Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία - 31/01/2010
Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010
Οι «φιλέλληνες» του Νταβός
Εντονο παρασκήνιο ξετιλύχθηκε στο Νταβός, με πρωταγωνιστές τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Εκτός από τις αλλεπάλληλες συνεντεύξεις που έδωσαν σε όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης που τους το ζήτησαν, είχαν επαφές με κορυφαίους αξιωματούχους της Ε.Ε. «έστω και στο πόδι», προκειμένου να εξασφαλίσουν συναίνεση για τα κυβερνητικά μέτρα ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής στις 11 Φεβρουαρίου.
Ο Γ. Παπανδρέου εξασφάλισε την υποστήριξη του ισπανού πρωθυπουργού Χ. Θαπατέρο, ο οποίος ενώπιον όλων των αξιωματούχων -και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία- συμμερίστηκε την ελληνική άποψη ότι εξελίσσεται κερδοσκοπικό παιχνίδι κατά του ευρώ. Δίπλα του καθόταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος άκουγε σιωπηλός, χωρίς να κάνει καμία παρέμβαση επί του θέματος! Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου έλαβε -προφορική έστω- υποστήριξη και από τη γαλλίδα υπουργό Οικονομίας Κρ. Λαγκάρντ, που δήλωσε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι η «ευρωζώνη θα παραμείνει ευρωζώνη». Ισπανία και Γαλλία έχουν κάθε λόγο να υποστηρίζουν την Ελλάδα, αφού και το δικό τους δημόσιο χρέος αναμένεται να εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια και ίσως χρειαστούν τις «πλάτες» της ευρωζώνης.
Με δηλώσεις τους στα διεθνή μέσα, η Ελλάδα έλαβε υποστήριξη και από τον πρόεδρο του eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις κατ' ιδίαν συζητήσεις ζητήθηκε επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα στα ιρλανδικά πρότυπα. Επισήμως όμως η γραμμή δηλώσεων ήταν η ίδια: «Δεν υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης της Ελλάδας, η χώρα δεν θα βγει από την ευρωζώνη και η ελληνική κυβέρνηση έχει την πλήρη στήριξή μας στις προσπάθειές της».
Ο μεγάλος γρίφος παραμένει η Γερμανία. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, «η Ελλάδα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της και όχι να στηρίζεται πάνω στην Ε.Ε.». Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ωστόσο (αυτή που μετράει δηλαδή), τήρησε σιγή ιχθύος. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραπέμπουν στις δηλώσεις που έκανε στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, ότι, δηλαδή, εάν χρειαστεί βοήθεια, «η ευρωζώνη είναι εδώ».