
Τρία σενάρια στήριξης της ευρωζώνης
Χοντρό παιχνίδι κόντρα στο ευρώ
Οι «φιλέλληνες» του Νταβός
Κυβέρνηση
Το κρυφό χαρτί των 5,5 δισ.
Βαρύς Φλεβάρης για τον Γιώργο
Υποτίμησαν τους αντιπάλους
Εξεταστικές επιτροπές
Το «πελατολόγιο» των εξεταστικών
Υπόθεση Βατοπεδίου
Ακυρες οι πωλήσεις των ακινήτων απ' το Βατοπέδι
Δομημένα ομόλογα
Δομημένη εγκληματική οργάνωση «Ακρόπολις»
ΛΑΟΣ
Χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη
Νέα Δημοκρατία
Αποστάσεις ασφαλείας από τον Καραμανλή
ΠΑΣΟΚ
Ενας είναι στο κόμμα
Συνέντευξη: Αννα Διμαντοπούλου
«Το παγόβουνο είναι μπροστά μας»
Συνέντευξη: Νίκος Κωνσταντόπουλος
«Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται σαν παλιωμένος πίνακας»
ΣΥΡΙΖΑ
Συνέδριο η βάση διάσπαση η τάση
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ελληνοτουρκικές σχέσεις στις παλιές, καλές εποχές
Υπουργείο Εσωτερικών
Εσωτερική υπόθεση η μειονότητα της Θράκης
Κυπριακό
Και όμως κινείται