Έντυπη Έκδοση

Το «πελατολόγιο» των εξεταστικών

Ως το τέλος Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου, οι φερόμενοι ως πρωταγωνιστές και γκεστ σταρ στα σκάνδαλα του Βατοπεδίου και της Siemens θα έχουν κληθεί να δώσουν, με την ιδιότητα του μάρτυρα, το «παρών», στις δύο εξεταστικές επιτροπές που ανοίγουν αυλαία αύριο και την Τρίτη.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα πολιτικά πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στις υποθέσεις της Siemens και της Μονής Βατοπεδίου. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα πολιτικά πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στις υποθέσεις της Siemens και της Μονής Βατοπεδίου. Χωρίς χρονοτριβή, μέσα στην εβδομάδα, τα μέλη των δυο επιτροπών θα καταρτίσουν τους καταλόγους και οι πρόεδροί τους, Μ. Μπετενιώτης και Σ. Βαλυράκης αντίστοιχα, θα αρχίσουν να στέλνουν τις πρώτες προσκλήσεις για μαρτυρικές καταθέσεις.

Η απόφαση για τη σύσταση των δυο πρώτων εξεταστικών ήταν ομόφωνη, η στόχευση των κομμάτων όμως διαφέρει.

Οι επιδιώξεις των κομμάτων

1 Βατοπέδι: Η κυβέρνηση επιδιώκει να δείξει τους πρωταγωνιστές της επιχείρησης καταλήστευσης της δημόσιας περιουσίας, τους συγκεκριμένους αυτουργούς και ωφελούμενους, το πού κατέληξαν τα δεκάδες εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν από εγχώριες και υπεράκτιες εταιρείες της Μονής, πού κατέληξαν οι βαλίτσες με μετρητά, οι επιταγές και τα εμβάσματα.

Επίσης να ερευνηθούν και αποδοθούν πιθανές ποινικές ευθύνες από την έναρξη του σκανδάλου έως τις μεταβιβάσεις του 2008 και τις ενέργειες της κυβέρνησης μέχρι τη λήξη της θητείας της.

Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι έχουν ερευνηθεί όλες οι πτυχές του σκανδάλου, αλλά συμμετέχει για να μην κατηγορηθεί ότι αρνείται την έρευνα. Ενδελεχή έρευνα ζητούν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

2 Siemens: Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στη μετά 2004 περίοδο, με το σκεπτικό ότι η Ν.Δ. επιχείρησε τη συγκάλυψη μέσω του κ. Ζαγοριανού, ενώ δεν αρνείται την έρευνα για την προγενέστερη φάση.

Η Ν.Δ., επικαλούμενη την ομολογία Τσουκάτου, επιδιώκει να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της Εξεταστικής στην προ του 2004 περίοδο και στην παραγγελία του C4Ι. Το ΚΚΕ, το ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η αρχή πρέπει να γίνει από το 1990.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, επικεντρώνεται στα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να έχουν διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στις δυο σκανδαλώδεις υποθέσεις.

Κ. Καραμανλής: Το όνομα του τέως πρωθυπουργού που έπεφτε, εξωδίκως, στο τραπέζι όλη την προηγούμενη περίοδο, σε κάθε αναφορά στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, φιγουράρει ως αυτό του κυρίαρχου παίκτη και στο σκάνδαλο της Siemens, μετά την αποκάλυψη από την «Κ.Ε.» της ευχαριστήριας επιστολής που απηύθυνε, μετά τις εκλογές του 2004, στο φυγόδικο αφεντικό των μαύρων ταμείων Μ. Χριστοφοράκο.

Στην κυβέρνηση, φέρονται να μην έχουν καταλήξει σε οριστική απόφαση αν πρέπει να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός, παρά τις νύξεις που έγιναν από κυβερνητικούς βουλευτές, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής. Κρατούν ωστόσο, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Αλλοι χαρακτηρίζουν την επιστολή «τυπική» και δεν την αξιολογούν ως σοβαρή και άλλοι θεωρούν ότι αποτελεί απόδειξη ιδιαίτερων σχέσεων. Είναι ενδεικτική η άποψη του εισηγητή Π. Οικονόμου. «Πόσο τυπική ήταν η επιστολή;» διερωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Επ' αυτού, είμαι βέβαιος, έχει τη βούληση και κάθε δυνατότητα να μας διαφωτίσει ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός».

Στη λογική «βλέποντας και κάνοντας» κινούνται και ως προς το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, παρότι στην Εξεταστική που λειτούργησε πριν από τις εκλογές, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν προβάλει αίτημα για κλήτευση. Πώς θα αντιδράσει ο τέως πρωθυπουργός; Συγκλίνουσες πληροφορίες τον θέλουν να μην προσέρχεται ενώπιον της Εξεταστικής και να στέλνει υπόμνημα.

Οι υπόλοιποι μάρτυρες

Στη Ν.Δ. σκέφτονται να προβάλουν, για αντιπερισπασμό, αίτημα για μαρτυρική κατάθεση τόσο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη όσο και του Γ. Παπανδρέου.

Τον πρώτο όσον αφορά τον Θ. Τσουκάτο που κατέθεσε ότι τα χρήματα τα έδωσε στο κόμμα, και τον δεύτερο για την κατάθεση του Μ. Χριστοφοράκου στη γερμανική Δικαιοσύνη ότι έδωσε χρήματα και στον Κ. Γείτονα, ταμία του ΠΑΣΟΚ την πρώτη περίοδο αρχηγίας του.

Τη βάσανο της ανάκρισης από συναδέλφους τους θα κληθούν να υποβληθούν:

*Για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου οι Θ. Ρουσόπουλος, Π. Δούκας, Β. Μπασιάκος, Γ. Βουλγαράκης, Β. Μαγγίνας, Α. Κοντός, Σ. Τσιτουρίδης, Κ. Κιλτίδης και Στ. Μπέζας, αλλά και ο στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή, Γ. Αγγέλου.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον φαίνεται να παρουσιάζουν ο Π. Δούκας ο οποίος, μετά τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, έχει απειλήσει πολλές φορές να μιλήσει, και ο Στ. Μπέζας, του οποίου αποφάσεις μετά το 2007, για την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, δεν έχουν παραγραφεί.

Οι προαναφερθέντες είχαν καταθέσει και στην Εξεταστική της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου και, παρότι θεωρούν πως δεν έχουν να προσθέσουν κάτι, δηλώνουν ότι θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση.

Από το ΠΑΣΟΚ παραμένει ανοιχτό το θέμα της εξέτασης του υπουργού Γεωργίας Γ. Δρυ και του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Φωτιάδη, την περίοδο 1998-2000, καθώς με δικές τους ενέργειες άρχισε να κυοφορείται το σκάνδαλο με την παραχώρηση στη Μονή εκτάσεων περί τη λίμνη Βιστωνίδα, αλλά μετά τις αντιδράσεις τοπικών παραγόντων της Θράκης, ο Α. Φωτιάδης ανακάλεσε τις αποφάσεις και παρέπεμψε το θέμα στη Δικαιοσύνη.

*Για το σκάνδαλο της Siemens, τα ονόματα, της Ντόρας Μπακογιάννη, του Κυρ. Μητσοτάκη και του πρώην βουλευτή και υπουργού Μιχ. Λιάπη ήταν τα πρώτα που αναμίχθηκαν.

Η τέως υπουργός Εξωτερικών και ο αδελφός της, τομεάρχης Περιβάλλοντος, φέρονται διατεθειμένοι να εμφανιστούν ενώπιον της Εξεταστικής και να δώσουν εξηγήσεις για τα δώρα που δέχθηκαν από τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της γερμανικής εταιρείας.

Ερώτημα παραμένει τι θα πράξει ο Μ. Λιάπης, ο οποίος, όταν αποκαλύφθηκε το ιδιωτικό ταξίδι στο εξωτερικό μαζί με τον κ. Χριστοφοράκο με έξοδα της Siemens, αρνούνταν επί αρκετές μέρες να δώσει εξηγήσεις. Βουλευτές της Ν.Δ. που γνωρίζουν τον χαρακτήρα του, εκτιμούν ότι δεν συνάδει με το «εγώ» του μια θέση στο έδρανο, έστω με την ιδιότητα του μάρτυρα.

Από το ΠΑΣΟΚ, είναι ήδη γνωστά τα ονόματα των Θ. Τσουκάτου και Τ. Μαντέλη, με την κατηγορία ότι πήραν χρήματα από τη Siemens. Μένει να ερευνηθούν οι ισχυρισμοί του Μ. Χριστοφοράκου για τον Κ. Γείτονα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αγρότες
Ολα ανοιχτά στα μέτωπα των τρακτέρ
Οι πέντε «φυλές» των συνδικαλιστών του Κάμπου
Ευρωπαϊκή Ενωση
Στις πλάτες του Θαπατέρο
Τρία σενάρια στήριξης της ευρωζώνης
Χοντρό παιχνίδι κόντρα στο ευρώ
Οι «φιλέλληνες» του Νταβός
Κυβέρνηση
Το κρυφό χαρτί των 5,5 δισ.
Βαρύς Φλεβάρης για τον Γιώργο
Υποτίμησαν τους αντιπάλους
Εξεταστικές επιτροπές
Το «πελατολόγιο» των εξεταστικών
Υπόθεση Βατοπεδίου
Ακυρες οι πωλήσεις των ακινήτων απ' το Βατοπέδι
Δομημένα ομόλογα
Δομημένη εγκληματική οργάνωση «Ακρόπολις»
ΛΑΟΣ
Χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη
Νέα Δημοκρατία
Αποστάσεις ασφαλείας από τον Καραμανλή
ΠΑΣΟΚ
Ενας είναι στο κόμμα
Συνέντευξη: Αννα Διμαντοπούλου
«Το παγόβουνο είναι μπροστά μας»
Συνέντευξη: Νίκος Κωνσταντόπουλος
«Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται σαν παλιωμένος πίνακας»
ΣΥΡΙΖΑ
Συνέδριο η βάση διάσπαση η τάση
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ελληνοτουρκικές σχέσεις στις παλιές, καλές εποχές
Υπουργείο Εσωτερικών
Εσωτερική υπόθεση η μειονότητα της Θράκης
Κυπριακό
Και όμως κινείται