Έντυπη Έκδοση

Δομημένη εγκληματική οργάνωση «Ακρόπολις»

Σκληρό κατηγορητήριο εναντίον των ιδιοκτητών της «Ακρόπολις», τους οποίους εμφανίζει και ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, έχει διατυπώσει ο ειδικός εφέτης-ανακριτής, Γ. Λέκκας.

Ο Γ. Παπαμαρκάκης, της North Asset Management. Ο Γ. Παπαμαρκάκης, της North Asset Management. Οι Γ. Αποστολίδης, Σοφ. και Θ. Πρινιωτάκης έχουν κληθεί από τον ανακριτή να απολογηθούν για τη διακίνηση του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία, μεταξύ των οποίων και στο ΤΕΑΔΥ και έχουν πάρει δυο φορές προθεσμία για να απολογηθούν τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το κείμενο του κατηγορητηρίου, οι Γ. Παπαμαρκάκης, διευθύνων σύμβουλος της North Asset Management, Γ. Αποστολίδης, πρόεδρος της «Ακρόπολις» Χρηματιστηριακή και οι Σοφοκλής και Θόδωρος Πρινιωτάκης «εντάχθηκαν σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα αποτελούμενη από τρία και περισσότερα μέλη, η οποία επεδίωκε τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων, που προβλέπονται στο άρθρο 386 του Ποινικού Κώδικα...». Σε άλλο σημείο του κειμένου αναφέρεται ότι «σκοπός της οργάνωσης ήταν η διάπραξη του κακουργήματος της απάτης κατ'επάγγελμα και κατά συνήθεια σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και ειδικότερα ασφαλιστικών ταμείων υπό περιστάσεις ιδιαίτερα επιβαρυντικές ως εχούσας αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, το δε όφελος που επεδίωξαν και πέτυχαν οι δράστες και η αντίστοιχη ζημία, που προξενήθηκε στο Ν.Π.Δ.Δ. υπερβαίνει τα 150 χιλιάδες ευρώ...»

Οπως αναφέρεται, οι ιδιοκτήτες της «Ακρόπολις» γνωρίζοντας ότι διάφορα ασφαλιστικά ταμεία είχαν την δυνατότητα να επενδύσουν τα διαθέσιμά τους, ύψους εκατομμύριων ευρώ, σε ομόλογα του Δημοσίου, αποφάσισαν εκμεταλλευόμενοι τις γνώσεις τους και την τεράστια εμπειρία τους λόγω της ενασχόλησής τους με τις συναλλαγές χρηματοοικονομικών προϊόντων τη διάπραξη του κακουργήματος της απάτης σε βάρος ασφαλιστικών ταμείων με σκοπό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος... Και παρακάτω:

«Για την επίτευξη του σκοπού της ομάδας στις αρχές Οκτωβρίου 2006 ο Γ. Παπαμαρκάκης σχεδίασε ένα δομημένο ομόλογο δωδεκαετούς διάρκειας και ονομαστικής αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ...». Στη συνέχεια περιγράφεται πως σε κάθε Ταμείο ο πρόεδρος παρέστησε ψευδώς τις αποδόσεις του ομολόγου και πως τα μέλη της οργάνωσης μεθόδευσαν τις διαδοχικές μεταβιβάσεις από την JP Morgan στην εταιρεία ΝΑΜ του Γ. Παπαμαρκάκη, την τράπεζα ΗΥΡΟ VEREINSBANK και από αυτήν στην εταιρεία Ακρόπολις Χρηματιστηριακή...»

Στη δικογραφία των ιδιοκτητών της «Ακρόπολις», που υπάρχει στο εφετείο, περιλαμβάνεται και κατηγορία για εικονικές χρηματιστηριακές εγγραφές, οι οποίες έχουν ευθεία σχέση με το πρόστιμο των 5,5 δισ. ευρώ, που επιβλήθηκε και τελικά δεν καταβλήθηκε ποτέ.

Η απολογία των ιδιοκτητών της «Ακρόπολις» αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ώς τη σύσταση της δεύτερης ομάδας της εξεταστικής στη Βουλή για τα ομόλογα, που θα γίνει ύστερα από ενάμιση μήνα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Υπόθεση των ομολόγων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αγρότες
Ολα ανοιχτά στα μέτωπα των τρακτέρ
Οι πέντε «φυλές» των συνδικαλιστών του Κάμπου
Ευρωπαϊκή Ενωση
Στις πλάτες του Θαπατέρο
Τρία σενάρια στήριξης της ευρωζώνης
Χοντρό παιχνίδι κόντρα στο ευρώ
Οι «φιλέλληνες» του Νταβός
Κυβέρνηση
Το κρυφό χαρτί των 5,5 δισ.
Βαρύς Φλεβάρης για τον Γιώργο
Υποτίμησαν τους αντιπάλους
Εξεταστικές επιτροπές
Το «πελατολόγιο» των εξεταστικών
Υπόθεση Βατοπεδίου
Ακυρες οι πωλήσεις των ακινήτων απ' το Βατοπέδι
Δομημένα ομόλογα
Δομημένη εγκληματική οργάνωση «Ακρόπολις»
ΛΑΟΣ
Χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη
Νέα Δημοκρατία
Αποστάσεις ασφαλείας από τον Καραμανλή
ΠΑΣΟΚ
Ενας είναι στο κόμμα
Συνέντευξη: Αννα Διμαντοπούλου
«Το παγόβουνο είναι μπροστά μας»
Συνέντευξη: Νίκος Κωνσταντόπουλος
«Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται σαν παλιωμένος πίνακας»
ΣΥΡΙΖΑ
Συνέδριο η βάση διάσπαση η τάση
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ελληνοτουρκικές σχέσεις στις παλιές, καλές εποχές
Υπουργείο Εσωτερικών
Εσωτερική υπόθεση η μειονότητα της Θράκης
Κυπριακό
Και όμως κινείται